Un oficial ucrainean îndeamnă România să doboare dronele și rachetele rusești „pe o anumită rază” dincolo de graniță
0Într-o postare pe Twitter, Mihail Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că România ar trebui să ia măsura de a doborî rachetele și dronele rusești care se apropie de granițele sale „pe o anumită rază”.
„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia pentru că o tinichea poate cădea într-un câmp din România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei dintr-un singur motiv. Pentru că este liniște. Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea încălcării propriului spațiu aerian? De exemplu, declarând disponibilitatea de a doborî aceste rachete și drone într-o anumită rază pentru a vă proteja granițele. În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să se ajute Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, pentru a le disloca în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»...”, a postat Mihail Podolyak.
Surse militare susțin însă că o astfel de opțiune nu este posibilă deoarece asta ar însemna în mod automat implicarea României în conflictul din Ucraina. Armamentul antiaerian poate fi utilizat de Armata Română numai pentru a distruge eventuale ținte aeriene care ne-au încălcat teritoriul național.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației.
Printre măsurile de protecție a populație se numără și emiterea de mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”. În afară de alertarea populației cu mesaje Ro-Alert, Inspectoratele județene pentru situații de urgență vor instrui localnicii din zonele afectate de conflict ce trebuie să facă în astfel de situații.