Se golesc puşcăriile. Pedepsele primite de Alina Bica şi de Şerban Pop au fost suspendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta şefă DIICOT Alina Bica şi fostul şef ANAF Şerban Pop ar putea scăpa şi ei de condamnări
Fosta şefă DIICOT Alina Bica şi fostul şef ANAF Şerban Pop ar putea scăpa şi ei de condamnări

Şerban Pop, fostul şef ANAF, şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica ar putea scăpa de condamnările pe care le-au primit în luna iunie a acestui an, de cinci, respectiv patru ani. Instanţa Supremă a admis contestaţiile de anulare formulate de avocaţi în legătură cu formarea completurilor de cinci judecători,  fiind suspendată executarea pedepsei.

Termenul pentru judecarea contestaţiei în anulare formulate de Alina Bica este 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte în faţa instanţei.

În cazul Elenei Udrea, Curtea a amânat o decizie la o cerere similară, pe motiv că dosarul de fond nu se afla la instanţa supremă.

Şirul anulărilor pedepselor ar putea continua cu Şerban Pop şi Alina Bica, după ce miercuri noaptea, Instanţa Supermă a decis eliberarea din penitenciare a mai multor persoane, printre care şi Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova.

Este vorba despre dosare în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători. 

Danileţ:  Aceste cauze trebuie soluţionate definitiv în cel mai scurt timp

Judecătorul Cristian Danileţ afirmă, pe pagina sa de Facebook, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să găsească „soluţiile manageriale pentru ca procedurile reluate”, după ce Curtea Constituţională a decis privind constituirea completurilor de 5, care a generat un val eliberări din închisori.

Judecătorul avertizează că, în cazul în care aceste proceduri vor fi întârziate foarte mult, există riscul ca unele fapte să se prescrie. De asemenea, Cristian Danileţ spune că este necesar ca aceste cauze să fie soluţionate cât mai rapid, pentru ca imaginea justiţiei din România să fie restabilită. „CSM şi ICCJ trebuie sa găsească soluţiile manageriale pentru ca procedurile reluate să se desfăşoare nu doar rapid, ci chiar de pe o zi pe alta, ca în Occident”, spune magistratul.

Alina Bica

În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, după ce i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Adriean Videanu. Sechestrul asupra acţiunilor fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu era cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Deciziile au fost luate de Completul 2 de 5 judecători de la instanţa supremă, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana şi Popa Rodica Aida. Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, este judecat de tot Completul 2. 

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, pentru când se va cita contestatoarea condamnată. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.1057 din 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2471/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 50 de lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 decembrie 2018”. 

În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluţionarea procedurii de extrădare a acesteia, însă decizia judecătorilor de la ÎCCJ va fi comunicată autorităţilor din acel stat.

Şerban Pop

Fostul şef ANAF, Şerban Pop, a fost prins în Italia, în luna iulie. A fost condamnat la cinci ani de închisoare cu exercutare pentru infracţiunea de trafic de influenţă. 

În septembriee 2015, alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bică, Pop era trimis în judecată pentru luare de mită şi complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Horia Simu. 

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Pop Şerban împotriva deciziei penale nr. 116 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2138/1/2017. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, pentru când se va cita contestatorul condamnat. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.42 din 26 ianuarie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3503/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 116 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2138/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 50 de lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 decembrie 2018”

Noaptea liberărilor

Dan Şova, Rudel Obreja şi Constantin Niţă au fost puşi în libertate, miercuri noaptea, prin decizia completului Penal 2 al ICCJ, contestaţiile în anulare formulate de aceştia după decizia CCR privind completurile de 5 judecători, având termen în 21 ianuarie. 

Fostul senator PSD Dan Şova a declarat, la ieşirea din detenţie, că exact judecătorul care a făcut diferenţa în cazul condamnării sale este cel care nu ar fi trebuit să fie în complet, referindu-se la constituirea ilegală a completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă. La rândul său, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, condamnat în dosarul "Gala Bute", a declarat, la ieşirea din închisoare, că ceea ce s-a întâmplat la completurile de 5 judecători este "o imensă ticăloşie". Completul care a decis eliberarea celor trei judecă şi dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite