VIDEO Cartianu: Într-o ţară cu democraţie consolidată, prim-ministrul nu mai avea nicio şansă să rămână la guvernare după accidentul aviatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două evenimente care au marcat săptămâna precedentă au scos la iveală incapacitatea de reacţie a instituţiilor la situaţiile de criză: tragicul accident aviatic din Apuseni şi viscolul care a paralizat zeci de drumuri de importanţă vitală pentru ţară. La Adevărul, jurnaliştii Liviu Iolu şi Grigore Cartianu au discutat despre modul în care au fost gestionate aceste situaţii de autorităţi.

 Cele mai importante declaraţii:

Grigore Cartianu: „Acum doi ani era zăpada de doi metri şi viscolită şi nu a fost emis Cod roşu. Eu cred că Sandu (n.red. Ion Sandu, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie) a fost fost ameninţat cu locul de muncă pentru a anunţa că aceasta este cea mai grea iarnă. Eu am prins prin 97-98,  când am stat cam două zile la o crâşmă sătească, în stânga şi-n dreapta era zăpadă de patru metri. Acum codul ăsta este un cod politic, un cod ideologic. Trenurile au circulat, cu viteză redusă, dar au circulat. Eu din copilărie îmi amintesc că nu era Cod roşu. Este starea de alertă pe care o decretează Guvernul, să mai fie şi nişte bani daţi la firmele de deszăpezire”.

În noiembrie-decembrie s-au împărţit aproape 100 de milioane de euro pentru a întâmpina iarna grea pe care o anunţau ruşii. Eu cred că a fost cea mai uşoară iarnă, cu temperaturi de primăvară şi de toamnă.

De ce au mai luat banii pentru deszăpeziri dacă ei au închis drumurile? Dacă avem doar trei autostrăzi, care mai au şi câţiva kilometri, de ce nu treci, domnule, din 10 în 10 minute să dai zăpada? Că doar de asta ai luat atâţia bani!

Oprişan aşteaptă să se termine zăpada şi abia atunci se apucă de deszăpezit.

Liviu Iolu: Cred că autorităţile încearcă să arate că îşi fac treaba pentru a acoperi ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. 

Cartianu: Dacă zăpada este discutabilă, povestea cu accidentul aviatic este o catastrofă administrativă a statului român. A da vina mereu pe ISU, pe ROMATSA...sigur, şi eu sunt vinovaţi, dar ei nu ştiau cum să acţioneze în condiţiile în care nu funcţiona comandamentul pentru situaţii de urgenţă. După tragedia de acolo, Ponta a spus că va da o Hotărâre de Guvern pentru a şti cum să acţioneze în astfel de situaţii, numai că nu ştia că o astfel de hotărâre este de pe vremea lui Năstase şi din care făcea şi el parte.

Citez: „Comandamentul pentru situaţii de urgenţă este condus în mod direct de ministrul de Interne sub directa coordonare a prim-ministrului”.

Ei trebuiau să facă un comandament, aşa cum cere legea. Era un comandament interministerial.

Liviu Iolu: Avionul ăsta a picat prost din mai multe puncte de vedere, mai ales că a picat la graniţa dintre trei judeţe şi autorităţile se băteau cap în cap şi nu ştiau care să intervină.

Grigore Cartianu: Obligaţia prin lege era Ministerului de Interne şi a prim-ministrului. Trebuie să dea cineva comanda, nu să plece fiecare de capul lui. ROMATSA îşi făcea treaba, SMURD-ul făcea şi el ceva. Localnicii au plecat din bun simţ. Dacă pasagerii avionului mureau, aproape că nu mai conta în cât timp interveneai, dar când ştii că ei trăiesc, trebuie să acţionezi imediat pentru că fiecare minut contează. Dar pentru ca acţiunea lor să fie eficientă, trebuia instaurat acest comandament. Ponta şi Stroe au încălcat flagrant legea. Atunci când ocupi o funcţie publică, trebuie să îţi respecţi atribuţiile.

Victor Ponta nu a spus niciun cuvânt despre faptul că trebuie să instaureze acest comandament.

La ora 16.00 a căzut avionul, la 16.15 vuiau toate televiziunile şi ştia şi toată ţara. Ponta nu reacţioneză în niciun fel, la 20.00 merge la o emisiune unde stă o oră jumătate şi, sub pretextul că primeşte mesaje, induce în eroare publicul şi anunţă că au fost găsiţi, după care anunţă că nu au fost găsiţi. După care are o atitudine de om bine dispus, după care încheie emisiunea, tot nu îi da un telefon lui Dragnea, lui Oprea. O ia pe Daciana, soţia lui, şi mai ia nişte oameni din PSD şi merge la o întâlnire cu jurnaliştii acreditaţi la PSD. În condiţii normale le contramandezi pe amândouă. 

Vorba jurnalistului Manciu, „când i-am zis lui Ponta că a murit Iovan nu a avut nicio reacţie, niciun semn de părere de rău”. 

Într-o ţară cu democraţie consolidată, prim-ministrul zbura a doua zi, fără să se mai uite înapoi. Nu mai avea nicio şansă să rămână la guvernare.

Liviu Iolu: Vedem cum oameni numiţi politic dau rateuri pe vieţile noastre.

Grigore Cartianu: Furia populară va face ravagii. Într-o săptămână a crescut temperatura socială. Eu vă spun că la Iaşi era lume mobilizată să îl huiduie zdravăn pe Victor Ponta. Această zăpadă a fost o mană cerească pentru guvernul Ponta pentru că discuţia ar fi mers în continuare cu accidentul din Apuseni. 

Acolo trebuie să conservi toate probele posibile. Dacă nu veneau localnicii cred că până dimineaţă nu îi găsea nimeni. Autorităţile aşteptau un semnal, iar până dimineaţă poate că mureau toţi. Sau poate că medicul supravieţuia că era mai bine îmbrăcat, dar dimineaţă dacă vedea că au murit toţi pleca el după ajutor. Eu cred că el este un erou, un înger.

A fost accidentul din Muntenegru, Ponta juca baschet la Cupa Ministerului de Externe. Se află, Ponta nu-şi întrerupe meciul. Accidentul s-a întâmplat la 18.00 şi el abia la 22.00 a avut prima reacţie. Ponta minte şi când vrea să spună adevărul pentru că se repede ca fata mare la măritiş şi spune prostii.

Mi se pare că Ponta vrea să ducă această catastrofă către Băsescu. Se plângea că preşedintele vrea să fie şi premier şi nu îl lasă să îşi facă treaba şi acum când s-a nimerit ca acesta să fie plecat...

Băsescu trebuie să iasă să spună poziţia sa faţă de accidentul din Apuseni, să transmită condoleanţe publice familiilor celor decedaţi, să îi decoreze atât pe cel care i-a găsit prima oară şi apoi pe cei care au mai ajutat, dar şi pe toţi sătenii care au plecat prin munţi, prin zăpezi să găsească avionul. Şi cred că este momentul în care Băsescu ar trebui să îl înghesuie pe Ponta. 

El trebuia să informeze şi să ceară demisia lui Ponta, a ministrului Transporturilor şi a ministrului Sănătăţii. Eu cred că ar trebui demis şi ministrul Apărării. Ei au aflat repede că a căzut un avion şi au anunţat ROMATSA. Or dacă ei vedeau că nimeni nu reacţionează, trebuiau să facă ceva. Dar şi ministrul Apărării a dormit. Iar dacă a făcut ceva şi nu s-a aflat, ar trebui să iasă şi să spună.

După accidentul din Apuseni trebuia demis Victor Ponta şi schimbat guvernul. 

Situaţia din Ucraina

Grigore Cartianu: Eu am vorbit acum vreo doi ani cu nişte oameni despre faptul că există două Ucraine: că o parte este cu Rusia şi o parte este cu Europa, sunt două ţări într-una. Faptul că acum s-a pus problema de a intra sau nu în Uniunea Europeană, s-ar putea crea o divizare. Puterea este în panică rău, chiar dacă este susţinută de Moscova. S-ar putea face un referendum. Pentru noi nu este pericol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite