STENOGRAME Bunea Stancu, trimis în judecată în dosarul privind finanţarea ilegală a unor cluburi sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunea Stancu, fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul privind finanţarea ilegală a unor cluburi sportive. În acest caz a mai fost trimis în judecată şi directorul economic al CJ Brăila, Alina Rusu.

UPDATE Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Bunea Stancu i-a transmis reprezentantului unei societăţi din Brăila că "a dat indicaţii foarte clare" privind conducerea SC Concivia SA, acţionar majoritar la clubul de fotbal ce a obţinut finanţare de la consiliul judeţean, arătând că familia sa "controlează" această firmă, arată Agerpres.

Astfel, potrivit unei interceptări aflate la dosar, pe 23 decembrie 2011, Bunea Stancu îi spune reprezentantului societăţii că fiul său, Răzvan, va intra în noul Consiliu de Administraţie al SC Concivia SA, punctând că „i se pare normal ca băiatul să preia ce e al familiei”.

Gheorghiţă Şorici: Da! 

Bunea Stancu: Bună dimineaţa! 

Gheorghiţă Şorici: Trăiţi, dom' preşedinte! 

Bunea Stancu: Deci, am discutat ieri ... ordinele alea de zi care le aveţi voi astăzi şi la Concivia şi la tine ... Vezi de treaba ta, că am dat indicaţii foarte clare că ... nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere al conducerii executive ... a ... societăţii! ... O să fie câteva chestii, o să despărţim activitatea de alta ... Deci, le-am dat aşa o linie, ca să ... ca să fie cât de cât şi corectă faţă de acţionari şi să vă creeze şi vouă posibilitatea să vă organizaţi mai bine. Se va schimba în Consiliu' de Administraţie, în locu' lu' Cristi Nicolae, care produce foarte multe ... discuţii, ca să nu spun altceva ... va intra băiatu' meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva să avem dureri de cap. În rest, nu se schimbă absolut nimic. Iar io pe Cristi ... o să-i explic io că ... e mai bine şi pentru el şi pentru mine, aşa că nu vreau să am discuţii interminabile pe tema asta. Că nu-mi face bine nici mie, nici lui. Că şi el are un stil din ăsta care confundă lucrurile de multe ori. Da' ... da' mi se pare normal băiatu' să înceapă să preia ce este al familiei ... Este o chestie corectă din toate punctele de vedere. Ţi-am spus, ca să ştii. În rest, surprize nu sunt. N-ai alte surprize. 

Gheorghiţă Şorici: Da, dom' preşedinte! 

Bunea Stancu: Se va vota pentru repartizarea dividendelor, ăia 31... O să vedem dacă, din 34,5, 31 să se ducă pe dividende, vom vedea dacă ... îi vom şi lua efectiv. Deocamdată, vorbim de ... Îs vorbe, ştii? 

Gheorghiţă Şorici: Am înţeles. Bine! 

Bunea Stancu: Altceva nu, nu sunt alte probleme, ca să ... nu-ţi faci ... Nu-i o problemă din punctu' ăsta de vedere. Deci, nu se pune problema schimbării conducerii şi aşa mai departe, da? 

Gheorghiţă Şorici: ...?... Da. Bun, mulţumesc! 

Bunea Stancu: Da' tu nu spui nimica ... Io ţi-am spus ca să nu stai cu grijă, că ... 

Gheorghiţă Şorici: Am înţeles, dom' preşedinte, da! 

Bunea Stancu: Vezi-ţi de ale tăle! ... 

Gheorghiţă Şorici: Nu, păi io oricum ... 

Bunea Stancu: Şi dacă a intrat ... Dacă a intrat Răzvan acolo ... Cum? 

Gheorghiţă Şorici: Io oricum mi-am propus să nu fac comentarii ... 

Bunea Stancu: Da' nu-s, dom'le! ... Tu iei act de ele şi dup-aia o să le mai discutăm, nu. .. Deci, firmele sunt controlate de noi, nu de ... alţii care prind avioane. Lasă-l pe Petrică! Când bea un whisky, prinde ... El are şi puţină dreptate. Da' lucrurile să le discutaţi în faţa mea, ca să n-avem probleme! Hai! 

Gheorghiţă Şorici: Bine! Trăiţi!

Bunea Stancu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Bunea Stancu este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese, în formă continuată, iar Alina Daniela Rusu, director economic în cadrul Consiliului Judeţean Brăila, la data faptei, este acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada 28 martie 2006 - 8 martie 2012, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, ar fi îndeplinit mai multe acte care au condus la obţinerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din municipiul Brăila (SC Club Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Handbal Club „Dunărea”), constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 de lei, precum şi darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de cinci ani a unui autoturism.

Modalitatea în care Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, prin care acestea au obţinut finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila, spun anchetatorii.

Totodată, în aceeaşi perioadă, Stancu a fost acţionarul majoritar al unei societăţi comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăţi, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective şi membru fondator la cel de-al doilea. Astfel, acesta ar fi beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite în valoare totală de 7.492.360 de lei pentru societatea la care este acţionar majoritar şi în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral.

În perioada 1 februarie 2008 - 15 decembrie 2010, Alina Rusu, în calitate de director economic al CJ Brăila, a aprobat finanţarea celor două cluburi sportive din municipiul Brăila cu suma totală de 5.242.362 lei, fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale Consiliului Judeţean Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.

Consiliul Judeţean Brăila s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.242.362 lei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Gheorghe Bunea Stancu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Buna Stancu, condamnat la 3 ani de închisoare

Pe 2 aprilie 2015, Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru fapte asimilate celor de corupţie, în dosarul "Mită la PSD". El este încarcerat la Penitenciarul Galaţi.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

De asemenea, Bunea Stancu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la data de 2 octombrie 2014, alături de un vicepreşedinte al CJ Brăila, Florin Mija, şi 11 funcţionari, pentru că ar fi favorizat trei firme la licitaţii privind atribuirea unor contracte de lucrări de asfaltare, prejudiciul fiind de aproape trei milioane de lei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Condamnări în dosarul „Mită la PSD”. Ioan Niculae a primit 2,6 ani de închisoare cu executare, iar Bunea Stancu 3 ani de închisoare

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Bunea Stancu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce afaceristul Ioan Niculae a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul „Mită al PSD” în care s-a anchetat finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009. Sentinţa a venit de la Curtea de Apel şi este definitivă.

Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, şi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar de evaziune fiscală, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite