Urdăreanu: Orban a spus că are nevoie de 50.000 de euro, în campanie, pentru a avea acces la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La termenul de luni, de la ICCJ, în dosarul care Ludovic Orban este acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, a fost audiat omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, martorul denunţător în această cauză, care a declarat că liderul PNL i-a cerut finanţarea campaniei.

UPDATE La audierea sa de luni, Tiberiu Urdăreanu a declarat în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că nu avea o relaţie de prietenie cu Ludovic Orban, iar discuţiile ample au avut loc în preajma anunţării candidaturii celui din urmă la postul de primar al Capitalei. Odată cu anunţul privind candidatura, omul de afaceri i-a trimis liderului PNL un mesaj de felicitare, prilej cu care au stabilit o întâlnire pentru a dezvolta discuţia pe marginea acestui eveniment.

Tot la termenul de luni, Ludovic Orban a cerut ca şedinţa să nu fie publică pentru partea în care se ascultă înterceptările.„Domnul Orban m-a pus la curent cu situaţia înscrierii dânsului în cursa electorală, sondaje, contracandidaţi, contextul politic de atunci. Undeva spre final a apărut şi ceea ce, în percepţia mea a fost o solicitare de sprijin pentru a avea acces la anumite posturi TV precizând că din toate canalele media TV ar avea nevoie de sprijin la două dintre ele, spunându-mi dacă pot să mă gândesc la o formă de ajutor sau de sprijin. I-am spus că da, mă voi gândi, iar la o întâlnire ulterioară să-mi spună ce nevoie are în acest sens. Asta a fost prima întâlnire din 1 martie”, a declarat Tiberiu Urdăreanu în sala de judecată, potrivit Mediafax. 

Potrivit acestuia, la cea de-a doua întâlnire s-a pus punctul pe „i”. „(Ludovic Orban - n.red.) A precizat că are nevoie de sprijinul meu pentru B1TV şi Realitatea TV. A precizat că are nevoie de 50.000 de euro pentru a avea acces la aceste posturi TV. Înţelesesem că, faţă de campaniile trecute, pretenţiile posturilor TV erau mai scăzute, că aceste posturi TV sunt în situaţii dificile şi ca profită de aceste campanii. Orban a precizat şi cu cine a discutat. În acea parte a discuţiei, am lăsat de înţeles că sunt sub control judiciar după ce am stat trei luni în arest la domiciliu, perioadă în care am avut acces la dosarul meu şi am înţeles că am fost monitorizat o lungă perioadă de timp cu mijloace de supraveghere totale, la locuinţă, birou şi mijloace de comunicare. Probabil şi GPS. I-am făcut un semn că şi atunci, în cameră, ar putea fi probleme. Dânsul mi-a spus că şi el este monitorizat, la rândul său, şi când discuţia a ajuns la ajutorul pentru posturile TV dânsul mi-a făcut un semn indicând cifra cinci. Am întrebat 50.000? Iar el a răspuns afirmativ. Dar nu mai ţin minte dacă verbal sau a fost un semn afirmativ. În percepţia mea am crezut că este vorba de euro, dar nu s-a precizat valuta”, a mai explicat omul de afaceri.

Tiberiu Urdăreanu a mai spus că suma de 50.000 de lei ar fi fost una mică pentru două posturi de televiziune.

„Pentru mine nu era verosimil să fie lei fiind vorba de doi directori de posturi TV. Suma părea prea mică pentru doi directori de posturi TV. I-am răspuns că în niciun caz în această formă de ajutor nu pot implica firma. Şi am zis să fie ca persoană. Am întrebat dacă suma să fie cash şi mi-a răspuns: "Altfel cum?". Nu-mi aduc aminte cu precizie să fi folosit sintagma cu ordinul de mărime. Dar dacă m-am exprimat aşa înseamnă ca aşa a fost. Am zis că mă gândesc la o soluţie. Nu puteam să zic nici da, nici nu. Nu am dat un accept ferm nici că voi da, nici cât voi da”.

Ştirea iniţială

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este aşteptat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru a fi audiat în dosarul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, este judecat pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Tiberiu Urdăreanu este cel care l-a denunţat pe Orban la DNA. El a mai fost chemat în instanţă pe 13 noiembrie, însă nu s-a prezentat, motiv pentru care judecătorii au decis ca el să fie adus cu mandat, fiind şi amendat cu 3.000 de lei.

Procesul se află în faza de apel, după ce Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă, pe 31 ianuarie, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Declaraţia lu Sorin Oancea

La termenul din 13 noiembrie de la ICCJ, au fost audiaţi patronii Realitatea TV şi B1 TV, Cozmin Guşă, respectiv Sorin Oancea. 

„Au fost discuţii despre şansele pe care le are şi aşezarea scenei politice în acel moment, toate la sediul B1 TV. La prima întâlnire, nu i-am oferit sfaturi despre campania sa, pentru că era prea devreme. A doua întâlnire a fost interpretată de mine ca o întâlnire de PR, pentru a menţine relaţia noastră - eu am întrebat cum merge campania pentru că, după părerea mea, nu mergea gorzav. (...) A treia întâlnire a fost bâlbâită, deoarece într-un prim moment a fost stabilită pentru a avea loc într-o zi de miercuri, în ziua de joi era răcit domnul Orban şi nu a avut loc, iar vineri, deşi era stabilită în principiu, fără a fi fixată o ora, am fost mirat, fiind apelat la telelefon de secretara mea, care m-a informat că acesta a venit. Pe durata aşteptării, am rugat doi colegi să îi ţină companie şi să îi prezinte oferta pentru site-ul B1 TV”, a spus Sorin Oancea, subliniind că doar pachetul pentru campania electorală din mediul online era contracost, alte servicii similare fiind gratuite, potrivit Legii alegerilor locale.

Ce a spus Cozmin Guşă

La rândul său, Cozmin Guşă a declarat că natura discuţiei purtatăe cu Ludovic Orban a vizat o colaborare între Realitatea TV şi cel din urmă, în calitate de candidat la funcţia de primar al Bucureştiului.

„Partea cea mai mare a discuţiilor a fost legată de strategia candidaturii lui Orban, în urma unor întrebări directe ale dânsului la adresa mea şi a unor răspunsuri pe care am acceptat să i le dau pro bono, despre campania sa electorală. (...) Opinia cu privire la şansele sale mi-am exprimat-o şi public, înainte de întâlnirea cu Orban, în sensul ca avea şanse reduse de a câştiga. Dacă nu i-am spus, cred i-am sugerat. Motivul principal era lipsa de susţinere din partea celor doi co-preşedinţi ai PNL de la acea data, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. (...) Înainte cu două săptămâni de această întâlnire, am avut o discuţie cu Vasile Blaga, secondat de şeful de campanie PNL la nivel naţional, Ilie Bolojan. Cel din urmă a participat telefonic. Acolo, am stabilit că detaliile colaborării din campanie între entitatea Realitatea Media şi PNL vor fi discutate de Bolojan cu persoana pe care ar fi urmat să o desemnez din trustul nostru media. Nu am discutat despre sume de bani cu Orban, informându-l că a avut loc discuţia cu Blaga, care l-a desemnat pe Bolojan pentru aceste discuţii”, a spus Cozmin Guşă în faţa completului de judecători ai ICCJ.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului trecut, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Procurorii susţin că, în martie 2016, Urdăreanu s-a întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruţi în numerar "tocmai fiindcă erau... pentru posturi TV".

"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puţin, că nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: 'te gândeşti dacă poţi sau îmi dai un şut în fund'. Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid", se arată în rechizitoriul DNA.

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat şi că doreşte "să aibă canale deschise" pe anumite posturi de televiziune, au susţinut procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite