Tudorel Toader schimbă toate Legile Justiţiei: amendament cu dedicaţie pentru judecătoarea lui Dragnea, Alina Ghica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Alina Ghica
Judecătoarea Alina Ghica

Proiectul de OUG pentru modificarea Legilor Justiţiei, pregătit de ministrul Tudorel Toader conţine un amendament ce i-ar permite judecătoarei Alina Ghica să promoveze la Curtea Supremă. Alina Ghica a făcut parte din completul care a anulat corecţia dispusă de OLAF în dosarul Tel Drum, ceea ce conduce la diminuarea prejudiciului în cauză. Tot ea a dispus şi anularea completelor de 5, hotărâre care a dus la suspendarea procesului lui Dragnea.

Potrivit noii OUG promovate de ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi transmise la CSM pentru avizare, pentru a putea promova la Curtea Supremă (ÎCCJ) magistraţii trebuie să aibă 18 ai vechime în funcţiile de judecător sau procuror.

„Pot participa la concursul pentru promovare în funcţia de judecător la ICCJ judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul <<foarte bine>> la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime de cel puţin 18 ani în funcţiile prevăzute la art. 44 alin. (1)”, se arată în OUG a lui Tudorel Toader.

Articolul 44 al Legii 303/2004 se referă la cerinţele de vechime pentru judecători şi procurori.

Potrivit  formei actuale a Legii 303/2004, alin. 3, Art. 52, pentru a putea deveni judecător la Curtea Supremă un magistrat trebuie să aibă o vechime de 18 ani doar în funcţia de judecător.

„Pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime efectivă în funcţia de judecător de cel puţin 18 ani”, este textul prezentei legi.

Coincidenţă sau nu, la sfârşitul anului trecut, una dintre judecătoarele apropiate partidului, Alina Ghica şi-a depus candidatura pentru un post de magistrat la Curtea Supremă, iar apoi şi-a retras-o pentru că nu avea vechimea necesară.

Mai exact, potrivit CV-ului judecătoarei Alina Ghica, aceasta a intrat în magistratură la 1 decembrie 1998, însă, din cauză că între între 15 mai 2001 şi 1 noiembrie 2006 a fost procuror, nu a avut vechimea necesară pentru a ajunge judecătoare la Curtea Supremă.

Cine este Alina Ghica

Alina Ghica a dispus, la finalul anului trecut, anularea completelor de cinci judecători, hotărâre care a dus la suspendarea proceselor în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta sau Viorel Hrebenciuc. Dar, potrivit presei, Ghica ar fi intrat cu nesocotirea unor reguli în completul care a luat această decizie. 

Deşi nu era de permanenţă, colegiul de conducere al Curţii de Apel i-a aprobat intrarea în completul care i-a dat câştig de cauză lui Dragnea. Pe planificarea de permanenţă de vineri erau nu mai puţin de 13 judecători, însă nici unul n-a fost selectat pentru a intra în complet, relatează G4Media. 

Or, potrivit articolului 110 din HCSM 1375/2015 alin 6-8, Alina Ghica nu putea intra în complet: „(6) Planificarea de permanenţă se întocmeşte de preşedintele instanţei sau, după caz, de preşedintele secţiei, cu aprobarea colegiului de conducere, ţinându-se cont de completele de judecată din care face parte judecătorul, având prioritate asigurarea timpului necesar studierii dosarelor. / (8) În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (6), întocmindu-se în acest sens un proces-verbal”.

În plus, la începutul lunii ianuarie, publicaţia G4Media dezvăluia şi cum aceeaşi judecătoare a anulat o parte din corecţiile financiare impuse de OLAF în afacerea Tel Drum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite