Undă verde la întocmirea hărții clădirilor cu risc seismic. Ce se întâmplă cu construcțiile cu bulină

0
Publicat:

Autoritățile au primit undă verde de la Guvern să expertizeze toate clădirile din România, iar apartamentele din blocurile cu probleme nu vor putea fi închiriate și cluburile din clădirile șubrede își vor închide porțile până la consolidarea construcției

Clădire cu risc seismic ridicat în București Inquam / George Călin
Clădire cu risc seismic ridicat în București Inquam / George Călin

Spitalele, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele şi toate clădirile care sunt instituţii de învăţământ sau publice vor fi evaluate urgent. Această procedură trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu pe 1 iunie, anul viitor. În cazul blocurilor de locuinţe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat. Cel puțin așa a decis Guvernul, care a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor reglementări privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Cum va decurge evaluarea

În primul rând, prin proiectul de lege sunt instituite termene pentru realizarea evaluarii vizuale rapide a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize. Această evaluare vizuală se va face de ingineri structuriști, iar clădirile considerate cu probleme vor trece la faza a doua și vor avea parte de o expertiză tehnică în toată regula finalizate cu o clasificare în risc seismic. „După finalizarea evaluării vizuale rapide a clădirilor, va fi pentru prima dată când vom avea imaginea cât de cât exactă a stării în care se află clădirile din România. Sigur, o radiografie clară a vulnerabilității seismice a clădirilor o vom avea după expertizarea construcțiilor considerate cu probleme, dar tot este bine. Foarte important, dacă legea trece în forma actuală, avem și termene clare de execuție a acestor evaluări vizuale rapide, iar acest lucru nu poate fi decât unul extrem de pozitiv”, a explicat Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure şi fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic „Re: Rise”.

Interzis la închiriere

Apoi, noul proiect legislativ mai prevede și interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat (RsI) până după consolidarea acestora. De menţionat că, în cazul clădirilor sau locuinţelor închiriate deja, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică. Matei Sumbasacu spune că, în teorie, această reglementare va accelera procesul de consolidare a clădirilor. „Există proprietari care sunt conștienți de starea blocului în care stau, se mută și închiriază apartamentul unei persoane căreia, evident, nu-i comunică problemele clădirii. Imoral, dar profitabil. Culmea este că un astfel de proprietar nu are niciun interes să fie de acord cu lucrări de consolidare ale blocului pentru că pierde bani. Deci, în teorie reglementarea este bună. Numai că avem o problemă, cea a realității de pe piața de închirieri, care la noi este gri sau chiar neagră. Adică, oamenii nu încheie contracte de închiriere, nu pot fi verificați de autorități. Unele voci spun că 50 la sută dintre apartamente se închiriază fără contract. Și cum știu autoritățile de aceste tranzacții, cum îi pot sancționa pe cei care vor închiria apartamente în blocuri cu bulină roșie? Nu prea au cum. Oricum, sunt curios cum va trece această prevedere a interdicției de a închiria apartamente în blocuri șubrede pentru că o prevedere similară a existat și într-un alt proiect de lege, dar nu a fost aprobat de Parlament”, spune expertul.

Unele cluburi pot trage obloanele

Totodată, proiectul prevede și interzicerea evenimentelor cu multe persoane organizate în clădiri cu risc seismic ridicat. O „aglomerare de persoane” presupune „prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătrați”. „Aici am putea discuta despre unele cluburi din Centrul Vechi al Capitalei, dar nu ne putem referi decât la cele din clădirile expertizate, pentru că multe nu sunt, iar în cazul acestora nu poți să impui restricții. În plus, proprietarii acestora nu au niciun interes să le expertizeze pentru că nu mai încasează chirii de la operatorii respectivelor localuri. Deci, putem spune că, din acest punct de vedere, această reglementare vine ca o piedică la campania de expertizare”, spune Matei Sumbasacu.

Alte prevederi

Așa cum a declarat în momentul aprobării proiectului de lege ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, documentul mai prevede vă fi necesar numai un acord al majorităţii proprietarilor dintr-o clădire încadrată cu risc seismic în vederea executării lucrărilor de consolidare, faţă de acordul unanim cum este prevăzut în prezent în legislaţie. „O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari”, a indicat ministrul.

În fine, prin acest proiect de lege se extind criteriile de înscriere în programul naţional de consolidare a clădirilor. Concret, în contextul cutremurelor recente din zona Olteniei, care nu a fost considerată o zonă cu risc seismic ridicat, a fost considerată necesară extinderea criteriilor de înscriere în Programul naţional de consolidare a clădirilor care este gratuit. Astfel, valoarea de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărţii de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g, se reduce la valoarea 0,15 g. Drept urmare, vor putea depune cerere de finanţare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic şi localităţile care până acum nu au fost considerate cu risc, ca, de exemplu, cele din judeţul Gorj.

Legea adoptată de Guvern va putea fi pusă în aplicare după ce va fi dezbătută în Parlament.

Cum se dă bulina roșie

În prezent, chiar dacă este evident pentru toată lumea că o clădire este şubredă, nu este obligatoriu ca aceasta să aibă bulină roșie. Asta pentru că expertizarea clădirilor nu este obligatorie și, mai mult, în cazul în care o astfel de evaluare s-a realizat, rezultatul acesteia nu este musai de comunicat public. „În prezent, o expertizare din punct de vedere seismic a unei clădiri se poate face de un inginer structurist autorizat. Evaluarea poate fi achitată de proprietar sau de către primărie, dacă proprietarul cere acest lucru. Conform reglementărilor, cel care face expertiza este obligat să comunice rezultatul numai proprietarului și nu i se cere să o facă publică. Practic, nu există un registru național sau zonal al clădirilor cu probleme din punct de vedere seismic. Deci, dacă proprietarul plătește expertiza din buzunar, primește rezultatul și, eventual, scapă de locuință sau de clădire prin vânzare sau închiriere. Teoretic, el are obligația să anunțe la primărie problemele clădirii în 60 de zile, dar practic nu o face, deoarece pierde bani. Drept urmare, în registrul clădirilor cu bulină roșie se află numai cele cu probleme ale căror proprietari s-au adresat primăriilor pentru a cere bani de expertizare și au fost luați în evidență. Și uite așa avem numai 358 de clădiri cu risc ridicat de prăbușire la cutremur”, a precizat Matei Sumbasacu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite