UPDATE 11 persoane reţinute în urma percheziţiilor la mai multe firme, printre care şi la studiourile MediaPro din Buftea. Prejudiciul, 1,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de Parchet, persoanele reţinute sunt Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală. 

Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Prejudiciul creat în acest caz a fost estimat la aproape 1,5 milioane de euro, iar sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Anchetatorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, până la concurenţa prejudiciului. Cei 11 suspecţi urmează să fie duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat emis de Studiourile MediaPro, aceştia au precizat că vor coopera cu organele judiciare pentru o bună desfăşurare a anchetei.


Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, 66 de societăţi comerciale ar fi cumpărat servicii şi produse fictive de la societăţi-fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA şi a impozitului pe profit, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Valoarea serviciilor şi a produselor achiziţionate fictiv este de 10 milioane de euro, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.

La percheziţiile demarate din primele ore ale dimineţii au participat 90 de poliţişti şi trei procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Procurorii şi poliţiştii au terminat percheziţiile în jurul orei 12.00, 13 persoane urmând să fie audiate în cursul zilei de astăzi.

Contre între Adrian Sârbu şi Victor Ponta, luni seara

Premierul Victor Ponta a susţinut, luni, la B1 TV, că Adrian Sârbu ar fi fost la el în birou: "Mi-a zis că are nişte controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc şi i-am zis că nu pot. Şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu”.

"Minte!", a declarat Adrian Sârbu ca răspuns la afirmaţia lui Victor Ponta.

Percheziţii la MediaPro în luna aprilie

Mai multe firme din trustul Media Pro au fost vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în urmă cu câteva luni. Procurorii au efectuat 28 de percheziţii, pe 1 aprilie, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la sediul Media Pro. Pro Tv SA a precizat atunci că nu este cercetată în acest caz, la sediul de pe Pache Protopopescu neavând loc nicio percheziţie.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale datorate către bugetul de stat, mecanism prin care s-a produs un prejudiciu estimat la suma de 5.400.000 lei”, se arăta într-un comunicat al Parchetului Capitalei. De asemenea, anchetatorii susţineau că,există indicii rezonabile că sumele de bani spălate se ridică la aproximativ 23.000.000 lei.


UPDATE Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite