Un iordanian a fost declarat indezirabil. SRI: Făcea propagandă pentru ISIS. Jamal Shalash a fost ridicat de la locuinţa sa din Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalash FOTO Captură TV
Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalash FOTO Captură TV

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au declarat, marţi, indezirabil pe iordanianul Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, pe o perioadă de 15 ani, pentru considerente de securitate naţională. „A parcurs un proces progresiv de (auto) radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh", arată SRI.

UPDATE Cetăţeanul iordanian a fost ridicat, marţi după-amiază, de la locuinţa sa din municipiul Constanţa urmând să fie dus la Bucureşti.

Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a fost ridicat, marţi după-amiază, de reprezentanţii Serviciului pentru Imigări, de la locuinţa sa situată pe bulevardul Mamaia din Constanţa.

UPDATE Potrivit unui comunicat al SRI, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat de SRI începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

 
"Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto) radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh", arată SRI.
 
Potrivit sursei citate, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual şi relaţional o susţinută propagandă jihadistă, de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. „De altfel, susţinerea necondiţionată pe care acesta o manifestă faţă de acţiunile Daesh include şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României”, mai susţin ofiţerii SRI.

Ce spun procurorii

Potrivit unui comunicat al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti (PCAB) la data de  28 decembrie 2015,  în urma propunerii formulate de SRI – Autoritatea Română cu competenţe în domeniul securităţii naţionale, procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, conform dispoziţiilor legale ce reglementează regimul străinilor în România, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a cetăţeanului iordanian Jaml Abdel  Jabbar Khalil, pe o perioadă de 15 ani, pentru considerente de securitate naţională.

“În cauză au rezultat indicii temeinice că cetăţeanul iordanian a desfăşurat activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, activităţi ce se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 51/1991 privind siguranţa naţională şi ale Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, arată procurorii.

Potrivit unor surse judiciare iordanianul ar fi simpatizant al ISIS şi făcea propagandă pentru această mişcare.
 

Decizia Curţii de Apel Bucureşti

Curtea de Apel Bucureşti a decis să-l declare pe Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani.

"Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în şedinţă publică", este minuta Curţii de Apel Bucureşti.

Surse judiciare au precizat că bărbatul este de origine palestiniană şi are drept de şedere în România de la începutul anilor '90. El este om de afaceri şi are o familie la Constanţa.

Decizia CAB nu este definitivă, dar este executorie, astfel că bărbatul urmează să fie expulzat. Sursele citate au mai precizat că se doreşte expulzarea acestuia în maxim 48 de ore.

Care este procedura

Declararea ca indezirabil este o măsură care se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfasoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Aceasta masura se dispune de Curtea de Apel Bucuresti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul sesizeaza instanta de judecata, la propunerea institutiilor cu competente in domeniul ordinii publice si securitatii nationale care detin date sau indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala.

Datele si informatiile in baza carora se propune declararea ca indezirabil pentru ratiuni de securitate nationala se pun la dispozitia instantei de judecata, in conditiile stabilite de actele normative care reglementeaza regimul activitatilor referitoare la siguranta nationala si protejarea informatiilor clasificate.
Hotararea se comunică străinului, precum şi, dacă instanţa dispune declararea ca indezirabil, Inspectoratului General pentru Imigrari, pentru a fi pusă în executare. Dreptul de şedere a strainului încetează de la data pronuntarii hotararii prin care acesta a fost declarat indezirabil.

Poate fi declarat indezirabil pentru 15 ani

Hotărârea de declarare ca indezirabil poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 10 zile de la data comunicării, instanţa pronunţându-se în termen de 5 zile de la data primirii cererii.

Perioada pentru care un strain poate fi declarat indezirabil este de la 5 la 15 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o noua perioadă cuprinsă între aceste limite, in cazul in care se constata ca nu au încetat motivele  care au determinat luarea acestei măsuri. Prelungirea termenului se face în aceleaşi conditii ca şi la declararea ca indezirabil.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite