Turnător cu facilităţi de revoluţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Wittenberger e judecat pentru că figurează pe lista colaboratorilor cu Securitatea, dar primeşte şi indemnizaţie de revoluţionar. Arheologul clujean Mihai Wittenberger (51 de ani) recunoaşte că a dat note informative despre tatăl său, însă a făcut-o cu ştiinţa acestuia şi sub ameninţare.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a intentat un proces lui Mihai Wittenberger, un arheolog clujean în vârstă de 51 de ani care a colaborat în regimul trecut cu fosta Securitate.

„La cererea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, CNSAS a reluat anul acesta studierea dosarelor revoluţionarilor. În vară m-am trezit acasă cu o citaţie. Eram dat în judecată pe motiv că figurez pe listele turnătorilor de Securitate", explică Wittenberger. CNSAS a cerut în instanţă sistarea indemnizaţiei de revoluţionar, de circa 2.000 de lei pe lună, pe care acesta o primeşte.

„Comuniştii mi-au violat adolescenţa!"

Presiunile asupra familiei Wittenberger au început în 1971, când tatăl arheologului, Carol Wittenberger, biolog, filosof şi inventator de excepţie, a publicat în revista „Era socialistă" un articol intitulat „Ce aşteaptă omul de ştiinţă de la filosofi?".

„Eram copil pe atunci, dar ţin minte că articolul cu pricina a fost mult comentat pe postul de radio Europa Liberă. Multe idei prezentate de tatăl meu în acel material au fost răstălmăcite, iar asta ne-a făcut rău", îşi aminteşte Mihai Wittenberger.

Citiţi şi: 38 de ani, rătăciţi în dosarele Securităţii

La vârsta de 16 ani, arheologul, pe atunci elev de liceu, a fost eliminat cinci zile de la şcoală, cu scopul de a fi speriat. „Pe urmă a venit la mine, în timpul orelor de curs, colonelul care-l verifica pe tatăl meu. M-a scos de la oră şi mi-a spus că, dacă nu voi semna un act pe care urma el să mi-l dicteze, voi fi exmatriculat. Am semnat, practic, un angajament prin care promiteam să-i ţin pe securişti la curent cu tot ceea ce făcea tatăl meu. Şi nu numai el", mărturiseşte Mihai Wittenberger.

Acesta l-a informat imediat pe tatăl său despre ceea ce i s-a întâmplat la şcoală. „A spus că am făcut bine. Nu voia să risc să fiu exmatriculat", explică arheologul. „Lunar veneau securiştii pe capul meu, să mă întrebe despre tatăl meu. Practic, mi-au violat întreaga adolescenţă", arată Wittenberger.

Revoluţia din decembrie 1989 l-a prins pe arheolog la Cluj. „Tocmai mi se năştea primul copil, în seara de 21 decembrie. Mergeam spre spital când a venit armata şi a început să tragă în noi, toţi cei care eram pe stradă", îşi aminteşte clujeanul.

La o zi după aceste evenimente, Mihai Wittenberger a ajuns să facă parte din Consiliul Frontului Salvării Naţionale de la Cluj. „Consider, fără doar şi poate, că am contribuit şi eu în acele vremuri tulburi. Bunăoară, am fost unul dintre cei 11 membri ai comitetului improvizat care am decis să nu ascultăm ordinul venit de la Bucureşti de a-i înarma pe cei din aşa-numitele gărzi patriotice", arată arheologul.

Ce spun revoluţionarii

Potrivit lui Wittenberger, întreg procesul depinde acum de judecători. „Dacă a fost turnător, să şi-o asume! Nu contează vârsta pe care o avea atunci când a semnat acele acte prin care a devenit turnător al Securităţii. Nu poţi fi şi securist, şi revoluţionar. Părerea mea este că e nevoie să se facă lumină în acest caz", este de părere Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj-Napoca.

"Consider, fără doar şi poate, că am contribuit şi eu în acele vremuri tulburi de la Revoluţie."
Mihai Wittenberger
arheolog

Alt turnător cu indemnizaţie de anticomunist

Vlad Vasiliu, în prezent director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi, s-a bucurat, până în 2007, de toate beneficiile unui revoluţionar cu certificat (indemnizaţie, gratuitate la transport).

În 2007, acestuia i-a fost retras documentul care îi atesta calitatea de luptător în Revoluţie, după ce a fost dovedit ca turnător la Securitate, în urma solicitării făcute de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor către CNSAS.

Vasiliu, care a condus până de curând şi o asociaţie de revoluţionari din Galaţi, a recunoscut, într-un interviu publicat de „Adevărul" în luna mai a acestui an, că a colaborat cu fosta Securitate. „Da, am dat note, dar am dat numai de bine", a susţinut Vlad Vasiliu. Mihai Voinea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite