Pădurile încep să sufere din cauza secetei. Gorunul este primul arbore care se usucă, efectiv FOTO

0
Publicat:

Romsilva Ocolul Silvic Sturzeni din Dâmbovița atrage atențai asupra unei probleme grave care are loc în păduri. Din cauza secetei, gorunii din sudul României au început să se usuce.

Seceta severă usucă gorunii din păduri. FOTO Ocolul Silvic Sturzeni
Seceta severă usucă gorunii din păduri. FOTO Ocolul Silvic Sturzeni

Seceta prelungită s-a instalat ceva timp, spun silvicultorii, iar scăderea nivelului panzei freatice din sol și stresul termic natural au început „să macine” anumite specii de arbori. Pe lângă asta, seceta a favorizat și atacuri de insecte și ciuperci, agravând problema.

Ocolul Silvic Sturzeni ia măsuri pentru a asigura o stare fitosanitară corespunzătoare a arboretelor de gorun, prin extragerea arborilor uscați sau în curs de uscare.

Gorunul este este un arbore care poate crește până la 35-40 m înălțime. Unul dintre cei mai bătrâni goruni din România, numit „Bătrânul Carpaților”, se află mai sus de satul Mercheașa, aparținător de comuna Homorod, județul Brașov, pe o pășune cu stejari seculari, la aproximativ 1,7 km est-nord-est de localitate.

Seceta pedologică se menţine în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse, în majoritatea ţării

Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din majoritatea țării, acest lucru urmând să afecteze grav culturile de grâu. 

Zonele afectate de seceta pedologică sunt Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi sudul Transilvaniei.

Deși culturile de grâu de toamnă nu o duc prea bine, la porumb aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 centimetri se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 10 - 16 mai.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite