UPDATE Gică Popescu, recompensat de 11 ori în penitenciar, poate fi eliberat condiţionat. Decizia nu este definitivă
0Gică Popescu poate fi eliberat condiţionat din închisoare, asta potrivit unei decizii de luni a magistraţilor Judecătoriei Sectorului 4. Soluţia nu este însă definitivă. Popescu a cerut eliberarea după ce a executat jumătate din pedeapsa de trei ani de închisoare primită în dosarul „Transferurilor”. „Mă bucur din toată inima că Gică Popescu va fi din nou alături de familie şi cei dragi!”, a scris Ponta pe Facebook.
UPDATE Premierul Victor Ponta a precizat luni, într-o postare pe Facebook, că se bucură de faptul că Gică Popescu va fi nou alături de familie şi de cei apropiaţi.
„Mă bucur din toată inima că Gică Popescu (un sportiv şi un om extraordinar) va fi din nou alături de familie şi cei dragi!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
De asemenea, selecţionerul primei reprezentative a României, Anghel Iordănescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că îl aşteaptă pe Gică Popescu să revină în fotbal, în cazul în care acesta va fi eliberat condiţionat din penitenciar.
„Îi dorim să revină cât mai repede în lumea fotbalului. Avem nevoie de oameni ca Gică Popescu, oameni cu personalitate care au făcut parte şi cunosc acest fenomen. În ceea ce priveşte întoarcerea lui la federaţie sau într-un post la federaţie, să întrebaţi conducerea FRF. Eu îl aştept să revină în fotbal. M-ar bucura enorm de mult ca un om de fotbal să se întoarcă de acolo de unde a plecat", a spus Iordănescu, citat de Mediafax.
UPDATE Judecătoria Sectorului 4 a decis, luni, că Gică Popescu poate fi eliberat condiţionat. Soluţia nu este însă definitivă, putând fi atacată la Tribunalul Bucureşti.
Gică Popescu, îmbrăcat în blugi şi sacou, a adus cu el o adeverinţă emisă de o societate care este de acord să-l angajeze în cazul în care va fi eliberat condiţionat, pentru a o prezenta magistraţilor.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent în sala de judecată a precizat că nu a găsit la dosar dovezi în baza cărora Comisia din penitenciar a făcut caracterizările care stau la baza cererii de eliberare condiţionată a lui Gică Popescu.
Mai mult, acesta a menţionat că nu au fost găsite nici lucrările ştiinţifice, motiv pentru care a cerut amânarea cu un termen „foarte scurt” pentru a putea verifica lucrările ştiinţifice.
A urmat un scurt schimb de replici între avocatul lui Popescu, care a precizat că legea nu prevede aşa ceva, moment în care procurorul a răspuns că nu ştie nici măcar titlurile lucrărilor ştiinţifice.
Instanţa a respins cererea DNA de acordare a unui nou termen, motivând că „nu se poate stabili dacă o lucrare este ştiinţifică sau nu”.
În perioada în care a fost încarcerat, Gică Popescu nu a fost sancţionat disciplinat, a fost recompensat de 11 ori.
În faţa judecătorului, fostul internaţional a precizat că pe 9 octombrie face 47 de ani, cerând instanţei să îşi poată petrece ziua în familie. DNA a cerut respingerea cererii.
Cu privire la comportamentul lui Popescu, procurorul a menţionat că este unul previzibil, deoarece acesta este „o persoană publică şi educată”.
„Comportamentul lui Gheorghe Popescu este unul previzibil, fiind o persoană publică şi educată. Scopul pedepsei trebuie apreciat în raport cu natura activităţii infracţionale. Condamnatul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. Fracţia a fost depăşită doar cu câteva zile”.
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 urmează să decidă dacă Gheorghe Popescu va fi eliberat, după ce Comisia de la Penitenciarul Jilava, unde fostul internaţional îşi execută pedeapsa, a hotărât, pe 24 septembrie, să îl propună pentru liberare condiţionată.
Decizia instanţei nu va fi definitivă, ci va putea fi contestată la Tribunalul Bucureşti, care va da o soluţie finală.
Membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au analizat cât a executat Gheorghe Popescu şi dacă acesta a efectuat în penitenciar diverse activităţi, care i-au adus zile în minus din pedeapsă. Prima condiţie pentru a fi admisă propunerea de liberare condiţionată este să fie îndeplinită fracţia de pedeapsă care trebuie executată, iar a doua ţine de comportamentul în penitenciar şi de activităţile desfăşurate acolo.
Gică Popescu, condamnat în dosarul „Transferurilor”
Pe 4 martie 2014, Gică Popescu a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor”.
Tot atunci, au mai fost condamnaţi şi Gheorghe Copos, la trei ani şi opt luni, Mihai Stoica, la trei ani şi şase luni, Cristian Borcea şi Ioan Becali, la câte şase ani şi patru luni, Victor Becali, la patru ani şi opt luni, Gheorghe Neţoiu, la trei ani şi patru luni de închisoare, şi Jean Pădureanu, la trei ani şi patru luni.
Gheorghe Copos, fostul patron al FC Rapid, a fost eliberat condiţionat pe 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsă, decizia fiind luată atunci de Tribunalul Bucureşti.
Jean Pădureanu, fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, care a executat pedeapsa în Spitalul Penitenciar Jilava, a fost eliberat condiţionat pe 18 iunie, tot în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.