Uniunea Barourilor solicită sesizarea CCR pentru rezolvarea conflictului dintre Guvern și reprezentanții Justiției pe tema restanțelor salariale

0
Publicat:

Uniunea Naţională a Barourilor (UNBR) solicită autorităților competente sesizarea Curții Constituționale a României în vederea constatării existenței unui conflict de natură constituțională între Guvernul României și reprezentanții Justiției pe tema restanțelor salariale amânate de Executiv.

UNBR ar vrea ca magistrații CCR să se pronunțe pe speță FOTO Inquam Photos
UNBR ar vrea ca magistrații CCR să se pronunțe pe speță FOTO Inquam Photos

În data de 15 ianuarie 2024, UNBR a adresat un memoriu autorităților competente -Președintele României, Primul-Ministru al României, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Camerei Deputaților și Președintele Senatului – prin care le solicită ca în baza prerogativelor prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituție și a art. 34 din Legea 47 /1992, să sesizeze Curtea Constituțională a României în vederea constatării existenței unui conflict de natură constituțională între Guvernul României, pe de-o parte, și autoritatea judecătorească reprezentată prin Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, potrivit unui comunicat transmis, luni, de UNBR.

De asemenea, UNBR menționează că încă de la începutul acestor proteste, a transmis autorităților și a comunicat public o scrisoare deschisă în care afirmă că recunoaște și susține legitimitatea revendicărilor judecătorilor, procurorilor și ale personalului auxiliar și consideră inacceptabilă nesocotirea de către alte puteri ale statului a drepturilor consfințite prin hotărâri judecătorești definitive, prin zădărnicirea aplicării acestora.

UNBR solicita identificarea soluțiilor de rezolvare sau de ameliorare a blocajului instituțional prin consultare reciprocă, inclusiv cu legislativul și executivul și evitarea conflictului de natură constituțională între puterile statului.

Poziția exprimată public de către UNBR și apelul adresat Guvernului și autorității judecătorești nu au fost de natură să ducă la rezolvarea problemei semnalate, astfel că începutul anului 2024 este în continuare afectat de blocajul sistemului judiciar, fără a se preconiza o soluție concretă pentru reluarea activității tuturor instanțelor judecătorești. UNBR, în calitate de persoană juridică de interes public, are obligația ca în numele avocaților să promoveze și să apere drepturile și libertățile cetățenilor, în special dreptul la un proces echitabil, soluționat într-un termen rezonabil”, notează sursa citată.

CCR, ultima cale

Totodată, UNBR subliniază ca, „atât timp cât dialogul instituțional nu a fost de natură să ducă la rezolvarea situației, singurul demers juridic care poate avea ca efect soluționarea problemelor divergente dintre autoritatea executivă și autoritatea judecătorească îl constituie sesizarea Curții Constituționale în vederea dezlegării unui posibil conflict de natură constituțională”.

Mai multe instanțe au decis la sfârșitul anului trecut să susțină forma de protest declanşată de personalul auxiliar de specialitate, prin hotărârea din 9 decembrie a Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, vrând să atragă atenția asupra problemelor semnificative legate de salarizare și drepturile de muncă. Astfel magistrații au început o formă de protest ce constă în soluționarea doar a cauzelor cu caracter foarte urgent.

Cine poate sesiza Curtea Constituțională

Amânarea plății restanțelor a fost făcută prin Ordonanța de urgență 34/2023 care prevede reducerea cheltuielilor bugetare. În prezent, doar Avocatul Poporului poate sesiza CCR dat fiind că e OUG, iar proiectul de aprobare nu a trecut de Parlament.

În cazul adoptării de Parlament, sesizarea ar putea fi făcută de șeful statului, un grup de senatori sau deputați sau Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite