Rețea internațională de trafic de migranți, destructurată. Cât îi costa pe migranți călătoria către Vestul Europei VIDEO

0
Publicat:

Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți formată din 11 persoane din România și Republica Moldova. Membrii rețelei transportau cetățeni din țări afro-asiatice către Vestul Europei pentru un tarif cuprins între 3.000 și 5.000 de euro de persoană.

La data de 27 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară, în județele Ilfov și Dâmbovița, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.”, informează un comunicat al DIICOT. 

Grupul, format din 11 persoane cu cetățenie română și moldovenească, a operat între 2022 și 2023 pe teritoriile României și Republicii Moldova. Membrii rețelei transportau migranți din țări afro-asiatice către vestul Europei, percepând între 3.000 și 5.000 de euro per migrant, în funcție de destinația finală și de resursele financiare ale acestora. 

Rutele folosite erau: Grecia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria, respectiv Grecia – Bulgaria – Serbia/Croația – Ungaria – Austria.   

Perchezițiile au dus la confiscarea mijloacelor de comunicații, înscrisuri, precum și alte probe, se menționează în comunicat. 

În luna aprilie 2024, sub egida EUROJUST, a fost încheiat acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă între autoritățile judiciare din România și autoritățile judiciare din Republica Moldova, în vederea documentării activității infracționale în care sunt implicați și cetățeni moldoveni.   La data de 16 mai 2024, polițiștii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Direcției urmărire penală din cadrul INI al IGP Moldova au pus în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară, acțiune la care au participat și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați.”, precizează DIICOT. 

La anchetele din România participă și reprezentanți ai autorităților judiciare din Republica Moldova, acțiunea fiind susținută de SELEC. Suportul tehnic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, iar activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din Dâmbovița și jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție și inspectoratelor județene din Galați și Dâmbovița.

Reamintim că persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite