Sindicaliștii Romsilva își apără bonusurile în stradă. Ei solicită oprirea „campaniei de denigrare”
0Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează miercuri un protest în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Tot miercuri, între orele 10:00 și 13:00, angajații din silvicultură vor desfășura o grevă de avertisment la locurile de muncă, fără întreruperea activității, ca semn de protest față de situația actuală.

Sindicaliștii acuză ministrul Mediului, Mircea Fechet, că desfășoară o campanie de presă menită să discrediteze Regia Națională a Pădurilor Romsilva și să compromită angajații acesteia.
Conform unui comunicat al Federației Sindicatelor Silva, protestatarii solicită oprirea „campaniei de denigrare” la adresa Romsilva, considerată garantul administrării pădurilor statului, precum și încetarea „acțiunilor de defăimare și umilire” a personalului.
„Această campanie afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile”, spun sindicaliștii.
Mai mult, aceștia solicită depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor și profesionalizarea acestora.
„Solicităm înlocuirea guvernanței corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, cu managementul forestier durabil la păduri, așa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).
Solicităm consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu precădere, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva (HG privind Regulamentul de organizare și funcţionare), cu impact asupra drepturilor și obligațiilor personalului silvic (Iniţiativa de modificare a Statutului personalului silvic), precum și la adoptarea oricărei decizii care poate afecta stabilitatea locurilor de muncă din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor”, se menționează în comunicat.
Sindicatele cer și intervenția ministrului pentru achitarea compensațiilor restante prevăzute de Codul Silvic, inclusiv fonduri pentru creșterea și ameliorarea cailor de rasă, administrarea ariilor protejate și paza pădurilor private. Valoarea totală a restanțelor depășește 150 de milioane de lei.
Poziția lui Fechet față de Romsilva
Într-o serie de declarații publice, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a criticat conducerea Romsilva și a amenințat că nu le va aproba bugetul. Mai mult, începând cu anul acesta, instituția nu va mai acorda bonusuri.
Fechet a anunțat că a respins planul de reorganizare propus de Romsilva, care prevedea reducerea a 1.200 de posturi până la sfârșitul anului, majoritatea fiind pădurari. Ministrul susține că restructurarea trebuie să vizeze în primul rând persoanele care, de-a lungul anilor, au contribuit la declinul Regiei Naționale a Pădurilor și a cerut demisia mai multor directori. „Reorganizarea Romsilva începe de sus în jos”, a transmis acesta.
„Există o singură metodă prin care însănătoșim Romsilva: să plece acasă toți cei care au avut decizia în mâinile lor, dar au asistat pasiv, ani la rând, la declinul Regiei Naţionale a Pădurilor! Cer public demisia directorilor de la Departamentele Economic, Fond Forestier, Investiţii şi Comercial”, a scris Mircea Fechet pe Facebook.
Cu toate acestea, mandatul directorului Romsilva, Marius Sîulescu, a fost recent prelungit cu încă cinci luni, prin votul Consiliului de Administrație și cu acordul ministrului Fechet.
Fără bonusuri, dar cu primă de pensionare de 100.000 de euro
Romsilva a reacționat după ce ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dezvăluit că un director, Marius Sîulescu, a primit o primă de pensionare echivalentă cu 100.000 de euro. Regia susține că acest caz este unul excepțional și că, după impozitare, suma încasată efectiv de beneficiar a fost de 58.000 de euro.
Într-un comunicat de presă, Romsilva precizează că acordarea acestor bonusuri s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare și nu a implicat nicio încălcare a normelor legale.
„Precizăm că bonusul de circa 500.000 de lei prezentat în spațiul public că fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290.000 de lei, după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90.000 de lei, suma netă”, a transmis Romsilva.