România, una dintre cele mai corupte țări din UE

0
Publicat:

Indicele de percepție a corupției (IPC) 2023 publicat marți de Transparency International arată că guvernele lumii au eșuat, în cele mai multe dintre țări, în combaterea corupției. Adică au făcut progrese puține sau deloc în combaterea acestui flagel.

Corupția se menține la un nivel ridicat în România
Corupția se menține la un nivel ridicat în România

Țările cu cele mai slabe performanțe din UE sunt Ungaria (42), Bulgaria (45) și România (46), iar scorul lor reflectă deficiențe substanțiale ale statului de drept. Danemarca rămâne cea mai anticoruptă țară de pe glob al șaselea an la rând, cu un scor în creștere de la 88 la 90.

Media globală IPC rămâne neschimbată la 43 pentru al doisprezecelea an consecutiv, cu mai mult de două treimi din țări cu scoruri sub 50. Acest scor indică probleme grave de corupție. Potrivit indicelui statului de drept, lumea se confruntă cu o scădere a funcționării sistemelor de justiție, arată romania.europalibera.org. Țările cu cele mai mici scoruri la acest ultim indice au, de asemenea, scoruri foarte scăzute la IPC, evidențiind o legătură clară între accesul la justiție și corupție.

Justiția și instituțiile de aplicare a legii independente, transparente și bine dotate cu resurse sunt esențiale pentru ținerea sub control a corupției, spune raportul Transparency International. La rândul său, prevenirea abuzului de putere politică, mită și alte forme de corupție care influențează sistemele de justiție este esențială pentru asigurarea eficacității acestora.

Sociologul Mircea Kivu susține că fenomenul de corupție nu poate fi stârpit decât printr-o reformare a sistemului de justiție. „Corupția va continua să prospere până când aparatul de justiție nu va pedepsi faptele greșite, dar toate faptele greșite. Foarte important, sistemul legislativ trebuie reformat. Mai exact, trebuie să avem legi clare, să nu mai permită unele interpretări care să ofere «portițe» de scăpare pentru unii. Repet, ne trebuie o legislație clară care nu este un fel de «ciur» prin care se strecoară unii și ajungem la prescripție, de exemplu. Sigur, mai avem pe alocuri și corupție prin justiție, iar aici vorbim de o reformare a sistemului. Ca o concluzie, cu legi clare și un sistem de justiție bine pus la punct nu are cum să nu scadă gradul de corupție”, a precizat Mircea Kivu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite