UPDATE Târgul Angajatori de top şi-a deschis porţile la Sala Palatului. Peste 90 de companii pun la bătaie locuri de muncă. Ce caută angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe companii prezente la târgul de joburi activează în zona IT&C     FOTO: Adevărul
Cele mai multe companii prezente la târgul de joburi activează în zona IT&C     FOTO: Adevărul

Peste 90 de companii participă la târgul de carieră Angajatori de Top, ediţia de toamnă, care are loc vineri şi sâmbătă (25-26 octombrie), la Sala Palatului din Bucureşti între orele 10:00-17:00. Domeniul cu cea mai mare căutare este IT&C şi, în general, toate companiile cer un minim de experienţă, însă cei mai mulţi vizitatori sunt tineri studenţi, în căutare de internship-uri.

În total, peste 3.300 de locuri de muncă sunt puse la bătaie cu ocazia târgului de joburi Angajatori de Top, iar cele mai multe companii prezente activează în zona IT&C (38%), urmate de cele din business process outsourcing/BPO (17%) şi de companiile care activează în serviciile financiar-bancare.

Doar 25% din locurile de muncă vacante sunt destinate celor ieşiţi de pe băncile facultăţilor, în timp ce 50% din joburi sunt pentru specialişti. Celălalt procent de 25% îi vizează pe manageri. Următoare ediţie a târgului va avea loc la Iaşi între 8 – 9 noiembrie, iar în perioada 11 – 15 noiembrie, este programată ediţia virtuală a târgului, care are o tradiţie de şapte ani. 

Internship-urile sunt la mare căutare

Primul lucru pe care îl observi când intri la Târgul Angajatori de Top de la Sala Palatului este numărul mare de tineri care se învârt agitaţi de la stand la stand cu un teanc de CV-uri în braţe. Foarte mulţi dintre ei încă nu au terminat facultatea, dar sunt în căutare de job aproape în orice domeniu, numai un loc de muncă să fie.

Din păcate, companiile nu prea oferă job-uri persoanelor fără experienţă, abia de la entry level în sus te iau în considerare. Ce pot să facă tinerii care nu au ce să treacă în CV mai mult de studiile urmate? Reprezentanţii companiilor spun că le oferă internship-uri plătite însă sumele sunt confidenţiale şi se discută doar faţă în faţă cu angajatorul, la interviu. Din păcate, numărul de astfel de programe este destul de mic cu excepţia celor din multinaţionale.

Spre exemplu banca ING oferă 60 de internship-uri pe an, însă ele nu durează mult, doar o lună şi jumătate în mod normal, iar în ultimul an au angajat doar cinci dintre interni în programele de junior.

targ angajatori de top

La Bergenbier, după trei luni de lucrat cot la cot cu angajaţii, un singur intern a primit ofertă de muncă. „Noi căutăm în principal oameni cu studii în domeniu care vor să înveţe ce este un business şi dacă există posturi, îi şi angajăm pe cei mai competenţi după internship.  Momentan căutăm persoane pregătite pe zona de marketing şi de finanţe, în principal cu un minim de experienţă”, spune Ioana Boteanu de la Bergenbier.

Ea a mai explicat pentru adevarul.ro că ceea ce învaţă studenţii în facultate este relvant pentru job doar în proporţie de 50%, de aceea şi există programele de internship-uri, pentru ca tinerii fără experienţă să înveţe ceva practic în funcţie de cerinţele din compania respectivă.  La internship-urile de la Bergenbier, tinerii învaţă despre comerţ, marketing, finanţe, dar şi despre fabricarea de bere.

Profilul candidatului ideal pentru Bergenbier, cu studiile terminate:

  • Master într-o specializare de profil economic ( de preferat)
  • Nivel avansat de limba engleză
  • Nivel avansat de cunoştinţe PC
  • Să fie o persoană comunicativă, pasionată, prietenoasă, motivată să muncească şi dispusă să înveţe
  • Să aibă aşteptări realiste legate de condiţiile oferite de job la nivelul de începător

Pentru un job de Sales Representative, firma Bergenbier cere:

  • studii superioare
  • carnet de condus, categoria B
  • nivel mediu de engleză
  • experienţă în vânzări
  • nivel avansat de comunicare şi aptitudini foarte bune de negociere

Companiile caută aplicanţi cu un minim de experienţă

Şi compania de produse cosmetice  L’Oreal a venit la târg cu mai multe oportunităţi de carieră. Management Trainee in finance/controlling este un job adresat tinerilor absolvenţi cu doi – trei ani de experienţă profesională în domeniul financiar (audit, control de gestiune, control intern). Tot pentru tinerii cu câţiva ani de experienţă, de data aceasta în vânzări, este şi oferta de Management Trainee Comericial. De asemenea, L’Oreal mai caută consultanţi cu minim doi ani de experienţă şi studii superioare în unul din domeniile: chimie, biologie, medicină şi farmacie.

targ angajatori de top

„Momentan avem şase poziţii pentru care vrem să angajăm, însă este nevoie de un minim de experienţă. Programul de internship-uri este mai flexibil, în special pentru cei care nu au lucrat în domeniu până acum. Avem 15 locuri pentru interni, iar programul durează cel puţin trei luni, cu program full time şi este adresat masteranzilor şi proaspăt absolvenţilor”, a explicat Manuela Bîrsan, care reprezintă L’Oreal la târgul Angajatori de Top.

Ea îi sfătuieşte pe tineri să îşi găsească o direcţie şi să nu caute neapărat un job în orice domeniu, dar, din păcate, acesta nu este cazul de cele mai multe ori. Spre exemplu, Ionuţ, unul dintre tinerii care stăteau cu CV-ul la coadă la standul de la L’Oreal a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea Transilvania din Braşov şi a venit la Bucureşti special pentru acest târg. Nu are niciun fel de experienţă în domeniu, a lucrat în construcţii, iar acum vrea să se angajeze în domeniul bancar sau economic.

„Dacă vrei ceva anume, un job prea specializat, nu ai să găseşti, în schimb, dacă de orientezi spre mai multe domenii şi cauţi în mai multe locuri, atunci ai o şansă să găseşti ceva”, este de părere tânărul în vârstă de 24 de ani. Şi Ştefan care este în primul an de master la Academia de Stduii Economice (ASE) spune că ideea este să se angajeze. El este în căutare de un internship în management. „Nu am lucrat până acum, doar ce am făcut practică prin facultate. Ideea e să mă angajez, însă nu am găsit încă ceva”, spune el.

De unde să obţinem experienţă când nimeni nu ne dă o şansă?

Sunt şi persoane care vin la „Angajatori de Top” în căutare de un anumit domeniu în care să lucreze. Spre exemplu, Elena Crângaşu este foarte dezamăgită că la târg nu sunt companii cu oferte pentru ingineri. Ea este studentă în anul I de master, a terminat Facultatea de Energetică de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi spune că nu îşi găseşte un job în domeniu.

„Aici nu există nici măcar un stand pentru ingineri, tot ce am găsit care m-ar tenta ar fi din domeniul de banking, dar pentru specializarea mea nu există. Din păcate nu ne vrea nimeni fără un minim de experienţă, ori companiile la care am făcut practică în ultimul an de facultate nu oferă internship-uri şi nu ne angajează fără experienţă. De unde să obţinem experienţă când nimeni nu ne dă o şansă? O să plec în străinătate, fiindcă aici nu am unde să mă duc”, spune cu nemulţumire Crângaşu.

Domeniul IT&C, cel mai căutat

Ca de obicei, domeniul de IT este cel mai căutat de angajatori, iar unul dintre cele mai aglomerate standuri este cel de la Microsoft. Din păcate, perioada de internship la ei s-a încheiat.

targ angajatori de top

„La noi, programul pentru interni începe vara şi durează aproximativ trei luni. Pentru anul viitor avem 23 de locuri libere la internship şi ca să vă faceţi o idee, la o companie de 450 de angajaţi în România (Bucureşti şi Timişoara), anul acesta, am angajat nouă din ce 22 de studenţi care au venit la noi, iar pe unii dintre ei urmează să îi angajăm după ce îşi termină facultatea. Majoritatea angajaţilor Microsoft, 90%, au studii în domeniul IT&C, însă sunt şi excepţii, spre exemplu avem un coleg care a terminat Teologia, dar este foarte pasionat de IT şi foarte bun la ceea ce face”, a explicat Adriana Constantin, Staffing Consultant la Microsoft.

În general se pare că în domeniul IT cel mai mult contează pasiunea, dedicaţia şi competenţa, nu neapărat studiile în domeniu, deşi cei care sunt pasionaţi de zona IT îşi dau seama din timp şi se orientează spre facultăţile de profil.

Şi Intel caută tineri pe care să-i pregătească în domeniul de dezvoltare de soft. În prezent au trei locuri la internship în domeniul IT, pe partea de cerectare în software şi un loc la marketing, însă acestea sunt valabile numai pentru studenţii din anii terminali sau de master.

Bitdefender organizează internshipuri tot pe perioada verii, din iunie şi până la sfârşitul lunii septembrie. „Acum suntem în căutare de persoane cu experienţă pentru poziţiile de entry level de la programare şi suport tehnic, iar pentru nivelul de experienţă medie avem şapte poziţii libere momentan. Căutăm oameni cu studii de profil, în general sunt absolvenţi de Mate-Info de la Universitatea Politehnică. Cei care au terminat studii umaniste se angajează mai greu în domeniul IT, dar sunt excepţii. De obicei, pentru programele de internship-uri, preselecţia se face pe baza cunoştinţelor din facultate şi în jur de 60% - 70% dintre interni rămân la noi. Cei care renunţă o fac în general din cauza facultăţii”, a explicat Cristina Vişan, HR Manager la Bitdifender.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite