Ce este pneumonia dublă și cât de gravă poate fi această afecțiune. Diagnosticul Papei Francisc a fost explicat
0Papa Francisc este tratat în spital pentru pneumonie bilaterală, cunoscută și ca pneumonie dublă. Suveranul Pontif suferă de o infecție „complexă”, care este provocată de două sau mai multe microoraganisme.

Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a fost spitalizat pe 14 februarie 2025, după ce a prezentat simptome de bronșită timp de mai multe zile, potrivit unei declarații publicate de Biroul de presă al Sfântului Scaun.
Acesta a adăugat că are o „infecție polimicrobiană”, adică o infecție determinată de mai mulți germeni.
Infecția a apărut în contextul unei afecțiuni pulmonare cronice și a uneia acute, denumite bronșiectazie și, respectiv, bronșită astmatică. Declarația a adăugat că papa a rămas „bine dispus” și își petrecea timpul alternând „între odihnă, rugăciune și lectură”.
Ulterior, Francisc a suferit o criză respiratorie asemănătoare astmului de „intensitate prelungită”, a scris Vatican News. Analizele sale de sânge au evidențiat un număr scăzut de trombocite, care a necesitat transfuzii de sânge.
Duminică, 23 februarie 2025, Biroul de presă al Sfântului Scaun a dezvăluit că acesta prezenta, de asemenea, semne timpurii de insuficiență renală ușoară. Cu toate acestea, au adăugat că aceasta este „în prezent sub control”.
Începând de luni (24 februarie), deși starea sa rămâne critică, se pare că papa este „alert și bine orientat”.
Ce este dubla pneumonie?
Pneumonia este cauzată de obicei de bacterii, viruși sau ciuperci care infectează plămânii, iar organismul reacționează la această infecție. Aceasta cauzează inflamație, umflături și acumularea de lichid în micile saci din plămâni, numiți alveole, scrie Live Science.
Există multe microorganisme diferite care pot provoca această afecțiune, inclusiv cele responsabile de răceala comună, gripă și COVID-19. (Pneumonia poate apărea uneori și atunci când alimente sau băuturi sunt inhalate în plămâni, provocând „pneumonie prin aspirație”).
Pneumonia bacteriană este mai frecventă și, de obicei, mai gravă decât pneumonia virală, care este mai susceptibilă de a provoca simptome ușoare care se rezolvă de la sine, potrivit centrului medical non-profit Cleveland Clinic.