UPDATE Jihadiştii revendică răpirea românului în Burkina Faso: „Îndemnăm Guvernul român să ia în serios negocierile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului“, relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică. MAE precizează că autorităţile române verifică "în regim de urgenţă" veridicitatea informaţiilor.

UPDATE Interpol oferă suport prin intermediul serviciilor şi instrumentelor sale de aplicare a legii, incluzând asistenţă, 24 din 24 de ore, din partea centrului său de comandă şi coordonare, potrivit unui comunicat emis de instituţie.

UPDATE Administraţia Prezidenţială a precizat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis este informat constant în legătură cu evoluţia situaţiei românului răpit în Burkina Faso şi că instituţia are reprezentant în celula de criză de la Ministerul de Externe.

"Preşedintele României este informat constant în legătură cu evoluţia situaţiei. Administraţia Prezidenţială are reprezentant în celula de criză de la MAE", a transmis Administraţia Prezidenţială.

UPDATE Fostul director SRI George Maior a declarat, referitor la informaţiile despre românul răpit în Burkina Faso, că “nu suntem scutiţi de pericolul terorist”, iar faptul că România este ţintă generică pentru multe organizaţii teroriste trebuie să dea de gândit autorităţilor şi să implementeze legislaţia

Maior a fost întrebat de jurnalişti, marţi, după audierea sa în comisiile parlamentare de politică externă pentru postul de ambasador în SUA, în legătură cu faptul că un grup jihadist a anunţat că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso.

“Îmi pare rău să aflăm asemenea veşti, din păcate nu am informaţii (...). Eu am spus că aceste riscuri vor creşte, atrag serios atenţia că nu suntem scutiţi de pericolul terorist şi iată că nu e vorba doar de teritoriul naţional, care este bine protejat, spun eu, este vorba şi de cetăţeni români peste tot pe glob”, a spus Maior.

“Şi faptul că România este ţintă generică pentru multe organizaţii teroriste trebuie să dea de gândit autorităţilor şi bineînţeles să implementeze legislaţia sau să elaboreze măcar legislaţia pentru care la un moment dat m-am bătut şi am pierdut”, a adăugat el.
 

UPDATE Vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul de Interne, a declarat marţi că a a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul românului răpit în Burkina Faso.

„Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso şi despre evoluţia acestei situaţii. Suntem interesaţi să avem un schimb de informaţii cu Interpol în acest caz, având în vedere experienţa acestei organizaţii în problematicile de tip terorist”, a declarat Oprea, citat de Mediafax.

Vicepremierul a adăugat că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, este constituită o celulă de criză încă din luna aprilie, în cadrul căreia sunt analizate toate informaţiile noi legate de această situaţie.

Celula de criză este formată din specialişti ai MAE, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Minsiterului Apărării Naţionale şi Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, au precizat surse diplomatice.

Mesajul audio (disponibil aici) este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare", potrivit Mediafax.

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

"Autorităţile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituţională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio", informează MAE.

Românul, răpit dintr-o mină de mangan

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

"Gruparea dezminte apartenenţa la Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi orice legătură organizaţională cu fraţii din această grupare, de la înfiinţarea sa şi până în prezent", dă el asigurări. Această revendicare apare, deci, ca un nou episod în lupta pentru influenţă în interiorul Al-Mourabitoune.

Tensiuni între jihadişti

Gruparea a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operaţiunea franceză Serval, lansată în 2013.

În comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurării credinţei către SI şi "califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi" nul şi neavenit şi reafirma credinţa grupării Al-Mourabitoune în liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Specialişti în aceste probleme din cadrul agenţiei mauritane au interpretat aceste declaraţii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupării şi disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.

Un expert mauritan în jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o "creştere a puterii" acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunţat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar şi al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali.

Românul răpit în Burkina Faso este originar dintr-un sat din judeţul Neamţ. Bărbatul se căsătorise recent la Bucureşti

Iulian Gherguţ este originar din comuna nemţeană Săbăoani, satul Traian. Localitatea este una dintre cele mai bogate din Moldova, populată majoritar de etnici catolici. Iulian Gherguţ, în vârstă de 39 de ani, este plecat de mai mulţi ani din localitatea natală, iar anul trecut s-a căsătorit cu o tânără din Bucureşti.

Potrivit unor apropiaţi din Săbăoani, Iulian Gherguţ era plecat de mai multă vreme la muncă în Anglia, unde muncea ca taximetrist. Se pare că a fost recrutat la Londra pentru a lucra la securitatea minei de mangan din Tambao, Burkina Faso. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite