Secţia Specială retrage apelul în dosarul judecătorului Damian Dolache, prins băut la volan
0Secţia Specială a retras apelul în dosarul lui Damian Dolache, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, care a fost condamnat în martie în primă instanţă la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că fusese prins băut la volan. Retragerea apelului înseamnă că procesul împotriva judecătorului se opreşte iar acesta rămâne cu prima condamnare.
Procurorul de şedinţa, care este de la Secţia Judiciară a Parchetului General, a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la atribuţiile şefului secţiei speciale prevăzute în OUG 7. Ordonanţa, adoptată în secret de guvernul Dăncilă, includea un articol cheie, prin care deciziile şefului Secţiei speciale nu mai sunt sub controlul procurorului general.
Judecătorul Damian Dolache ar rămâne astfel cu decizia dată de instanţa inferioară, Curtea de Apel Ploieşti, de 10 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.
Judecătorul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti este magistratul care în data de 27 iulie 2017 a soluţinat pe fond dosarul lui Neculai Onţanu, în care fostul edil al Sectorului 2 a fost acuzat de procurori de luare de mită. Judecătorul Damian Dolache a dispus încetarea procesului penal cu privire la Neculai Onţanu, ca urmare a prescrierii faptelor.
În ianuarie 2019, secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, că nu se impune suspendarea judecătorului Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, trimis în judecată în urmă cu două săptămâni sub acuzaţia de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Decizia a fost luată cu 7 voturi împotriva suspendării şi doar 2 voturi pentru.
Istoricul dosarului
Damian Dolache, judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată la finalul lunii decembrie fiind acuzat că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice. Procurorii arată în rechizitoriu că pe 4 noiembrie 2017, în jurul orei 22.00, judecătorul, aflat la volanul unui autoturism, în Capitală, a fost observat de un echipaj al Poliţiei Rutiere în timp ce făcea viraj la stânga cu depăşirea marcajului longitudinal continuu.
"În această împrejurare, conducătorului auto i s-au solicitat documentele şi a fost testat cu aparatul alcooltest, stabilindu-se că alcoolemia inculpatului în aerul expirat a fost de 0,77 mg/l", se arată într-un comunicat de presă.
Ulterior, judecătorul fost condus la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, unde i-a fost recoltată o probă de sânge, dar a părăsit unitatea medicală fără preaviz, iar specialiştii nu au mai putut să-i recolteze şi o a doua probă.
"Din buletinul de analiză toxicologică emis de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reieşit că la ora 22:30 inculpatul avea în sânge o alcoolemie de 1,95 gr.%o", potrivit sursei citate.
Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Ploieşti pentru soluţionare, instanţă sesizată cu judecarea cauzei prin încheierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din data de 20 decembrie 2018, la aceeaşi dată fiind sesizat şi Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, cere explicaţii
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, i-a trimis două solicitări lui Gheorghe Stan, şeful Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, după ce secţia a retras apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă.
Potrivit G4media, într-una dintre adrese, Bogdan Licu, procurorul general interimar îi cere lui Gheorghe Stan să comunice “de îndată, în copie, lucrarea care a stat la baza deciziei de a emite adresa către Înalta Curte de Casaţie şi Justitie şi motivele care, în opinia sa, ar justifica retragerea apelului.”
În cel de-al doilea document se solicită un raport cu privire la alte dosare în care SIIJ intenţioneaza să declare sau să retragă apelul. “Vă solicităm să ne comunicaţi cauzele în care intenţionaţi să exercitaţi sau să retrageţi căile de atac (ordinare/ extraordinare), atât în cauzele preluate (aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitive anterior operaţionalizării secţiei potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018), cât şi în cauzele instrumentate originar de catre secţie”, se arata în cea de-a doua adresă trimisă secţiei speciale.
Secţia specială de investigare a magistraţilor, condusă de Gheorghe Stan, a retras luni, 13 mai, apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă. Fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în anul 2018 de Curtea Supremă la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, pentru trafic de influenţă. Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.