Tudorache despre dispariţia lui Sebastian Ghiţă: Poliţia nu avea o bază juridică pentru a interveni mai intruziv în viaţa domnului Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne, Dragoş Tudorache a declarat, joi, la plecarea de la minister, că Direcţia Generală de Protecţie Internă (Doi şi-un Sfert) a MAI are deja 300 de angajaţi, iar la mijlocul lunii ianuarie va avea suficient personal încât să-şi reia activitatea. În acelaşi timp, Tudorache a vorbit şi despre dispariţia fostului parlamentar Sebastian Ghiţă.

„Într-un interval relativ scurt, conform planificării la mijlocul lui ianuarie, noi intenţionam ca să avem structura operativă, deci toate compartimentele noii structuri să fie populate cu suficient personal încât să-şi poată relua activitatea”, a precizat Dragoş Tudorache.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister, înlocuind Departamentul pentru Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Prevederea se regăseşte într-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 2 noiembrie de Guvern.

Noua structură va fi sub control parlamentar. „Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere. E un control parlamentar pasiv prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv, crează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face şi pentru celelealte servicii de informaţii, SRI, SIE sau SPP”, a explicat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache. 

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual.

Dragoş Tudorache: Mă întorc la familie, azi plec la Bruxelles

Fostul ministru de Interne, Dragoş Tudorache s-a întâlnit, joi dimineaţă, cu noul ministru, Carmen Dan, pe care a informat-o în legătură cu chestiunile curente din MAI. Tudorache a spus că se întoarce la postul de la Comisia Europeană din Bruxelles, oraş în care locuieşte şi familia sa.

„Întâlnirea a durat aproape o oră. Am avut o discuţie pe toate dosarele importante care sunt în lucru, pe toate chestiunile sensibile, inclusiv pe pregătirea pentru următoarele zile care vor fi mai dificile din punct de vedere al condiţiilor meteo. Din câte înţeleg, se va face şi un comandament de iarnă după-amiază pentru a se asigura la nivelul ministerului că răspunsul va fi cel adecvat”, a precizat Dragoş Tudorache, la plecarea din clădirea Ministerului de Interne.

Cei de la DOS nu aveau o bază juridică pentru a interveni intruziv în viaţa lui Ghiţă

Fostul ministru a mai precizat că i-a prezentat succesorului său concluziile pe care el le-a primit de la Poliţia Română şi Direcţia de Opraţiuni Speciale în cazul lui Sebastian Ghiţă, arătând că cei de la DOS au acţionat legal, pentru că nu aveau o bază juridică pentru a interveni “mai intruziv în viaţa domnului Ghiţă”. Tudorache a spus că acesta este un caz în evoluţie şi este convins că noul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan, “va urmări îndeaproape”.

“I-am prezentat concluziile primite şi de mine de la IGPR şi de la Direcţia de Opraţiuni Speciale cu privire la modul în care a fost implementată ordonanţa procurorilor. Concluziile mele, văzând modul în care s-a acţionat atunci, cei de la DOS au implementat ordonanţa aşa cum trebuia. Nu aveau o bază juridică pentru a interveni mai intruziv în viaţa domnului Ghiţă”, a spus Dragoş Tudorache.

În 22 decembrie, Dragoş Tudorache i-a solicitat şefului Poliţiei Române să facă o anchetă internă cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce pe numele acestuia a fost emis un mandate de aducere la DNA Ploieşti, în 21 decembrie, dată de la care fostul deputat nu a mai fost găsit, existând suspiciuni că a plecat din ţară, deşi era sub control judiciar şi avea mai multe interdicţii.

Ancheta internă a vizat modul în care s-au derulat controlul judiciar, realizarea procedurii de citare, punerea în executare a mandatului de aducere şi efectuarea activităţilor dispuse prin ordonanţa emisă de unitatea de parchet, desfăşurate de poliţişti de la Poliţia Judeţeană Prahova şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Reprezentanţii Poliţiei Române anunţau, în 28 decembrie, că nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale în urma anchetei interne şi că nu sunt date care să confirme ieşirea din ţară a lui Sebastian Ghiţă.

În urma anchetei s-a stabilit că poliţiştii de la Poliţia Judeţeană Prahova "au executat activităţi de aducere la îndeplinire a citaţiei procedurale, a mandatului de aducere, precum şi de executare a măsurilor  controlului judiciar", în timp ce poliţiştii de la Direcţia Operaţiuni Speciale au desfăşurat activităţile dispuse de procuror, prin ordonanţă. "Acestea au avut drept scop completarea materialului probator, fără limitarea libertăţii de mişcare a inculpatului Ghiţă Sebastian", preciza Poliţia Română.

Întrebat dacă are vreun regret legat de activitatea sa în guvernul Cioloş, Tudorache a răspuns: ”Regrete? Nu. În general nu am în viaţă. Eu sunt mulţumit de această perioadă, că am reuşit să demonstrăm că se poate în această ţară să se organizeze alegeri care să nu fie contestate şi este un lucru foarte important. Au fost şi momente mai dificile, dar eu cred că ministerul a reuşit să treacă prin ele cu bine.”

Fostul ministru va părăsi joi ţara urmând să-şi preia funcţia pe care a deţinut-o anterior la Comisia Europeană. ”Mă întorc înapoi la familie, la postul meu de la Comisia Europeană. Deja azi plec la Bruxelles”, a mai spus Tudorache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite