VIDEO Campanie agresivă a poliţiei pentru combaterea violenţei în şcoli
0Nu mai puţin de 20.000 de liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani vor fi implicaţi, în primul semestru al acestui an şcolar, într-o campanie de prevenire a violenţei în şcoli. La debutul campaniei, intitulată „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor!”, adolescenţii vor viziona un film impresionant despre destinul unor tineri de vârsta lor care au ajuns în spatele gratiilor.
Campania - derulată de Institutul de Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei - se va desfăşura în câte un liceu din fiecare judeţ, respectiv, din fiecare sector al Capitalei şi îşi propune reducerea riscului de implicare a liceenilor în conflicte în urma cărora adolescenţi de aceeaşi vârstă pot fi ucişi ori schilodiţi pe viaţă.
Timp de şase luni, poliţiştii vor încerca nu doar să-i informeze pe tineri în privinţa consecinţelor pe care le poate avea violenţa, ci şi să-i convingă că vârsta nu-i scuteşte de ani grei de închisoare. Pentru asta, oamenii legii au pregătit un film impresionant – intitulat „Cheia e la tine!” - despre adolescenţi care au ajuns după gratii pentru tâlhărie sau consum de droguri, deşi aveau doar 16 ani.
În contrapartidă, filmul prezintă şi poveştile de succes ale unor campioni precum Andreea Răducan şi Lucian Bute, dar şi pe cea a unei proaspete absolvente a Academiei de Poliţie.
Profesorii şi elevii, victime ale violenţelor
Peste 4.000 de cazuri de violenţă, de consum de alcool, de discriminare şi de furturi au fost înregistrate doar în al doilea trimestru al acestui an (martie – mai 2012) în şcolile din România. Un raport al Ministerului Educaţiei arată că, zilnic, în şcolile de la noi, se înregistrează 45 de cazuri de violenţă.
Nu mai departe de ieri, un elev de 13 ani a fost înjunghiat în sala de curs de către un coleg de clasă care avea probleme psihice. Incidentul s-a petrecut la Şcoala Generală din localitatea Brănişca, judeţul Hunedoara.
Elevul înjunghiat are răni care nu îi pun viaţa în pericol, însă părinţii acestuia au depus o plângere, iar poliţiştii au început cercetările împotriva colegului care l-a agresat.
Un alt caz recent de violenţă a fost semnalat în Bucureşti, la Şcoala numărul 193 din cartierul Drumul Taberei. Un elev de clasa a VI -a a făcut atac de panică după ce a fost bătut de un coleg.
Elevul care a făcut atac de panică a leşinat, iar în cădere s-a lovit la cap. Specialiştii au afirmat că celălalt băiat avea probleme comportamentale.
Anul trecut, un elev şi un absolvent al liceului „Tomşa Vodă”, din localitatea Solca, judeţul Suceva, s-au luat la bătaie în faţa şcolii. Conflictul a degenerat şi s-a ajuns până la tentativă de omor, după ce unul dintre ei a scos un cuţit şi l-a înjunghiat pe celălalt.
Totul s-a întâmplat în faţa profesorilor care au încercat să îi despartă până în ultima clipă. Tânărul care şi-a înjunghiat fostul coleg a fost reţinut de poliţişti.
Un alt caz grav s-a întâmplat tot anul trecut la Mediaş, unde un elev de clasa a XI-a şi-a bătut unul dintre profesori în cancelarie, de faţă cu ceilalţi dascăli, cu directorul liceului, cu diriginta clasei, dar şi cu tatăl său.
Tânărul a fost chemat în cancelarie împreună cu tatăl său şi cu diriginta sa, deoarece a deranjat ora. El a început să-l lovească pe profesor cu pumnii în faţă timp de câteva secunde. La un moment dat, a părut că se calmează şi că discută normal, dar şi-a reluat seria de lovituri fără ca niciunul dintre adulţii care asistau să intervină.