UPDATE Dosarul „Transformatorul”. Relu Fenechiu a mai pierdut o bătălie la Curtea Supremă
0Curtea Supremă a judecat miercuri recursul făcut de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, la decizia instanţei de a respinge cererea avocaţilor acestuia de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate prin care se arată că legea care reglementează atribuţiile Gărzii Financiare este în contradicţie cu un articol din Convenţia pentru Drepturile Omului. Judecătorii au respins recursul.
UPDATE „Dosarul Transformatorul” nu va fi trimis la Curtea Constituţională. Aşa au decis judecătorii Curţii Supreme care au respins recursul formulat de avocaţii lui Fenechiu la decizia dată pe 4 iulie de instanţă de a nu sesiza Curtea Constitţională cu excepţia de neconstituţionalitate a actului normativ care reglementează atribuţiile Gărzii Financiare.
UPDATE "Instanţa trecută a spus că este de ajuns raportul făcut de Garda financiară Cluj care spune că a făcut raportul doar în baza informaţiilor oferite de procurori. Dacă lucrurile nu vor decurge cum trebuie voi sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a declarat Relu Fenechiu, la ieşirea de la Curtea Supremă.
UPDATE La intrarea în sala de judecată, Relu Fenechiu a comentat decizia instanţei prin care a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare de cinci ani cu executare.
„Nu pot să spun ce probă schimbă deznodământul, e decizia judecătorilor, dar acest raport al Gărzii Financiare din Cluj e făcut doar în baza documentelor trimise de DNA şi e paradoxal că, la finalul lui, se spune că nu se poate afirma că ar fi concludent“, a spus Fenechiu.
„Noi suntem acuzaţi de trei lucruri: că am vândut utilaje scumpe, vechi şi că nu s-au folosit. Am reuşit, dar parţial, să facem o situaţie comparativă prin care arătăm că produsele vândute de noi sunt cele mai ieftine cumpărate de SISE, că s-au vândut ori s-au folosit. Aceste lucruri nu fac parte din raportul Gărzii Financiare. Nu sper să fiu achitat într-o instanţă care judecă în aceeaşi instituţie. Sper, totuşi, să se regândească decizia primei instanţe şi să se rejudece. Cel mai important lucru, după părerea mea, la Ministerul Transporturilor, este atragerea fondurilor europene. Patru miliarde de euro care să intre în România înseamnă câte puţin pentru fiecare în buzunare. Celelalte probleme importante sunt finalizarea privatizării CFR Marfă şi continuarea restructurării companiilor, din sectorul feroviar şi aerian. Deocamdată sunt destul de mâhnit de ce mi s-a întâmplat, mă gândesc doar la familie şi la viaţa personală“, a adăugat Relu Fenechiu.
UPDATE Fostul ministru al Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, a venit miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru judecarea unui recurs pe care l-a făcut la o decizie de respingere a unei excepţii de neconstituţionalitate, luată de instanţa care a judecat în fond dosarul "Transformatorul" şi care în 12 iulie l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
Alături de Relu Fenechiu au mai fost condamnaţi şi fratele acestuia, Lucian Fenechiu la cinci ani de închisoare, şi asociatul acestuia, Bogdan Damian, care a primit tot cinci ani de închisoare. Decizia nu a fost definitivă astfel că cei trei au făcut recurs.
Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE).
Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).
Concret, Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şapte milioane de lei.
În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care în momentul comiterii faptelor era acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iaşi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iasi şi actionar al SC Fene Grup SA, dar şi trei directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“: Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Ponta, interimar la Transporturi
Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme
Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013
Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.
Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA
Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova.
Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"
Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.
Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.