Teodorovici a dinamitat fabrica de diplome a SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Naţional de Informaţii are activitatea suspendată, iar ministrului Eugen Teodorovici i-a fost anulat certificatul de absolvire. Asta după ce Teodorovici a declarat că are o diplomă de aici, dar nu ştie în ce pentru că nu a fost „nici măcar o dată“ acolo.

Activitatea Colegiului Naţional de Informaţii, devenit celebru după ce profesori de aici au fost acuzaţi că au eliberat ilegal diplome de absolvire unor oameni politici si nu numai, a fost suspendată. 

Anunţul a fost făcut, ieri, de oficialii Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) în urma scandalului stârnit de ministrul Eugen Teodorovici care a declarat la sfârşitul anului trecut că are o diplomă de absolvire a Colegiului Naţional de Informaţii (CNI) fără să fi trecut „nici măcar o dată“ pe la instituţie. „În urma deciziei comune a conducerii Academiei Naţionale de Informaţii şi Colegiului Naţional de Informaţii, Comisia a demarat verificări în privinţa tuturor absolvenţilor acestor cursuri, de la înfiinţarea CNI şi până în prezent. Menţionăm că pe parcursul verificărilor, activitatea Colegiului National de Informaţii este suspendată”, se arată în comunicatul Academiei Naţionale de Informaţii. 

Colegiul Naţional de Informaţii face parte din Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul", ca structură care derulează cursuri postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională. Rectorul Academiei este Adrian-Liviu Ivan din 2017, iar directorul Colegiului Naţional de Informaţii este Iulian Fota, din 2016.  

Cum a sărit Teodorovici peste trei etape

Despre cazul minstrului Teodorovici instituţia a comunicat că verificările au arătat că acesta a îndeplinit numai patru din cele şapte puncte pentru a putea intra în posesia unei diploma de absolvire a acestui colegiu. 

Concret, Teodorovici a depus cerere şi dosar de înscriere la colocviul de admitere, a fost prezent şi a susţinut colocviul de admitere, a încheiat un contract de studii cu Academia, a plătit taxa de şcolarizare aferentă şi cam atât. Adică nu a susţinut evaluările la cele trei discipline pentru care i-au fost acordate note şi nici nu a susţinut examenul de certificare a competenţelor. Actualul ministru al Finanţelor nici măcar nu a ridicat personal certificatul de absolvire, de la sediul Academiei Naţionale de Informaţii, susţin oficialii instituţiei. Drept urmare certificatul de absolvire a fost anulat.

În comunicat se mai arată că în acest caz au şi fost îndepărate din funcţii căteva persoane. „Menţionăm că persoanele responsabile de încălcarea procedurilor de evaluare şi acordare a certificatelor de studii din cadrul ANIMV nu mai au niciun fel de relaţie contractuală cu Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” sau cu Serviciul Român de Informaţii”, a mai comunicat ANIMV.

Poate fi o afacere cu iz penal

„Cei care au greşit trebuie să plătească, dar nu se poate desfiinţa Colegiul. Păi, dacă este arestat un ministru, se închide Guvernul? Ar fi o mare greseală să o desfiinţeze. Toate ţările au instituţii similare. Este foarte necesară pentru că responsabilii din diverse domenii trebuie să ştie cât mai multe despre elementele de siguranţă naţională. Când eram directorul SRI am observat că existau miniştri care primeau informări de la noi şi nu ştiau ce măsuri să ia”, este de părere fostul director al SRI, Costin Georgescu, este convins că o astfel de instituţie este nesesară României.

La rândul lui, Cristian Troncotă, fost decan al Facultăţii de Informaţii, spune că nu crede că se pune problema desfiinţării Colegiului Naţional de Informaţii. „O să fie o suspendare temporară şi, sper eu, în cel mai scurt timp cursurile se vor relua. Asta pentru că este foarte uşor de descoperit cine a greşit în cazul ministrului Eugen Teodorovici”, spune Troncotă.

Nici verificările în privinţa tuturor celor care au absolvit aceste cursuri nu vor dura mult, crede fostul decan. „Se verifică lucrările de absolvire şi această procedură nu poate dura foarte mult. Lucrările de evaluare pe discipline oricum nu se mai pot verifica pentru că, legal, acestea se ţin numai cel mult doi ani”, explică Troncotă

Fostul decan crede că în cazul lui Teodorovici ar putea fi vorba despre o neglijenţă. Totuşi, dacă a fost vorba de o premeditare afacerea se poate termina cu un dosar penal inclusiv pe numele ministrului. „Dacă admitem posibilitatea unei premeditări atunci cel care a emis ilegal diploma de absolvire poate fi acuzat de fals în acte publice. O problemă are şi domnul ministru Teodorovici. A făcut sesizarea la ceva timp de la absolvire, într-o emisiune TV şi nu imediat ce a intrat în posesia diplomei, când şi-ar fi demostrat buna credinţă. Aici se poate discuta de tăinuire”, a arătat Cristian Troncotă.

Specialistul în intelligence susţine că înfiinţarea Colegiul Naţional de Informaţii s-a făcut la cererea aliaţilor. „Am fost îndemnaţi de responsabili NATO şi, în plus, cei dintr-o delegaţie CIA sosită în vizită la Bucureşti ne-au sugerat să înfiinţăm Colegiul”, a precizat Troncotă.

Cine a trecut pe la şcoala SRI

Colegiul Naţional de Informaţii a fost înfiinţat la începutul anilor 2000 iar cursurile au fost adresate tuturor membrilor societăţii civile interesaţi în plan profesional sau personal de domeniul securităţii naţionale. Zeci de politicieni, miniştri în funcţie, parlamentari, europarlamentari şi conducători de instituţii şi-au făcut studii în securitate la instituţia de învăţământ superior a SRI. Vicepremierul Gabriel Oprea a fost conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii, iar printre cei care au trecut pe acolo sau pe la Colegiul din cadrul Academiei se numără Mihai Tudose, Sorin Câmpeanu, Sorin Grindeanu, Marius Nica, Dan Bordeianu, Cezar Preda sau Marcel Ciolacu. Parte din ei au fost acuzaţi că şi-au obţinut aici titlul de doctor, dar că ar fi plagiat tezele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite