Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu - foşti preşedinţi ai Casei Naţionale de Sănătate, acuzaţi că au umflat cu 16,8 milioane de euro facturile CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ciurchea CNAS FOTO Mediafax
Vasile Ciurchea CNAS FOTO Mediafax

Nouă şefi din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au fost puşi luni sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar privind contracte supraevaluate plătite către societatea HP, unul dintre giganţii IT-ului mondial. Printre cei cercetaţi de procurori se numără şi medicii Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu.

Nume grele din sistemul de Sănătate apar în cel mai recent dosar de corupţie deschis de procurorii DNA. 

Foştii preşedinţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu sunt urmăriţi penal, alături de mai multe persoane cu funcţii de conducere din CNAS, pentru abuz în serviciu.  

Ciurchea a condus CNAS de două ori, prima oară în perioada februarie 2007 - ianuarie 2009 şi în iunie 2014- aprilie 2015.

 La rândul lui, chirurgul Irinel Popescu a fost preşedinte al CNAS în perioada ianuarie-decembrie 2009. 

Acuzaţiile aduse de procurori au legătură cu un contract privind asistenţa tehnică pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încheiat cu HP România la preţuri supraevaluate. De altfel, şi compania HP România a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul în dosar: 16,8 milioane de euro.

Contracte din perioada 2007-2008

Concret, ancheta procurorilor vizează mai multe acte adiţionale, semnate în perioada 2007-2008, la un contract de informatizare a CNAS, prin care au fost achiziţionate de la HP servicii suplimentare de asistenţă tehnică pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru programul informatic care asigură planificarea resurselor (ERP). SIUI este un sistem informatic complex care leagă toate Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, medici, pacienţi, spitale, furnizori de aparatură medicală, servicii medicale sau farmaceutice. În cadrul acestui program, HP a avut calitate de integrator de sistem şi furnizor de infrastructură informatică. 

DNA: „Preţuri umflate şi de 4 ori“

Procurorii DNA acuză că CNSAS a încheiat cu HP acte adiţionale supraevaluate la acest contract. Serviciile de aistenţă tehnică erau plătite de CNAS la sume de 804 euro/zi de om în cazul a două dintre contracte şi de 760 euro/zi de om, în cazul unui alt act adiţional. 

Însă, potrivit anchetei, HP ar fi subcontractat aceste servicii suplimentare pentru utilizatorii finali către o altă firmă, care la rândul său a subcontractat către o altă societate, care a executat efectiv contractul pentru 200 euro/zi de om. Prejudiciul de16,8 milioane de euro  este diferenţa dintre validarea serviciilor facturate şi plătite de CNAS şi valoarea reală a serviciilor.

Mai mult, ancheta de la DNA a dezvăluit că „oficialii din CNAS au semnat aceste contracte fără să se aplice o procedură de achiziţie conform legii. În plus, nu a fost făcută o negociere reală a preţului, iar ofertele companiei HP nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză şi evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI, aşa cum cerea procedura”, au explicat procurorii. 

Guvern: „Subcontractanţii, plătiţi cu 100 de euro“

Procuroriii DNA i-au pus luni sub acuzare pe Ciurchea şi pe o parte dintre foştii directori CNAS. Astăzi vor fi puse sub acuzare şi alte persoane implicate în acest caz. Irinel Popescu a aflat acuzaţiile pe care i le aduc procurorii încă din luna martie. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest dosar a fost deschisă în baza unei autosesizări, la care s-au adăugat un raport al Curţii de Conturi şi un raport al Corpului de Control al Guvernului. 

Potrivit actului prin care Guvernul Victor Ponta a sesizat DNA, reprezentanţii CNAS ar fi exercitat defectuos atribuţiile de serviciu atunci când au acceptat achiziţionarea serviciilor de instruire şi asistenţă tehnică fără aplicarea unei proceduri de achiziţie publică. Astfel, s-ar fi făcut plăţi de aproape 22,4 milioane de euro, reprezentând contravaloarea unui număr de 23.716 zile/om, fără a determina cu exactitate numărul de zile pentru fiecare om necesare CNAS şi fără a solicita firmei HP justificarea tarifelor. Raportul mai dezvăluia că subcontractanţii HP au fost plătiţi şi cu 100 euro/zi pe om.

Ce este Sistemul Informatic Unic Integrat 

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este un sistem informatic complex, care funcţionează din 2008. Iniţial a fost folosit în judeţele Neamţ şi Timiş, iar ulterior a fost extins la nivelul întregii ţări. Scopul său: raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor de servicii medicale către casele judeţene de asigurări de sănătate. Începând cu 2009, şi medicii de familie au început să raporteze serviciile folosind şi SIUI.

Sistemul mai este folosit şi pentru gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor. Concret, sistemul integrează în reţea casele judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) şi furnizorii de servicii de sănătate şi farmaceutice, sub supravegherea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Integrarea se face prin intermediul unor softuri individualizate pe tipuri de furnizori, pentru că nu doar medicii de familie raportează în SIUI, ci şi farmaciştii, medicii de laborator, cei din ambulator sau cei din spital. 

Conectându-se la SIUI, aceştia au acces la bazele de date ale Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

„SIUI ar trebui să ne arate în timp real calitatea de asigurat. Practic, este baza sistemului, acolo se află toate aplicaţiile pentru medici şi pentru ceilalţi furnizori. Ne-am plâns de nenumărate ori din cauza sistemului, iar de când folosim cardurile de sănătate merge şi mai greu”, a explicat Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite