Revoluție digitală în combaterea șofatului sub influența drogurilor. Cum se va eficientiza transmiterea rezultatului VIDEO
0O nouă eră în lupta împotriva șofatului sub influența substanțelor interzise se deschide în România. Guvernul a aprobat, joi, 18 iulie 2024, o serie de măsuri menite să eficientizeze procesul de testare a șoferilor și să asigure o comunicare rapidă între instituțiile implicate.

Rezultatele analizelor toxicologice ale şoferilor vor fi introduse pe o platformă informatică, până la finalizarea testelor antidrog, pentru a îmbunătăţi comunicarea instituţională, anunță Guvernul.
Astfel, rezultatele analizelor toxicologice vor fi centralizate într-o platformă informatică dedicată, eliminând birocrația și accelerând semnificativ obținerea rezultatelor. Această inovație va permite polițiștilor să ia măsuri rapide în cazul șoferilor care se află sub influența drogurilor, contribuind astfel la creșterea siguranței rutiere.
Prin intermediul acestei platforme, instituțiile medico-legale vor putea transmite în timp real rezultatele analizelor către unitățile de poliție, iar agenții vor avea acces imediat la informațiile necesare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză.
Mai mult decât atât, Guvernul a stabilit un termen clar de 72 de ore pentru finalizarea analizelor toxicologice, prevăzut în OUG 97/2024, asigurând astfel că șoferii nu vor fi reținuți nejustificat.
Totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al MAI se va institui o comisie care va stabili instituţiile medico-legale care efectuează analizele toxicologice, arondarea unităţilor teritoriale de Poliţie şi programul de asigurare a permanenţei în zilele libere.
Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, va dezvolta o platformă informatică dedicată comunicării între instituţiile medico-legale şi unităţile de Poliţie. Prin această platformă, rezultatele analizelor toxicologice vor fi puse la dispoziţia unităţilor de Poliţie.
„Săptămâna trecută a fost adoptată ordonanţa de urgenţă ce include prevederi privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Guvernul a adoptat astăzi normele de aplicare. Hotărârea este propusă de Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne şi conţine normele privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge sau a prezenţei sau absenţei în organism a substanţelor psiho-active, în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier", a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.