Tema aderării României la Schengen împarte jurnaliștii în tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea României la Schengen este abordată diferit de presa naţională, pe de o parte fiind jurnaliștii care consideră că instituțiile române cu atribuții în securizarea frontierelor au nevoie de reforme, iar de cealaltă cei care îi acuză pe primii că fac un deserviciu ţării.

Presa din România, împărtită pe tema Schengen. Foto: Shutterstock
Presa din România, împărtită pe tema Schengen. Foto: Shutterstock

Spre exemplu, după ce Comisia Europeană a transmis un raport favorabil României și Bulgariei pentru aderarea la Schengen, publicația G4Media, condusă de Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi, a publicat un articolul intitulat “Ce nu apare în raportul elogios al Comisiei Europene despre cât de pregătită este România să intre în Schengen: Două scannere de verificare în tot Portul Constanța/ Un avion de contrabandă intră ilegal în România, iar Armata nu-l vede / Sistemele video pică fix când două tone de cocaină intră în țară”, în care sunt trecute în revistă mai multe nereguli constate de-a lungul timpului.

Ulterior, într-un editorial semnat de Dan Tăpălagă, numit "Chiar merită necondiționat România și Bulgaria cheile UE? Câteva observații despre compunerea Comisiei Europene cu superlative despre vămile românești", jurnalistul concluzionează că includerea României şi a Bulgariei în Schengen ar slăbi securitatea alianţei şi precizează că o variantă de compromis ar fi includerea ţării noastre, însă cu mecanisme de verificare similare celor instituite la aderarea la UE.

Articolele au fost criticat de publicații precum Evz.ro, prin materialul "Integrarea în Schengen sabotată de Dan Tăpălagă și G4Media. Derapaj grosolan în ziua în care Comisia Europeana a cerut vot pozitiv pentru România", şi de Româniatv.ro, cu analiza "Banda de inamici ai României nu se lasă! G4Media, derapaj grosolan în ziua în care Comisia Europeana cere aderarea Romaniei la Schengen! Dan Tapalaga şi locotenenţii sabotează până în ultima clipă obiectivul strategic nr 1. al ţării", în ambele autorii întrebându-se “care sunt interesele și mai ales grupurile de influentă din spatele acestui site care îi imping pe jurnaliști în lupta împotriva României”.

Un alt site, activenews.ro, chiar a indus ideea că G4Media este finanțată de statul olandez, în condițiile în care Olanda este reticentă privind aderarea României la Schengen.

De altfel, chiar G4Media a postat, pe 18 octombrie, informații de la evenimentul sponsorizat de Olanda.

G4Media și Info Sud-Est au susținut, luni, dezbaterea “Tinerii acționează împotriva știrilor false”, în prezența a aproape 120 de studenți. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Partenerii conferinței au fost Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Litere – specializarea Jurnalism și Asociația Elevilor din Constanța, iar Ambasada Țărilor de Jos a susținut evenimentul”, menţiona publicaţia în deschiderea articolului.

Contactat de Adevărul pe aceasta temă, Dan Tăpălagă a respins o posibilă legătură între conţinutul articolelor şi proiectul susţinut financiar de olandezi, menţionând că sponsorizarea a fost de aproximativ 10.000 de euro, nesemnificativă pentru bugetul publicaţiei.

Nu are nicio legătură, este zero legătură, acesta este un proiect pe fake-news fără nicio legătură cu altceva. Nu este condiționat conținutul de nimic altceva. Este sponsorizat de ambasada Olandei. (..) Este un proiect total nesemnificativ în bugetul G4Media. Nu mai sunt alte proiecte finanțate de statul olandez, noi avem proiecte finanțate nu doar de ambasada Olandei, ci multe alte proiecte cu parteneri internaționali, cum ar fi o fundație germană sau proiecte cu Comisia Europeană, proiecte chiar mai mari cu Comisia Europeană. (..)Cine vrea să sugereze că suntem plătiți de statul olandez să găsească răspuns la asta și cum se face că G4 ia bani și de la Comisia Europeană. Ar trebui să susținem punctul de vedere al Comisiei, dacă mergem pe logica că suntem plătiți”, a declarat Tăpălagă, pentru Adevărul.

Jurnalistul a catalogat drept “o abjecţie” comentariile postului România Tv şi lansarea întrebărilor legate de posibilitatea ca articolele de presă să fie influenţate de finanţarea dată de statul olandez.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite