UPDATE Dosarul „Rovinari - Turceni”. Teodor Atanasiu, vicepreşedintele PNL, audiat la DNA
0Teodor Atanasiu, vicepreşedintele PNL şi prim-vicepreşedintele ACL, s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul „Rovinari-Turceni” în care Dan Şova este urmărit penal. Acesta a precizat că a dat declaraţii privind activitatea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
UPDATE La ieşirea din sediul DNA, Teodor Atanasiu a declarat că a fost chemat să dea lămuriri într-un dosar în care sunt cercetaţi directorii complexurilor Turceni şi Rovinari privind modul în care au fost făcute anumite plăţi în conturile societăţii de închidere de mină, în loc ca aceasta să primească acţiuni.
„Am fost chemat în calitate de martor într-un dosar în care este implicată fosta societate de închidere de mină care trebuia să fie acţionară la complexurile Turceni şi Rovinari. Era o lege din 2005 care prevedea că acestă societate trebuia să devină acţionar la Turceni şi Rovinari, societatea nu a apucat să devină acţionar, între timp intrând în insolvenţă. Lichidatorul a cerut complexurile energetice sumele de bani datorate, iar comlexurile în loc să facă acţionară societatea, i-a plătit sumele de bani", a explicat Atanasiu.
În acest context, vicepreşedintele PNL a precizat că procurorii verifică „de ce nu s-au făcut demersurile necesare să devină acţionat şi de ce s-au plătit sumele respective”.
Înainte de a intra în sediul instituţiei, Atanasiu a precizat că a fost citat pentru a fi audiat ca martor şi va da mai multe declaraţii la ieşirea din DNA.
Surse judiciare au precizat că fostul director dă lămuriri în contextul în care AVAS-ul a fost semnatar al contractelor de asistenţa ale lui Dan Şova cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari
Dan Şova, urmărit penal în dosarul „Rovinari-Turceni”
Dan Şova este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Concret, Şova este suspectat că prin firma la care a fost asociat până în 2009, SCA „Şova şi Asociaţii”, ar fi încheiat ilegal mai multe contracte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
Anchetatorii îl acuză pe purtătorul de cuvânt al PSD că, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, „cu ştiinţă”, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi Societatea pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), ar fi insistat pe lângă fostul director general şi ordonator de credite al CET Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.
Astfel, Şova ar fi contribuit la decizia acestuia de a încheia ilegal, pe 13 februarie 2008, contractul. De asemenea, termenele şi condiţiile acelui contract ar fi fost concepute de social-democrat, el semnând şi documentul prin care ar fi câştigat aproape 1.3 milioane de lei, inclusiv onorariul de succes.
Totodată, procurorii susţin că, în 2007, Şova ar fi insistat pe lângă acelaşi director să încheie un alt contract de asistenţă juridică, de această dată în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia ilegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică. Ca şi în cazul anterior, fostul ministru al Transportului ar fi conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, semnându-l din partea SCA „Şova şi Asociaţii”. Astfel, firma de avocatură ar fi obţinut suma de 1.142.400 lei, inclusiv onorariul de succes.
Mai mult, Şova este acuzat că ar mai fi intervenit şi în litigiul dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM, şi l-ar fi convins pe directorul general al CER să încheie un contract de asistenţă juridică pentru respectivul litigiu. Astfel, pe 14 februarie 2008, s-ar fi încheiat ilegal un contract de asistenţă juridică în urma căruia „Şova şi Asociaţii” ar fi obţinut peste un milion de lei.
Astfel, procurorii anticorupţie susţin că suma totală pe care firma lui Dan Şova ar fi obţinut-o în urma contractelor semnate cu cele două complexuri energetice este de 3.455.754 de lei. În cazul în care va fi găsit vinovat, fostul ministru al Transporturilor riscă pâna la şapte ani de închisoare.
Fostul director general al CET, urmărit penal pentru abuz în serviciu
În acest caz mai este urmări penal şi Dumitru Cristea, fost director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată.
Potrivit documentelor aflate la dosar Dumitru Cristea este acuzat că, în calitate de director general şi ordonator de credite al CET, ar fi încheiat cu SCA „Şova şi Asociaţii”, pe 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică, iar pe 29 decembrie 2007 au încheiat un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a celor privind buna gestiune financiară.
În acest sens, firma „Şova şi Asociaţii” a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 de lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către firma de avocatură.
De asemenea, Cristea este suspectat şi că pe 1 noiembrie 2007 ar fi încheiat un act adiţional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistenţă juridică de pe 23 iulie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, cu „Şova şi Asociaţii”. În urma acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 de lei corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”.
Prejudiciul creat CET: peste 71 de milioane de lei
Anchetatorii îl mai acuză pe Cristea şi că, în aceeaşi calitate de director general şi ordonator de credite al CET, ar fi încheiat pe 13 februarie 2008 un alt contract de asistenţă juridică cu aceeaşi casă de avocatură (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară. În urma acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 de lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”.
Pe 18 februarie 2008, Dumitru Cristea, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, ar fi încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 de lei în termen de cinci ani. Ca urmare a acestei infracţiuni, CET ar fi fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 de lei, lichidatorului judiciar.
Mai mult, DNA îl acuză pe Cristea că şi pe 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, a încheiat cu reprezentanţii Electrica, tranzacţia relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacţie prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 de lei. Această sumă reprezenta penalităţile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunţat (20.222.761,10 de lei) şi jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 de lei), corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat, mai puţin jumătate din taxa de timbru (342.707 de lei).
Ca urmare a acestor acţiuni, Complexul Energetic Turceni (CET) a fost prejudiciat cu peste 71 milioane lei.
De asemenea, tot în acest dosar mai este urmărit penal şi directorul general al Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, fiind acuzat de abuz în serviciu.
Teodor Atanasiu, în PNL din 1990
Teodor Atanasiu a intrat în PNL în februarie 1990. A fost, pe rând, secretar şi preşedinte al PNL Cugir, apoi, din 1993, a preluat şefia PNL Alba. În perioada iunie – decembrie 2004, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar din 2005 este membru în Comitetul Executiv al PNL.
La data de 28 decembrie 2004, Teodor Atanasiu a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale, funcţie din care a demisionat în 25 octombrie 2006, după conflictul cu preşedintele Traian Băsescu. Imediat, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Imediat după ce Dan Radu Ruşanu a plecat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar mai ales după ce a fost condus după gratii, sforile în PNL au fost preluate de un personaj pe cât de tăcut, pe atât de influent: Teodor Atanasiu. După o lungă perioadă de acalmie, Atanasiu a reapărut în prim- planul politicii în luna februarie, când a fost la un pas să preia Ministerul Economiei, după demisia forţată a lui Andrei Dominic Gerea.
Până la urmă, PNL a decis să iasă de la guvernare, iar Atanasiu nu a mai apucat scaunul de ministru. În schimb, s-a dedicat treburilor interne din PNL, acolo unde a şubrezit tot mai mult scaunul lui Crin Antonescu şi a făcut asiduu lobby pentru Klaus Iohannis.
Atanasiu este preşedintele PNL Alba, organizaţie vecină cu Sibiul lui Iohannis. Înainte de ultimul Congres al PNL, care l-a înscăunat pe Klaus Iohannis la cârma PNL, Atanasiu a avut mai multe întâlniri cu liderii din zonă, în care a susţinut că Iohannis ar fi cel mai bun pentru şefia PNL. Asta în timp ce Crin Antonescu, fost lider PNL, se gândea la Preşedinţie.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Aşa au anunţat miercuri oficiali ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De altfel, Şova s-a prezentat astăzi la sediul DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care i se aduc.
Directorul Complexului Energetic Rovinari, urmărit penal în dosarul de corupţie al lui Dan Şova
Directorul general al Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, este urmărit penal de procurorii Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu, în dosarul în care purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova este acuzat de fapte de corupţie.