Curtea Supremă: Interceptările dintre Ludovic Orban şi Tiberiu Urdăreanu, ascultate în integralitate în şedinţă publică
0Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost audiat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din 2016.
Procesul se află în faza de apel, după ce Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă, pe 31 ianuarie, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Orban a declarat în faţa instanţei că discuţiile cu Tiberiu Urdăreanu au fost în calitate de candidat la Primăria Capitalei.
„Întreaga discuţie s-a purtat la pertu, exista o relaţie de amiciţie şi nu s-a purtat ca o discuţie între un om care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic şi un om de afaceri. Nici măcar o singură dată nu am pomenit funcţia pe care o deţineam, nici măcar o singură dată n-am făcut o aluzie la acesta funcţie politică, de prim-vicepreşedinte al PNL. Singura cerere formulata de mine care ar putea fi interpretata ca o solicitare financiara este: «Te gândeşti dacă poţi să-mi dai şi mie un şut în fund». Acesta a fost o cerere generică de sprijin, care putea să constea în foarte multe mijloace de sprijin“, a spus Ludovic Orban.
Liderul PNL a precizat că nu a vut niciodată intenţia de a obţine o finanţare ilegală. „Fac precizarea clară că nu am avut nici măcar un singur moment intenţia de a beneficia de o finanţare care să fie în afara cadrului legal. Discuţia despre sumele de bani, despre modul în care să fie viraţi, nu arată că aş fi avut intenţia de a beneficia de o fiinţare ilegală. Răspunsul meu a fost «cum altcumva». Referitor la susţinerea domnului Urdareanu că banii respectivi aş fi avut intenţia să-i folosesc pentru relaţia cu Mass-media, e legată clar de declaraţiile martorilor solicitaţi chiar de DNA, mă refer la domnul Guşă şi domnul Sorin Oancea. Aş mai face 2 precizări. Din 20 martie pana pe 11 aprilie, când a început urmărirea penală, deşi domnul Urdăreanu mi-a dat mai multe telelfoane şi sms-uri pentru a mă invita la el, timp de aproape trei săptămâni am refuzat sau am amânat să mă duc să beneficiez de eventualul sprijin financiar
Altă precizare relevantă, la data discuţiilor cu Urdăreanu, echipa mea nu era încă constituită, de asemenea, neavând desemnat şeful de campanie şi mandatarul financiar, nu puteam să stabilesc nicio înţelegere de finanţare şi nu cunoşteam în amănunt prevederile noii legi de finanţare pe campaniile electorale“, a explicat Orban.
Curtea Supremă a decis luni să asculte în şedinţă publică, în integralitate, interceptările discuţiilor dintre liderul PNL, Ludovic Orban şi afaceristul TIberiu Urdăreanu, care au avut loc pe 1 martie 2016 şi 20 martie 2016. Instanţa a mai deci reaudierea ca martor a lui Cozmin Guşă (Realitatea TV) şi Sorin Oancea (B1 TV) şi a martorului denunţător, Tiberiu Urdăreanu. Şedinţa de judecată continuă în acest moment cu audierea lui Ludovic Orban.
Liderul PNL a cerut audierea sa
Preşedintele PNL Ludovic Orban a arătat, la ultimul termen, în faţă judecătorilor de la instanţa supremă că doreşte să dea o declaraţie de inculpat în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că, în calitate de candidat PNL la Primăria Bucureşti, şi-a folosit funcţia politică atunci când ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Judecătorii au luat act de solicitarea lui Orban şi au stabilit că acesta să dea o declaraţie de inculpat în 9 octombrie.
`Există o hotărâre judecătorească prin care am fost achitat, nu există absolut niciun fel de faptă care să poată să ducă la anularea sentinţei, iar în ceea ce priveşte apelul nu vine cu niciun fel de element nou. Sunt optimist, încrezător şi aştept să mi se facă dreptate. Declaraţia pe care o voi da este exact reflectarea adevărului a ceea ce s-a întâmplat în perioada respectivă, nu am nimic de ascuns, sunt la dispoziţia cercetării judecătoreşti. Instanţa va aprecia dacă se impune audierea lui Tiberiu Urdăreanu”, a arătat Orban la ieşirea de la instanţa supremă, unde a fost termen la Completul de cinci judecători pe contestaţia la decizia prin care preşedintele PNL a fost achitat.
Achitarea
Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat, în 31 ianuarie, de un complet de trei judecători al instanţei supreme. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care pe 11 septembrie a avut primul termen pentru judecarea contestaţiei.
Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.
Acuzaţiile DNA
Potrivit rechizitoriului, în 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara acelui an, când deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.
În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.
În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie. În 18 iunie, Ludovic Orban a fost ales al optulea preşedinte post-decembrist al Partidului Naţional Liberal.