Românii pot călători fără viză în Mongolia maximum 30 de zile
0Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută decizia autorităţilor din Mongolia de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, relatează Agerpres.
Astfel, începând cu acest an, România figurează, alături de alte 33 de state din Uniunea Europeană, dar şi din alte regiuni, pe lista statelor ai căror cetăţeni sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii vizei pentru a călători în scop turistic în acest stat.
MAE informează că, potrivit datelor comunicate public de către autorităţile din Mongolia, perioada pentru care cetăţenii români pot călători fără viză este de maximum 30 de zile.
Reprezentarea diplomatică a României în Mongolia este asigurată de Ambasada României la Beijing (datele de contact sunt disponibile la beijing.mae.ro). MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care doresc să călătorească în Mongolia de a consulta secţiunea Condiţii de călătorie de pe pagina de internet a MAE (http://www.mae.ro/travel-conditions), unde sunt disponibile informaţii detaliate cu privire la regimul de călătorie în străinătate al cetăţenilor români.
Provincie uriașă, situată în nodrul Chinei
Mongolia Interioară este o provincie uriașă, de 1,18 milioane km², situată în nordul Chinei, de-a lungul graniței cu Mongolia și Federația Rusă. Denumirea oficială este Regiunea Autonomă Mongolia Interioară și găzduiește24.049.155 locuitori , conform recensământului oficial din 2020, în scădere cu peste jumătate de milion față de 2010. Populația chineză Han reprezintă aproape 80% din total, în timp ce mongolii reprezintă aproape 18%.
Pe cel puțin câteva dimensiuni, Mongolia Interioară are o importanță foarte mare pentru China: o importanță culturală și istorică, puternic simbolică prin prisma faptului că reprezintă un fel de revanșă istorică a Chinei împotriva mongolilor, care cuceriseră toată China în secolele XIII-XIV (Marele Zid Chinezesc, care odinioară apăra China de invazia mongolilor și a altor populații, acum este în interiorul Chinei, în sudul provinciei Mongolia Interioară), și una extrem de pragmatică – de securitate (Beijingul se află extrem de aproape de granițele provinciei) și economică - din Mongolia Interioară se extrag cele mai multe metale rare din China, o industrie din ce în ce mai importantă la nivel mondial, și cel mai mult cărbune.
Pe lângă acestea, Mongolia Interioară este indispensabilă viziunii de la Beijing despre „națiunea chineză” cultivată în timpul Imperiului Chinez și copiată întrutotul și de Republica Chineză din 1911-1949 și de Republica Populară Chineză începând din 1949 (la fel cum este Taiwanul, Tibetul, Xinjiang și la fel cum era și Mongolia întreagă la un moment dat).