Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16

0
Publicat:

Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a o ajuta în lupta sa împotriva invaziei ruse, a anunţat vineri guvernul olandez.

Avioane F-16 FOTO: arhivă
Avioane F-16 FOTO: arhivă

"Astăzi l-am informat pe preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski în legătură cu decizia guvernului nostru de a pregăti pentru început 18 aeronave de luptă F-16 spre a fi livrate Ucrainei", a transmis pe reţeaua X premierul interimar Mark Rutte, scrie Agerpres.

"Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina", a adăugat acesta.

Livrarea avioanelor de luptă mai depinde de emiterea de către Ministerul de Externe olandez a unei autorizaţii de export şi de îndeplinirea criteriilor cu privire la personalul şi infrastructura din Ucraina, a mai spus Rutte, fără a evoca un termen pentru aceste decizii.

Anunţul face în schimb posibilă rezervarea de fonduri şi personal pentru a pregăti avioanele în vederea livrării, a precizat guvernul olandez.

"Am vorbit cu Mark Rutte pentru a-i mulţumi guvernului olandez pentru decizia sa de a începe pregătirea primelor 18 avioane F-16 pentru a fi livrate Ucrainei", a reacţionat pe X Volodimir Zelenski.

Olanda a trimis luna trecută primele sale F-16 americane la noua facilitate de antrenament pentru piloţi şi personal ucraineni din România, aminteşte Reuters.

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat de asemenea că vor furniza F-16 Ucrainei, după ce guvernul SUA a aprobat trimiterea lor pentru a combate Rusia, imediat după încheierea programului de pregătire a piloţilor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite