UPDATE Dosar penal după scandalul din Parlament, dintre George Simion şi Virgil Popescu. Procurorii s-au autosesizat / Ministrul Energiei cere înregistrarea
0Parchetul General s-a autosesizat după scandalul din Parlament, de luni, care i-a avut protagonişti pe George Simion, liderul AUR, şi pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, au declarat surse judiciare pentru „Adevărul“.
UPDATE Parchetul General transmite, oficial, că a fost demarată o anchetă.
"La data de 8 februarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 şi 2 Cp şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 Cp.
În fapt, în urma materialelor de presă apărute în ziua de 7.02.2022, s-a reţinut că numitul George Simion, deputat în Parlamentul României, în timpul şedinţei Camerei Deputaţilor din aceeaşi zi s-a deplasat la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energiei îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa, agresându-l pe acesta", transmit procurorii.
Ancheta se desfăşoară in rem, fapta vizată fiind de ultraj şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, au precizat sursele citate.
Virgil Popescu a anunţat, luni seara, că va depune plângere penală.
"Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancţionat pentru ceea ce a făcut astăzi. (..) Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită şi educată, să îşi aducă aminte măcar de buna creştere, de buna cuviinţă, de ceea ce îl învaţă preoţii şi oamenii de bine. Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancţionat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea anunţ că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toţii o societate civilizată, în care aleşii din Parlament să nu aibă ieşiri cu tentă violentă", a anunţat ministrul, pe Facebook.
Ulterior, marţi dimineaţa, Virgil Popescu a precizat că a cerut Parlamentului filmarea care redă momentele tensionate.
"Am depus o adresă la Camera Deputaţilor în atenţia Secretarului General şi al membrilor Biroului Permanent prin care i-am anunţat că voi depune o plângere penală la adresa deputatului George Simion, prin care i-am rugat să îmi pună la dispoziţie filmarea integrală a incidentelor petrecute", a transmis Popescu.
Moţiunea împotriva ministrului Energiei a degenerat într-un scandal nemaivăzut în Parlament, după ce liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe Virgil Popescu, iar cei doi aleşi s-au jignit reciproc.
Prima reacţie a lui George Simion a fost pe Facebook, acolo unde şi-a întrebat susţinătorii dacă nu e normal să-i strige „unui hoţ” că este „hoţ”. Apoi, într-o conferinţă de presă a punctat că regretă comportamentul, dar nu şi vorbele aruncate la cald: „Îmi pare, într-un fel, rău, dar unui hoţ trebuie să îi spui că e hoţ. Nu e normal ce am făcut. Coaliţia PNL-PSD îl apără pe acest hoţ. O să analizeze Regulamentul Camerei Deputaţilor (...) Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”, a declarat Simion.
Ulterior, luni, AUR a cerut retragerea ministrului Energiei.
Sancţiunile simbolice
Sancţiunile din actualul Regulament al Camerei Deputaţilor sunt destul de blânde în prezent, inclusiv pentru manifestări care sunt cel puţin nepotrivite pentru un demnitar. Astfel, sancţiunile graduale sunt: i) atenţionare verbală; ii) chemarea la ordine; iii) retragerea cuvântului; iv) îndepărtarea din sală pe durata şedinţei; v) avertismentul scris; vi) diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interes. Ultimele două sancţiuni sunt cele aplicate de Biroul Permanent la propunerea Comisiei juridice. Prin urmare, tot ceea ce poate primi în prezent George Simion este un avertisment scris.