Foto Se demolează o fabrică veche de aproape 150 de ani din București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fabrică veche de aproape 150 de ani din București, cândva unul din cei mai mare producători de pompe nucleare din Europa, este demolată integral pentru a lăsa loc construcției unui cartier rezidenţial.

Pompă de mari dimensiuni
Fabrica era unul dintre cei mai mare producători de pompe nucleare din Europa

Lucrările de demolare au demarat anul trecut, miercuri fiind pusă la pământ ultima clădire, care era și cea mai mare.

image

Primele încercări de realizare a unor produse cu ”iz industrial” pe actualele spații pe care se află Aversa de astăzi datează din anul 1882, când un neamț stabilit în România a înființat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul ”Câmp al Moșilor” din ”Gura Oborului ”.

La începutul celui de al Doilea Război Mondial fabrica este ocupată de armată și își schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanii, etc.[

În anul 1945, Adunarea Generală a Acționarilor hotărăște ca vechea fabrică să se repoziționeze. Frecventele incendii care bântuie Bucureștiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acționari, care sesizează nevoia din piață și încep fabricarea unor pompe de stins incendii.

image

Frecventele incendii care au afectat Bucurestiul în perioada 1945-1946 au creat o oportunitate pentru acționari care sesizează cerințele pieței și încep producerea de pompe pentru stingerea incendiilor. Până în 1950 AVERSA s-a dezvoltat și specializat pe producția unei game largi de pompe pentru industrie,pentru agricultura și pentru sectorul energetic.

În 1955 a fost înființat primul atelier pentru prototipuri și standul de încercări. După mai multe fuziuni fabrica își schimba denumirea în Uzina de pompe București în 1965 și se concentrează exclusiv pe execuția de pompe și piese de schimb pentru pompe.

În 1977 fabrica avea peste 3800 de angajați care au executat 75555 de pompe, cea mai mare producție anuala din istoria Aversei.

Începând cu 1985 uzina a fost certificata și a început să livreze pompe pentru CNE Cernavodă și pentru Fabrica de apă grea din Drobeta Turnu Severin.

Ca furnizor de produse și servicii pentru centrala nucleara din Romania (CNE Cernavodă), AVERSA a implementat în anul 1982 un sistem de asigurare a calității pentru pompele centralelor nucleare de tip Candu.

În perioada 1980-1991 peste 80% din producție era destinată exportului, înregistrându-se cel mai mare nivel din istoria companiei.

image

AVERSA a dezvoltat și fabricat o gamă largă de aplicații într-o varietate de industrii: rafinării, minerit, petrochimie, siderurgie, chimie, prelucrarea zahărului, criogenie, construcții de nave, centrale electrice, construcții, centrale nucleare, agricultură, celuloză și hârtie, furnizarea apei, servicii generale.

În anul 2018 AVERSA devine parte a DP PUMPS -DRAKOS POLEMIS GROUP.

Ce se construiește pe terenul fabricii

În vara anului trecut, dezvoltatorul imobiliar InteRo Property Development, deținut de familia de investitori canadieni Topolinski, anunța că „demarează lucrările de construcție la proiectul său mixt SkyLight Residence, în valoare de 1 miliard de euro”, pe terenul fostei fabrici de pompe Aversa, din zona Obor a Capitalei.

Proiectul ar urma să aibă, la finalizare, o suprafață totală construită de 486.000 mp și aproape 28.000 mp de spații verzi și parcuri pentru cartier. Faza 1 a proiectului cuprinde 551 de apartamente în 7 blocuri. Întrucât ritmul lucrărilor de construcție va accelera până la sfârșitul acestui an, dezvoltatorul își propune ca primii rezidenți să se poată muta în complex în 2027.

Clădirile rezidențiale și de birouri vor folosi aceeaşi cărămidă roşie din care era construită fabrica Aversa pe faţada primelor trei niveluri orientate către Piaţa Obor. În plus, două piese mari de echipament de producție simbolizând anii 1800, păstrate de la fabrica de pompe Aversa, vor fi expuse în zona parcului și a promenadei.

În conformitate cu angajamentul față de dministraţia locală Sector 2, InteRo va construi, de asemenea, o școală primară cu 250 de locuri, trei grădinițe (cu o capacitate totală de 150 de locuri) și două creșe (cu o capacitate de 150 de locuri).

În 2004, fosta fabrica Aversa avea 1.400 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 13 milioane de euro, iar în 2013, a fost cumpărată de un om de afaceri cu 17 milioane de euro, urmând ca ulterior să primească autorizația de demolare. A fost dărâmată în câteva zile.

În perioada 2018-2019, proprietarii au cerut aprobarea proiectului printr-un Plan Urbanistic Zonal la Primăria Municipiului București. Conform planului prezentat la acea vreme, proprietarii doreau să construiască:

  • 7 clădiri de 20 etaje,
  • 6 clădiri de 15 etaje,
  • o clădire de 11 etaje,
  • o clădire de 8 etaje,
  • 6 clădiri de 18 etaje,
  • 2 de 22 etaje,
  • 4 turnuri de 27 de etaje.
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite