Surse: Infiltrarea primilor agenţi în reţeaua care a adus 2,5 tone de droguri în România, făcută sub protecţia informativă a MApN în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infiltrarea primilor agenţi în reţeaua de traficanţi care a adus 2,5 tone de cocaină în România, precum şi aducerea în ţară a primelor eşantioane de droguri au fost făcute sub protecţia informativă a MApN, au declarat pentru News.ro surse judiciare, care au precizat că de fapt aceasta este acţiunea despre care fostul ofiţer DGIA Doru Paraschiv afirmă că ar fi fost o operaţiune de interceptare a telefoanelor comandată de Gabriel Oprea.

 ”Acel pretins ordin al lui Oprea de interceptare a nu ştiu căror personaje este în realitate o operaţiune care s-a finalizat prin cea mai mare captură de droguri de heroină din România, dar nimeni nu ştia detaliile”, spun sursele citate.

Potrivit acestora, activitatea reclamată de Paraschiv “a reprezentat începutul acelei operaţiuni”.

“Există documente scrise şi planuri comune de măsuri între DIICOT, MapN şi DEA (Drug Enforcement Administration) american”, menţionează sursele News.ro.

”MapN nu deţine şi nici nu poate deţine o astfel de aparatură, iar de către MApN nu a fost folosită vreodată aparatură mobilă de interceptare. La acea operaţiune au fost toate structurile statului, în speţă SRI, DIICOT, SIE, Jandarmeria, acolo a fost o locaţie care putea asigura conspirativitatea primei întâlniri şi care să dea încredere agenţilor străini că se puteau aduce primele mostre de droguri în geantă, pentru că s-au adus droguri cu geanta”, mai arată sursele citate.

Conform aceloraşi surse, ”documentele întocmite pentru acea operaţiune au fost semnate inclusiv de miniştrii de la acea vreme, astfel că se poate verifica”.

”Primele tatonări şi discuţii s-au făcut la momentul ăla şi atunci s-au adus şi primele eşantioane. Şi atunci nu s-a vrut la Constanţa, s-a vrut în altă parte, s-a vrut pe cale aeriană, de aceea a fost implicată şi structura. Cineva, cel despre care s-a vorbit, a fost îmbrăcat în ofiţer, a vorbit în limba spaniolă, a lăsat să pară că el controlează un aeroport abandonat unde se pot aduce (droguri - n.r), era foarte periculos să scoată transporturile şi să traverseze cu ele, şi atunci au scăpat prima informaţie că au omul lor în portul Constanţa şi imediat apoi a început monitorizarea în portul Constanţa”, au explicat sursele citate.

Colonelul în rezervă Doru Paraschiv, unul dintre ofiţerii de contrainformaţii militare care lucra în baza în care s-a făcut operaţiunea, a sesizat Parchetul, susţinând că misiunea structurilor secrete ar fi fost de monitorizare ilegală.

„În perioada 14 – 21 aprilie 2012 (perioadă care a inclus şi Paştele ortodox) ministrul apărării la acea dată – generalul Oprea Gabriel, cu complicitatea şi aportul efectiv a numiţilor Hăpău Marian, Vasile Mugurel şi Dănilă Ştefan a pregătit, a organizat şi a desfăşurat o activitate ilegală – fără mandat – de interceptare, monitorizare, bruiere a convorbirilor telefonice şi a altor căi de comunicaţii on-line în incinta denumită Cazarma Bragadiru, din cadrul Batalionului 300 – Deservire, structură de forţă din cadrul Diviziei 1 de Infanterie «Dacica»”, a scris Doru Paraschiv în denunţ.

Recent, MApN a anunţat printr-un comunicat, referitor la plângerea penală depusă de Doru Paraschiv la Parchetul General, “prin care organele de urmărire penală au fost sesizate despre presupusa activitate de interceptare, monitorizare, bruiere a unor convorbiri telefonice de către personal din M.Ap.N. (aşa-numitul caz “Watergate românesc”)", că această cauză a fost clasată prin Ordonanţă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a constatat că “cele sesizate de denunţător nu sunt susţinute de realitatea faptelor investigate”.

“Parchetul a stabilit că activitatea ofiţerilor M.Ap.N. s-a concretizat în sprijinul, inclusiv logistic, acordat unei operaţiuni de combatere a crimei organizate, desfăşurată de alte instituţii ale statului cu competenţe în domeniu. Legalitatea acţiunilor a fost valorificată de procurorii DIICOT, activitatea personalului militar fiind apreciată oficial de conducerea DIICOT”, preciza MApN.

DIICOT a anunţat în 1 iulie capturarea unui transport de 2,5 tone de cocaină în Portul Constanţa fiind reţinuţi patru lituanieni şi un columbian.

Ancheta DIICOT

Poliţia Română a efectuat, pe parcursul a două săptămâni, 137 de percheziţii domiciliare în urma cărora a ridicat peste 2,5 tone de droguri, cântare folosite la cântărirea drogurilor, grindere, ţigări, alcool, arme, aparatură electronică şi aproape 2.000 de cupiuri de bancnote contrafăcute.

 Potrivit unui comunicat al IGPR , din iulie 2016, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a patru apartamente, a unui autoturism şi au fost ridicaţi 360.000 de lei, 6.000 de euro, 350 de dolari şi 279.000 de forinţi.

"În perioada 24 iunie — 7 iulie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 39 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani. În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 176 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 137 de percheziţii ce au vizat atât imobilele folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le utilizau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 46 de persoane au fost reţinute sau arestate, iar faţă de 10 a fost luată măsura controlului judiciar", precizează sursa citată.

La acţiunile desfăşurate au participat 375 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române. Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea DIICOT.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite