„Secundul” lui Omar Hayssam vrea să fie liber. Ce planuri are Mohammad Munaf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad Munaf, la ieşire din arestul Curţii de Apel Bucureşti. Imagine: Ionuţ Mureşan
Mohammad Munaf, la ieşire din arestul Curţii de Apel Bucureşti. Imagine: Ionuţ Mureşan

Instanţa supremă are pe rol contestaţia la executare formulată de Mohamad Munaf, „secundul” teroristului Omar Hayssam, împotriva deciziei de condamnare la 10 ani de închisoare pentru rolul pe care acesta l-a jucat în răpirea jurnaliştilor români în Irak, în 2005.

UPDATE: Apărătorii sirianului au susţinut la termenul de marţi, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că acesta a stat mai bine de 10 ani în închisoare astfel că şi-a executat, practic, pedeapsa la care a fostr condamnat de instanţele din România. Numai că Mohammad Munaf a stat în detenţie într-o bază americană imediat după rezolvarea crizei ostaticilor români, apoi într-o închisoare irakiană. Prima sentinţă a fost condamnarea la moarte, apoi o instanţă suprioară din Irak a statuat că nu poate stabili exact rolul pe care Munaf l-a jucat în răpirea jurnaliştilor români, regizată de Omar Hayssam. Mohammad Munaf a lipsit din boxa arestaţilor la termenul de marţi.

„Acest om şi-a executat la zi pedeapsa”, a declarat în faţa ICCJ avocata Laura Vicol, cea care îl reprezintă pe sirian.

Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a arătat că perioada petrecută de Munaf după gratii în străinătate nu poate fi scăzută din condamnare, deoarece nu există date cu privire la felul detenţiei.

„Aceste informaţii trebuie obţinute de la autoritatea din Irak, deoarece nu ştim dacă a fost în detenţie preventivă, cât despre perioada în care s-a aflat la o bază americană, nu ştim dacă acesta a fost deţinut de către o autoritate judiciară”, a declarat procurorul de şedinţă.

Până la termenul următor, din data de 18 februarie, instanţa a dispus efectuarea unei adrese la Ministerul Justiţiei, în vederea contactării ministerului de resort din Irak, pentru ca autorităţile de la Bagdad să comunice informaţii legate de perioada petrecută de Mohammad Munaf în arest.


Munaf a început să execute efectiv condamnarea de 10 ani de închisoare abia în 2015, atunci când a fost adus în ţară. El se află la jumătatea executării pedepsei.

Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Mohammad Munaf acest demers juridic pe data de 2 octombrie 2017, însă acesta a contastat decizia la instanţa ierarhic superioară.

Din 5 decembrie 2017, procesul s-a mutat astfel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar de atunci avocaţii lui Munaf au făcut solicitat efectuarea unor comisii rogatorii şi au ridicat excepţii de neconstituţionalitate.

Potrivit Noului Cod de procedură penală, contestaţia la executare se poate face în următoarele cazuri:

  • când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;
  • când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;
  • când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;
  • când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.

În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf şi plata a câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie - irakiană şi americană - a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile. La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.


Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români. În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.


La rândul lui, Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară în anul 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite