Topul celor mai bune orașe unde să locuiești. Pe ce loc se clasează Bucureștiul în 2023

0
Publicat:

Există locuri în lume unde este cel mai bine să locuiești. Astfel, Economist Intelligene Unit (EIU) a întocmit un clasament al orașelor, iar în fruntea topului se află încă o dată Viena, relatează CNN.

Viena
Viena se află în fruntea clasamentului. FOTO Getty Images (Arhivă)

EIU a ierarhizat 173 de metropole din întreaga lume în funcție de o serie de factori importanți, printre care asistența medicală, educația, stabilitatea, infrastructura și mediul înconjurător. 

Capitala Austriei s-a menținut pe primul loc în Indexul Global al Locuibilității realizat de EIU și a fost lăudată pentru infrastructura, cultura și divertismentul de excepție dar și pentru educația și serviciile medicale ireproșabile. 

Copenhaga ocupă locul doi, iar pe locurile trei și patru se află Melbourne și Sydney. La rândul său, Canada a fost reprezentată de trei orașe: Vancouver care se află pe locul 5, Calgary – 7 și Toronto - 9. Pe locul șase se situează Zurich, iar pe locul șapte se află Geneva. 

De asemenea, Osaka, care a înregistrat o ușoară îmbunătățire a calificativelor în ceea ce privește cultura și mediul înconjurător datorită ridicării restricțiilor anti-Covid, se află pe locul zece.  

În aceeași ordine de idei, Capitala a urcat 21 de poziții, clasându-se pe locul 99. 

În schimb, multe destinații europene nu s-au bucurat de același succes, coborând în clasament. Acesta este și cazul Londrei, care a coborât 12 locuri până pe poziția 46. Totodată, Stockholm care se află pe locul 43 a coborât 22 de locuri. 

În plus, Edinburgh care se afla pe poziția 35 a coborât în acest an pe locul 58. 

Orașul în care se trăiește cel mai prost

Punctajul mediu pe care cele 172 de orașe (cu excepția Kievului) l-au obținut este de 76,2 din 100, cel mai mare din ultimii 15 ani. 

Potrivit raportului, punctajele pentru serviciile de sănătate s-au îmbunătățit cel mai mult, iar cele pentru educație, cultură și divertisment și infrastructură sunt mai mari. 

Totuși, stabilitatea a suferit un declin din pricina „dezordinii publice din multe orașe în contextul crizei costului vieții, precum și a unei creșteri a infracționalității în unele orașe”. 

Honolulu, cel mai mare oraș din Hawaii, a urcat șase poziții în acest an, ocupând locul 25. Cu toate acestea alte orașe, precum San Diego, care s-a clasat pe locul 61, și Los Angeles, 57, au coborât 17 locuri. 

În acest an, nu au avut loc prea multe schimbări în partea de jos a listei, orașele afectate de revolte și conflicte militare, printre altele, obținând cele mai mici punctaje. Alger, Tripoli și Damasc ocupând ultimele trei locuri.

Mai mult decât atât, Kievul, care nu a figurat în topul din anul 2022 din pricina invaziei lansate de Rusia, se află în clasamentul orașelor în care se trăiește cel mai prost. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite