Tragedia Colectiv. Gabriel Diaconu, psihiatru: „Recuperarea răniţilor şi a familiilor este un maraton, nu un sprint“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Diaconu FOTO Adevarul
Gabriel Diaconu FOTO Adevarul

La o lună de la tragedia din Colectiv, recuperarea psihologică şi socială a răniţilor, dar şi a familiilor îndoliate, se face cu paşi mărunţi, dar siguri. Pe masa oficialilor din Ministerul Sănătăţii a ajuns deja o strategie de reabilitare a acestora, care urmează să fie aprobată în scurt timp.

Câteva sute de persoane au mers luni în faţa clubului pentru a-i comemora pe cei 60 de tineri care au pierdut lupta pentru viaţă. Rudele şi apropiaţii celor decedaţi în incendiu au depus flori, au aprins lumânări şi au spus rugăciuni în memoria acestora, dar şi pentru cei care mai sunt internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate.
 
Ieri, un tânăr rănit în incendiu, aflat la Spitalul Elias, a fost transportat cu o aeronavă SMURD într-o unitate sanitară din Viena. Alexandru Albu a devenit, astfel, cel de-al 31-lea pacient care va fi asistat de medici străini. În ţară au rămas, pentru moment, 37 de tineri, dintre care o parte sunt încă în stare gravă şi critică.

Peste 100 de solicitări de la familii

La o lună de la tragedie, recuperarea psihică şi socială a victimelor este încă un vis greu de realizat. Paşii care se fac sunt mici, dar eforturile depuse de specialiştii mobilizaţi în această perioadă de Grupul de Intervenţie în Criză (GIC), coordonat de psihiatrul Gabriel Diaconu, încep să se vadă.

„Suntem la o lună de la tragedie, e o zi foarte grea pentru toţi, dar este şi o zi bună pentru că în faţa clubului Colectiv am văzut feţe cunoscute, persoane care nu mai sunt internate în spital. Recuperarea lor va fi un maraton, nu e un sprint. În ultimele trei săptămâni, de când au avut la dispoziţie numărul unic, am avut peste 100 de solicitări din partea unor familii, care au beneficiat de sprijinul asistenţilor sociali şi de cel al psihologilor“, a declarat, pentru „Adevărul“, doctorul Gabriel Diaconu.

Ce prevede strategia de reabilitare a răniţilor

Misiunea echipei pe care o coordonează este una grea, atrage atenţia doctorul. Tocmai din acest motiv, a fost înaintat un plan de reabilitare a răniţilor din Colectiv. Strategia, care a ajuns pe masa oficialilor din Ministerul Sănătăţii, are în vedere şase categorii de beneficiari: pacienţii care sunt încă internaţi în ţară, cei care sunt trataţi în străinătate, pacienţii care au fost externaţi, familiile celor decedaţi, cei care au fost în club dar nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar şi cei care au suferit traume post-traumatice la săptămâni distanţă de la tragedie.

„Ultima lună a fost grea pentru ei. Mulţi sunt încă în spital, cei care sunt acum acasă au rămas fără prieteni. Alţii vor avea nevoie de operaţii repetate, de şedinţe de recuperare, de masaj sau de logoped. Va fi o luptă care poate dura de la 3 la 24 de luni. Reinserţia lor socială presupune recâştigarea normalităţii, iar aici rolul- cheie este cel al asistenţilor sociali“, a completat specialistul.

Medicii de familie vor avea şi ei un rol important, asta pentru că ei vor fi cei care urmări modul în care sunt reabilitaţi, din punct de vedere medical, tinerii. „Am prevăzut care sunt spitalele în care vor merge aceştia, dar este posibil ca pacienţii care sunt în afara Bucureştiului să acceseze sistemul acolo unde au nevoie, să nu fie nevoiţi să călătorească“, a subliniat psihiatrul.

Mărturia unui tată: „Am plecat după un minut. Era plin de poliţie“

Pe lângă traumele psihologice peste care supravieţuitorii trebuie să treacă, Diaconu arată că o mare presiune a fost pusă pe familiile îndoliate. „Oameni au nevoie de odihnă, vor să îşi plângă morţii în linişte, sunt vulnerabili la cancanul care se practică în România. La capătul celălalt sunt 60 de familii care merită respect, vor să nu mai fie atât de băgaţi în seamă“, a precizat Diaconu.

Tatăl unuia dintre tinerii care au murit în urma incendiului din Colectiv a fost surprins ieri de numărul mare de jandarmi care se aflau în faţa clubului Colectiv.

„Erau toate televiziunile acolo şi mai era ceva, ceva ce m-a făcut să plec după un minut. Era plin de poliţie. [...] Le mulţumeam frumos domnilor agenti dacă ne „apărau“ discret, la distanţă, fără a ne invada spaţiul, timpul. Unde aţi fost înainte de 30 octombrie?“, a scris Eugen Iancu pe contul său de
Facebook.

Fiul său, Alexandru, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a murit la Spitalul Sfântul Ioan, unde era internat în stare critică. A fost cel de-al 59-lea rănit care a pierit în urma incendiului. La scurt timp, bilanţul negru a ajuns la 60 de victime. 180 de persoane au fost spitalizate după incendiul din 30 octombrie, care a îndoliat România.

Biletul de intrare la trei concerte din Spania: un medicament pentru arsuri

Mobilizarea românilor din diaspora i-a surprins nu doar pe oficiali, ci şi pe reprezentanţii societăţii civile. Stabiliţi de ani buni în ţările din afara României, românii au donat bani, au trimis medicamente şi au pus la punct diverse evenimente caritabile pentru a veni în sprijinul răniţilor din clubul Colectiv.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) va organiza, în luna decembrie, trei concerte în Spania. Chiar dacă accesul la evenimente va fi liber, organizatorii le-au sugerat românilor să vină cu un medicament pentru arsuri, la alegere din lista transmisă de oficialii Unifarm. Toate produsele urmează să fie livrate în ţară pe 16 decembrie.

„Am demarat o companie pe 13 octombrie, de strângere de medicamente, deja avem un parteneriat cu un lanţ de magazine unde românii pot dona medicamentele. La finalul campaniei, organizăm trei concerte de Crăciun şi le-am recomandat oamenilor să vină la ei cu câte un medicament. Am distribuit deja lista cu produsele necesare. Este evident o recomandare, dar sperăm să strângem cât mai multe creme şi medicamente pentru arsuri pentru a le trimite în România”, a declarat, pentru „Adevărul”, Daniel Ţecu, directorul FADERE.

Ţecu a explicat că deşi au făcut demersuri pentru a aduce răniţi în spitalele din Spania, iar unităţile sanitare de acolo au acceptat să îi primească pe propria lor cheltuială, FADERE nu a mai fost ulterior contactată de autorităţile române. „Ne-au spus iniţial că nu este nevoie de nimic, apoi au revenit şi ne-au transmis că am putea ajuta cu medicamente, dacă românii din Spania sunt dispuşi să le doneze”, a completat Ţecu.

Piedone se retrage din viaţa politică

La o lună de la tragedia din clubul Colectiv, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a transmis un mesaj pe Facebook în care precizează că se retrage din viaţa politică şi că încearcă să înţeleagă ce i se întâmplă. De asemenea, el a menţionat că nu poate transmite condoleanţe celor care au pierdut oameni dragi în urma incendiului, precizând că i se pare că acest lucru „e prea, mult prea puţin”.

„E foarte greu să încep acest mesaj…E foarte greu să îmi găsesc cuvintele să exprim ce simt, ce trăiesc, ce doare cel mai tare, ce regret cel mai mult! Să spun „condoleanţe” pentru cei care mor pe dinăuntru pentru că le-au murit oameni dragi în Colectiv mi se pare că e prea, mult prea puţin. Să vă descriu ce se simte cu cătuşele la mâini e imposibil! Să caut cuvinte care să mă scuze, să mă explice, să mă scoată nevinovat, mi se pare ca nu e rolul meu! Sunt alţii mai îndreptăţiţi să stabilească adevărul, pe bază legii şi a dovezilor. Eu nu pot decât să încerc să înţeleg ce mi se întâmplă şi mai ales de ce! Ştiu că bunul Dumnezeu nu ne dă pedepse, ci lecţii din care să învăţăm. Aici se încheie cariera mea politică. Mă retrag!”, a scris Piedone pe Facebook.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, cel care a emis autorizaţia de funcţionare a localului, este suspectat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de abuz în serviciu şi fals intelectual. Astfel, acesta a stat aproape o săptămână în arest preventiv, respectiv în perioada 6 - 11 noiembrie, însă instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis că aceasta poate fi eliberat pentru că, primăria nu are prerogative privind apărarea împotriva incendiului, acestea fiind de competenţa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite