România intră oficial în programul Visa Waiver de astăzi. Cum va fi marcat momentul
0Astăzi, România devine oficială parte a programului Visa Waiver al SUA, deschizând ușa călătorilor fără viză pentru cetățenii români și întărind parteneriatul strategic cu Statele Unite.
România devine astăzi, 10 ianuarie 2025, la 43-lea participant la Programul Visa Waiver al Statelor Unite, oferind astfel cetățenilor săi oportunitatea de a călători fără viză pentru perioade de până la 90 de zile, în scopuri de turism sau afaceri, conform news.ro. Acest moment marchează un pas semnificativ în consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Statele Unite, iar oficialii români și americani vor reuni Palatul Victoria pentru a celebra această realizare.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, vor participa, de la ora 15:00, la evenimentul oficial care va marca acest moment istoric pentru România. Decizia autorităților americane vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse de România în anii pentru îndeplinirea ultimelor criterii necesare aderării acestui program.
„România își consolidează statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver. Vor exista beneficii importante – românii vor putea călători mai ușor, impulsionând astfel comerțul și investițiile, și încurajând turismul și contactele directe”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Măsurile implementate pentru a îndeplini criteriile de aderare includ reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA la doar 2,61%. Guvernul României a derulat campania „Calificăm România în Programul Visa Waiver” și a sprijinit angajații din administrația publică să obțină vizele necesare pentru a accelera procesul de aderare.
Scăderea ratei de refuz la 2,61%
Reducerea ratei de refuz pentru acordarea vizelor pentru SUA a fost posibilă ca urmare a mai multor demersuri:
- Guvernul României a lansat campania „Calificăm România în Programul Visa Waiver”, prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2.
- Guvernul a susținut și încurajat angajații din administrația publică centrală, în special din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, să obțină orice tip de viză SUA.
- În luna septembrie 2023, au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale, în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București, membrii acestora le-a fost acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.
Criterii tehnice de securitate
- Parteneriatul pentru securizarea frontierei între Ministerul Afacerilor Interne din România și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS), care a permis schimbul automatizat de date prin-o platformă informatică de ultimă generație (Secure Real-Time Platform).
- Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global), care facilitează analiza datelor privind călătoriile internaționale. La data de 19 ianuarie 2024, a fost semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru colaborarea în utilizarea informațiilor privind călătoriile, care va intra în vigoare pe 28 august 2024.
- Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române: În plan legislativ, România a adoptat Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate conform Legii cetățeniei române. Aceste modificări permise colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și emiterea unui card electronic de cetățenie.
- Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie: A fost adoptată Legea nr. 174/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Aceste modificări limitează eliberarea pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, care oferă un nivel superior de securitate.
- Intensificarea cooperării polițienești cu SUA: În anul 2023, România a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare care va crea, la București, o Unitate de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere, care va permite investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și combaterea traficului de migranți.
„Evenimentul de vineri este punctul culminant și rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate”, a spus Muraru.
Cetățenii români vor putea călători în Statele Unite fără a vedea programul din acest an, beneficiind de multe proceduri mai accesibile și rapide. Aceștia vor putea rămâne în SUA timp până la 90 de zile, în scopuri de turism sau afaceri, fără a mai fi necesar să susțină un interviu la consulat.