România a câştigat procesul în dosarul duty-free-urilor de pe Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a câştigat procesul în dosarul duty-free-urilor de pe Otopeni
România a câştigat procesul în dosarul duty-free-urilor de pe Otopeni

România a câştigat săptămâna trecută procesul intentat la Curtea de Arbitraj de la Washington de compania britanică EDF (Services) Limited în dosarul duty-free-urilor de pe Otopeni, un caz pe care presa internaţională l-a prezentat de-a lungul anilor ca emblematic pentru corupţia din România.

Potrivit unui site american specializat în chestiuni juridice, The Am Law Litigation Daily, firma de avocatură White & Case a reuşit săptămâna trecută să obţină un verdict favorabil pentru România "într-un caz de corupţie prea interesant pentru a fi trecut cu vederea", după cum scrie sursa citată.

În plus, instanţa a decis ca România să fie despăgubită cu 6 milioane de dolari reprezentând cheltuielile de judecată.

Compania EDF, care oferea servicii în regim de duty-free aeroportului internaţional Otopeni şi companiei TAROM, a reclamat România la Curtea de Arbitraj de la Washington pe motiv că i s-a refuzat prelungirea unui contract pe zece ani, pentru că în 2001 nu a dat curs cererilor formulate de reprezentanţi ai fostului premier Adrian Năstase de a plăti mită în valoare de 2,5 milioane de dolari. EDF a făcut plângere prevalându-se de acordul bilateral de investiţii dintre România şi Marea Britanie. Compania cerea României despăbugiri în valoare de aproximativ 130 de milioane de dolari.

EDF susţine că în 2001-2002 a fost abordată de oficiali care lucrau pentru premierul din acea perioadă, Adrian Năstase, şi care au cerut mită de 2,5 milioane de dolari pentru a păstra contractele pe care firma le câştigase iniţial în 1992 şi 1996, a scris Financial Times în 2008. Compania a susţinut că a refuzat să plătească mita şi din acest motiv a fost forţată să iasă din afacere. Guvernul Năstase a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a anulat contractele, a anulat temporar comerţul în regim duty-free, iar ulterior a acordat contractele pe care le deţinea EDF unor firme româneşti.

Decizia instanţei de arbitraj de la Washington a urmat după o audiere de prezentare a probelor care a avut loc în septembrie. Cei trei membri ai completului de judecată respinseseră anterior ca fiind necredibilă o probă a acuzării constând dintr-o înregistrare audio ce ar fi dovedit presupusa solicitare de mită.

Într-un articol intitulat "O înregistrare audio arată cum se negociau şpăgile în numele lui Năstase", Cotidianul a dezvăluit, în 25 aprilie 2008, existenţa acestei înregistrări şi a postat pe site chiar fragmentul presupusei discuţii dintre directorul firmei EDF Marco Katz şi fostul secretar de stat Liana Iacob.

"Curtea de Arbitraj a confirmat că decizia companiilor de stat de a nu reînnoi contractele cu EDF a fost rezonabilă şi a considerat că presupusele dovezi de corupţie prezentate de acuzare sunt deficitare şi necredibile", a declarat avocatul Darryl Lew, de la firma de avocatură White & Case, cea care a reprezentat România. Lew a fost asistat de avocaţii Abby Cohen Smutny şi Francis Vasquez Jr.

Christoph Liebscher de la firma de avocatură Wolf Theiss din Austria, cea care a reprezentat EDF, nu a răspuns încă solicitării publicaţiei americane de a face comentarii pe marginea cazului.

Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a respins în august 2009 plângerea EDF Services, compania care a deţinut duty-free-urile de pe aeroportul Otopeni, împotriva rezoluţiei procurorilor de neîncepere a urmăririi penale faţă de fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Sorin Teşu, şi Liana Iacob, fost secretar de stat.

Procurorii DNA au redeschis, în mai 2008, dosarul în care Sorin Teşu şi Liana Iacob erau acuzaţi că le-au cerut mită reprezentanţilor companiei EDF pentru prelungirea contractului încheiat pentru duty-free-ul de pe Aeroportul Otopeni. Surse judiciare au explicat pentru NewsIn că procurorii DNA au dispus expertizarea înregistrării audio prezentate şi de Cotidianul, concluzia fiind că nu este reală.

EDF Services contestase în instanţă, la 31 martie 2008, soluţia de neîncepere a urmăririi penale dispusă în februarie faţă de Sorin Teşu şi Liana Iacob, cea din urmă fiind secretar de stat în Guvernul Năstase, în perioada 2001 – 2002. Tribunalul Bucureşti a respins, pe 10 august, plângerea ca nefondată şi a obligat EDF Services, al cărei reprezentant a susţinut că Liana Iacob i-a cerut mită, să-i plătească acesteia suma de 595 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite