Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „Petromservice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitura grea pentru Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în prezent în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani, primită în cel de-al patrulea dosar penal.

Controversatul om de afaceri a fost condamnat joi, definitiv, la 10 ani de închisoare, în al cincilea dosar, după ce a fost găsit vinovat de delapidarea patrimoniului Asociaţiei salariaţilor SNP Petrom SA. Instanţa a amânat de patru ori sentinţa până să ia o decizie.  

În prima instanţă, omul de afaceri fusese condamnat la 10 ani şi 6 luni de închisoare. Prin contopire cu celelalte pedepse pronunţate de-a lungul timpului de instanţele de judecată, Curtea de Apel Bucureşti a emis un nou mandat de executare pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, de 10 ani de închisoare.

În acelaşi dosar, a mai fost condamnat şi fostul lider de sindicat Liviu Luca. În cazul său, judecătorii au menţinut decizia primei instanţe, de condamnare la 10 ani.

 Acuzaţiile aduse de procurori

Procurorii DIICOT care au instrumentat cazul au arătat că, în perioada 2005 - 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu şi ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acţiunile Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50 la 25 la sută.

Planul infracţional al grupării s-a derulat în mai multe etape. În prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tănăsescu, Gheorghe Şupeală şi Ioan Bohâlţeanu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom, organ decizional, conform statului, care deţinea 50 la sută din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni.

"În cea de a doua etapă, s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemţiune de a subscrie acţiuni de către Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidităţi pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societăţi, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societăţii PSV Company SA în cuantum de 90 milioane de lei", au precizat procurorii DIICOT.

Totodată, în această etapă s-a urmărit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA şi ulterior acţionariatul să încuviinţeze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vîntu, ajutat de Octavian Ţurcan - Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd - la majorarea de capital social.

"În cea de-a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom le împrumutase SC PSV Company SA au fost transferate către Comac Ltd - Cipru şi Stonecom Ltd - Cipru, prin achiziţia mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la mai multe societăţi comerciale deţinute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societăţii, la preţuri supraevaluate", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

În etapa a patra, sumele încasate de Comac Ltd. şi Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate acţiunile rămase, reprezentând aproximativ 50 la sută din capitalul social al fostei societăţi Petromservice, potrivit DIICOT.

După gratii din 2016

Sorin Ovidiu Vîntu este în penitenciar din iulie 2016, când a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 2 luni de închisoare, în dosarul privind devalizarea societăţii Petromservice.

În februarie 2017, fostul mogul a fost condamnat, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI), decizia fiind definitivă. În dosarul FNI, Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în septembrie 2012, fiind acuzat de procurorii Parchetului instanţei supreme de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Totodată, în 24 ianuarie 2014, omul de afaceri a fost condamnat de instanţa supremă la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

Vîntu a fost găsit vinovat pentru că i-a trimis bani şi l-a sprijinit pe Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor şi SOV Invest, firmele prin care Vîntu a delapidat FNI. Vîntu l-a ajutat pe Popa în timp ce acesta se ascundea în Indonezia, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

Anterior, omul de afaceri a fost condamnat tot la 2 ani de pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Pasibil de o nouă condamnare

Sorin Ovidiu Vîntu riscă însă o nouă condamnare. În 2015, Parchetul Curţii Supreme au demarat o anchetă împotriva afaceristului într-un dosar disjuns din dosarul Petromservice. Noile acuzaţii sun de spălare de bani şi delapidare în legătură cu un transfer de peste 100 milioane de euro către GMG Media Box şi preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la Delta Asigurări.

În acest dosar mai este vizată toată fosta conducere a PSV Company – Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohilteanu şi Liviu Luca.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite