Taxa de poluare şi noul Cod Rutier au format cozi interminabile la Direcţia Permise
0
Aglomeraţie mare la Direcţia Regim Permise (DRPCIV) din Capitală. Mii de persoane au stat vineri la cozi interminabile pentru a-şi înscrie maşinile în ultima zi în care pot face acest lucru fără să plătească taxa auto care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Începând cu prima zi a anului viitor, românii care îşi vor cumpara un autoturism mai vechi de şase ani vor fi obligaţi să achite din nou taxa de poluare, suspendată anul trecut.
Oficiali de la Direcţia Înmatriculari spun că în aceste zile numărul de solicitări pentru înmatriculări auto s-a triplat. ,,Presiunea este creată de faptul că taxa de poluare suspendată până la 31 decembrie anul acesta va reintra în vigoare cu 1 ianuarie. Practic, devine activă. Asta înseamnă că vor trebui să plătească taxa toţi cei care solicită transcrierea ori înmatricularea unui autovehicul pentru care nu s-a plătit această taxă. Pentru cei care reuşesc să ajungă astăzi (n.r.- vineri ) să depună documentele, noi ne-am organizat să le putem procesa pe toate, fără însă a putea garanta şi eliberarea certificatului aferent până diseară la ora 20.00. Asta înseamnă că persoana respectiva va avea autovehiculul transcris pe numele lui şi că cel puţin până la urmatoarea vânzare-cumpărare nu va fi obligat să achite acestă taxă”, a declarat pentru Adevărul comisarul-şef Şerban Petruş, din cadrul Direcţiei Înmatriculari Permise.
Cât vor trebui să plătească însă cei care vor achiziţiona de la anul un autoturism mai vechi încă nu se ştie. Pentru că guvernanţii au programat să ia o decizie privind taxa de primă vânzare în prima şedinţă din 2013, care va avea loc pe 4 ianuarie. Deocamdată, nu a fost dezvăluită noua formulă prin care se va calcula valoarea taxei pentru fiecare autovehicul, însă oficiali din cadrul Ministerului Mediului au declarat că sistemul nu se va modifica semnificativ. Astfel, date tehnice precum emisiile de dioxid de carbon vor continua să reprezinte principalul criteriu luat în calcul în cuantumul taxei.
Nu aduce anul, ce aduce noul Cod Rutier!
Nu numai viitoarea taxă de poluare i-a adus pe români la Direcţia de Înmatriculări. Şi vestea schimbării Legislaţiei Rutiere din 19 ianuarie 2013 i-a pus pe jar pe şoferi.
Printre aceştia se numără motocicliştii. Practic, ei vor fi cei mai afectaţi de schimbările pe care le aduce noul an. Şi asta pentru că, din ianuarie, vor avea nevoie de permis de conducere obligatoriu pentru a se urca pe mopede. Acestea vor putea fi obţinute doar de persoanele care au 16 ani împliniţi. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obţinerea lui va fi condiţionată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului. Potrivit legii, cei care vor fi prinşi conducînd mopede fără permis riscă dosar penal.
O altă schimbare se referă la modificarea limitelor de vârstă de la care se pot obţine anumite categorii de permise (pentru categoria A permisul se obţine la 24 de ani impliniţi, la fel şi pentru categoria D si DE – autocar+ autocar cu remorcă), în timp ce pentru categoria C şi CE (camion+ camion cu remorcă) la 21 de ani împliniţi.
Reînnoirea permisului, doar cu aviz de la medic
Modificarea modului în care se reînnoieşte permisul de conducere reprezintă o nouă schimbare de care vor avea parte conducătorii auto în noul an. Cu alte cuvinte, conform noului Cod Rutier care va intra în vigoare din ianuarie 2013, prelungirea valabilităţii permisului de conducere va fi condiţionată de efectuarea unui control medical corespunzător categoriilor de permis deţinute. „Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 îşi păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menţionată în acestea”, au declarat oficiali DRPCIV.
Pe ce criterii se calculează taxa auto
Noua formulă de calcul a taxei auto va ţine cont de norma de poluare, vechimea de fabricaţie, combustibilul folosit şi capacitatea cilindrică, iar elaborarea ei va intra în atribuţiile Ministerului Finanţelor Publice. Tot Finanţele se vor ocupa şi de încasarea sumelor, prin Trezorerie.
Pentru vehiculele care au avut prima înmatriculare în 2012, calculul s-a făcut ţinând cont de norma de poluare, capacitatea cilindrică şi data înmatriculării. Proprietarii de vehicule pot calcula şi acum valoarea taxei în funcţie de parrticularităţile maşinii, însă după sistemul aplicat anul acesta.
Pe lângă MFP, în proiectul de modificare a taxei sunt implicate şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerul Mediului – care rămâne iniţiator şi principalul benefiar al fondurilor colectate din această taxă.
MAI va fi responsabil de primirea şi de verificarea autenticităţii documentelor şi de înmatricularea autovehiculelor. „În mod cert, sistemul de taxare, forma nouă a taxei auto, va fi introdus din ianuarie, anul viitor. Nu pot să precizez, în momentul de faţă, dacă va fi valabilă din 3 ianuarie sau din 15 ianuarie. În mod clar, modul referitor la unde ajung banii din taxa de poluare va fi reglementat”, a declarat în octombrie Rovana Plumb. De la 1 iulie 2008, fondurile colectate din această taxă au fost virate către Fondul de Mediu, în vederea finanţării unor programe guvernamentale, printre care şi „Rabla”.
Din estimările Executivului, în perioada 2009-2012, în vistieria statului au intrat circa 4,5 miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro) din încasarea taxei auto – indiferent de forma sau denumirea acesteia.
4.000 de români au câştigat deja restituirea taxei auto
Taxa de primă înmatriculare, sau taxa de poluare cum se va numi din ianuarie, a adus numai în anul 2011 zeci de mii de contestaţii. Din cele 12.000 de persoane care au dat statul în judecată pentru a-şi recupera banii, 4.000 au reuşit să câştige în instanţă anularea taxei auto şi restituirea sumelor achitate. În primele zece luni ale anului 2012, numărul dosarelor deschise în instanţă pentru recuperarea taxei auto a urcat la aproximativ 80.600.
Prima formă a taxei auto a fost introdusă de Guvern în aprilie 2008 şi era calculată ţinând cont de datele tehnice ale fiecărei maşini - capacitatea cilindrică şi emisiile de dioxid de carbon. Taxa a fost însă modificată de mai multe ori de atunci. În 2011, modificarea sistemului de taxare a dus la majorarea cu 45-50% a acesteia, însă pentru vehiculele considerate foarte poluante creşterea a fost mai mare de 100%. Anul acesta, cuantumul taxei a scăzut cu aproximativ un sfert, însă vestea nu a bucurat pe nimeni.
Iniţial, în ianuarie, Guvernul anunţase că taxa de primă vânzare pentru maşinile fabricate înainte de 2007 va fi suspendată pentru întreg anul 2012. Mai mult, anunţau guvernanţii, toţi cei care achitaseră deja această taxă urmau să-şi primească banii înapoi, fără a mai fi nevoiţi să apeleze la instanţe. Taxa de primă vânzare trebuia percepută la prima transcriere a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.
În august, premierul Ponta a cerut într-o şedinţă de Guvern o notă de informare prin care să se clarifice statutul acestei taxe. „Am avut o discuţie cu Rovana Plumb (ministrul Mediului – n.r.) şi înţeleg că, la nivelul ministerului, există o confuzie dacă s-a mai plătit sau nu taxa. Aştept o notă de informare la Guvern în acest sens luni. Ştiu sigur că există o procedură de infringement pe taxa auto”, declara Ponta.
La rândul său, ministrul Rovana Plumb a declarat atunci că taxa auto „va fi reintrodusă în toamnă”, însă sub o formă complet diferită, care să ţină cont de veniturile românilor şi care să nu mai contrazică normele europene. Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 de milioane de euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Executiv, adăuga în vară Ponta. „Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cer înapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă”, spunea premierul.
Taxa auto introdusă de Guvern în ianuarie 2012 poate fi contestată pentru că nu respectă dispoziţiile UE, spun specialiştii. Cei care au achitat-o pot solicita restituirea banilor, însă procesul durează între opt luni şi doi ani.
În octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autoturisme va fi modificat încă o dată, iar taxa auto va fi transformată într-o taxă de mediu „calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului”.