Vaporul cu uree eşuat pe coasta Bulgariei, în zona Tyulenovo - Kamen Bryag, a fost declarat scufundat. Riscul unei catastrofe ecologice este maxim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Vera Su, eşuată Foto Biroul Procurorului General al Bulgariei via gcaptain.com
Nava Vera Su, eşuată Foto Biroul Procurorului General al Bulgariei via gcaptain.com

Nava sub pavilion panamez Vera Su, operată de o companie turcă, care a eşuat în septembrie aproape de coasta bulgară a Mării Negre, în apropierea ariei protejate Yailata, a fost declarată scufundată de către autorităţile bulgare. Vaporul are la bord mii de tone de îngrăşăminte chimice, ceea ce reprezintă un pericol pentru flora şi fauna din regiune.

Nava are la bord 3.000 de tone de uree, ceea ce ar putea provoca o catastrofă ecologică în Rezervaţia Naturală Kaliakra, care găzduieşte multe păsări protejate şi specii marine pe cale de dispariţie.

„Compartimentul motor al navei de marfă este inundat. Există găuri în corpul vasului şi astfel nu mai poate fi salvat, ci doar se pot lua măsuri pentru a îndepărta marfa scufundată", a declarat căpitanul Ventsislav Ivanov, directorul executiv al Administraţiei Maritime Bulgare, scrie Euractiv.

Miercuri dimineaţă, nava a fost inspectată de scafandri. Au găsit-o depusă pe fundul mării, cu şanse mici de a putea fi mişcată

Harta. Zona în care a eşuat nava Vera Su

Nava Vera Su s-a blocat pe malul stâncos al Mării Negre pe 20 septembrie. Timp de şase zile după accident, autorităţile bulgare nu au luat nicio măsură pentru salvarea navei, deşi vremea a fost favorabilă pentru o operaţiune de salvare.

Până la urmă, la opt zile după accident, autorităţile bulgare au trimis câteva nave de salvare, dar acestea erau dotate cu echipament inadecvat pentru descărcarea ureei. De altfel, acest compus chimic a început deja să se scurgă în mare.

Ureea este folosită ca îngrăşământ în agricultură, dar odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care eliberează toxine ce afectează viaţa marină. Când se acumulează în cantităţi mari, aceste toxine pot deveni periculoase şi pentru om. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite