UPDATE Senatorul UDMR Barna Tanczos, urmărit penal pentru abuz în serviciu privind retrocedarea unor terenuri ale SCDP Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul UDMR Barna Tanczos, fost secretar de stat la Agricultură, în prezent secretar al Comisiei pentru Agricultura din Senat, a fost audiat vineri dimineaţă la sediul DNA într-un dosar de corupţie. Tanczos este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul produs acesteia fiind de aproape 16 milioane lei.

UPDATE Senatorul UDMR Tanczos Barna este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul produs acesteia fiind de aproape 16 milioane lei, potrivit DNA.

UPDATE La ieşirea din sediul DNA, Tanczos Barna a declarat că i s-a adus la cunoştinţă că este suspect pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Procurorii l-au întrebat despre activitatea lui din perioada 2005-2006, când era preşedinte al ADS.

Acesta ar fi fost chemat de procurori să dea declaraţii într-un dosar de corupţie.

„La data de 19.06.2006, Tanczos Barna (care deţine în prezent calitatea de senator în Senatul României), în exercitarea atribuţiilor aferente funcţiei de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, cu complicitatea unor persoane, a semnat adresa nr.53690/2006, prin care informa Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1, cu privire la faptul că, în urma măsurătorilor efectuate la S.C.D.P. Băneasa – locaţia Bucureşti, a rezultat o suprafaţă totală de 60,44 ha teren, din care 45,77 ha sunt disponibile în vederea retrocedării. Aceasta, fără ca suspectul Tanczos Barna să fi solicitat avizul sau opinia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice sau S.C.D.P. Băneasa, singurele instituţii în măsură să stabilească suprafeţele de teren ce sunt indispensabile cercetării, conform prevederilor HG 1832/2005“, se arată într-un comunicat al DNA.

Ulterior, pe 19 decembrie 2006, Tanczos Barna a încheiat, fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse, conform prevederilor legale, un protocol de predare – preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din locaţia Bucureşti, prin care preda suprafaţa de 2,8 hectare către Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1.

„În cuprinsul protocolului, în mod neadevărat se arată că suprafaţa predată se găseşte în domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu se impunea acordarea de despăgubiri, neexistând nici un prejudiciu produs Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, cu toate că pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării“, mai spun procurorii anticorupţie.

În urma acestor demersuri făcute cu încălcarea prevederilor legale, de către Tanczos Barna, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, a fost emis, de către Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a Municipiului Bucureşti, un titlu de proprietate pe numele unei persoane ce nu a făcut dovada vechiului amplasament pe suprafeţele de teren exploatate de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

Atestarea unor fapte neconforme realităţii de către Tanczos Barna, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului în cuprinsul adresei nr. 53690 din 19.06.2006, a facilitat de asemenea încheierea frauduloasă de către DRĂGAN DANIEL a şapte protocoale.

„Pe 21 martie 2014, în prezentul dosar, a fost începută urmărirea penală faţă de DRĂGAN DANIEL, fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (7 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată, (7 acte materiale)

Pentru formularea acestor acuzaţii s-a reţinut faptul că, în perioada 2007-2008, suspectul Drăgan Daniel, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse,conform prevederilor legale, a încheiat un număr de 7 protocoale de predare – preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din Bucureşti, prin care a predat Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 1 suprafaţa de 29,17 hectare aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

În cuprinsul acestor protocoale, în mod fals, se atestă că suprafaţa predată face parte din domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu există prejudiciu sau despăgubiri ce ar trebui acordate Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, deşi pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării“, explică procurorii.

În urma actelor semnate de Drăgan Daniel, Tanczos Barna şi de alte persoane, funcţionari în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a suferit un prejudiciu evaluat la suma de 16 milioane de lei, concluzionează DNA.

Barna a venit mai devreme

Barna Tanczos a declarat la intrarea în sediul DNA că este chemat într-un dosar de corupţie, dar a refuzat să dea detalii în legătură cu faptele cercetate de procurori sau calitatea în care a fost chemat.

Senatorul UDMR a fost citat pentru ora 10.00, dar a venit mai devreme.

Tanczos Barna este senator UDMR din 2012, iar din 2010 a fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Anterior, Tanczos Barna a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (2007-2009) şi preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (2005-2007).

Tanczos Barna a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, din 2008 până în septembrie 2013, când a demisionat. Ministerul Tineretului şi Sportului a oprit, în aprilie 2013, finanţarea Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, din cauza problemelor interne, după ce Curtea de Apel a anulat, în 4 aprilie 2013, alegerile pentru preşedinţia Federaţiei, organizate în cadrul Adunării Generale din 19 iulie 2012 şi câştigate de Tanczos Barna, potrivit Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite