Războiul din Ucraina şi dezinformarea. Membru CNA: Sursele false încearcă să justifice pierderile de vieţi omeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax / Alexandra Pandrea
FOTO: Mediafax / Alexandra Pandrea

În contextul conflictului din vecinătatea României, echilibrul statului „stă exact în zona de informare”, este de părere Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului. Reprezentantul CNA a declarat, pentru „Adevărul”, că este foarte important cui „îi este dat microfonul” pentru a comenta evenimentele care se petrec în ţara vecină, în funcţie de expertiza acestuia.

„Rolul pe care îl are presa, oricum unul fundamental, este cu atât mai important în aceste momente. Trebuie să se alinieze la interesele statului, fiindcă prin asta înseamnă că presa deserveşte interesul major al publicului. (...)

În acest moment consumul de informaţii este teribil de mare, mai mare probabil ca la momentul apariţiei pandemiei, prin urmare fiecare cuvânt trebuie gândit bine, fiecare sens al exprimării trebuie analizat fiindcă publicul poate să fie unul vulnerabil”, a declarat Valentin Jucan, într-un interviu pentru „Adevărul”. 

Jucan a anunţat că, în acest moment, CNA monitorizează toate posturile majore de televiziune, fără să  aştepte sesizări din sursă externă. „Pentru că exact aici manipulările pot sa fie otrăvite, să deturneze adevărul care se petrece în Ucraina, adică o invazie militară într-o ţară suverană. În acest moment, principalul pericol este ca sursele false să încerce să justifice ceea ce se întâmplă în Ucraina, adică să justifice pierderile de vieţi, încălcarea tratatelor naţionale şi a suveranităţii unui stat”, a explicat reprezentantul CNA. 

Distincţia între opinii şi afirmaţii

Valentin Jucan susţine că este necesar să se facă distincţia între opinie şi afirmaţie atunci când sunt aduse în faţa publicului diverse personalităţi care să comenteze evenimentele din ţara vecină. „Nu poţi  să accepţi că este o opinie faptul că Federaţia Rusă a avut dreptate atunci când a intervenit, ca să vă dau un exemplu. Aceasta este o afirmaţie, nu este o opinie. Trebuie să avem grijă la aceste nuanţe, între opinie de analiză şi afirmaţie.

Toată lumea flutură libertatea de opinie, dar nu este acelaşi lucru cu afirmaţia şi cu transmiterea către populaţie a unor idei şi a unor informaţii eronate. În acest moment, echilibrul statului român stă exact în zona de informare şi a surselor. Suntem inundaţi pe toate zonele de comunicare cu astfel de tentative de manipulare a evenimentelor care se întâmplă”, a explicat acesta.  

Măsuri în premieră luate de CNA pentru combaterea propagandei

Pentru combaterea propagandei, CNA a întărit legăturile cu instituţiile statului care i-ar putea oferi informaţii despre narative noi care să se răspândească şi pe teritoriul ţării noastre şi să fie folosite pentru a manipula oamenii. „Am solicitat şi am făcut controale în toată ţara, la toţi cabliştii şi am verificat inclusiv zona de ridicare a semnalului la satelit în legatură cu retransmisia oricăror posturi de provenienţă rusă sau licenţiate în Federaţia Rusă. Ne-am aliniat deciziilor ţărilor din Flancul Estic. Monitorizăm în acest moment, pot spune că aproape în exclusivitate, tot ceea ce ţine de contextul referitor la războiul din Ucraina. Practic, suntem cu toată atenţia îndreptată spre a contracara aceste ştiri false imediat. Membrii CNA, în momentul în care vor constata ceva grav, indiferent de ziua săptămânii, cu respectarea statutului, vom lua o decizie imediat. Nu vor exista timpi morţi până ca noi să ne întâlnim şi să luam o decizie”, a explicat Valentin Jucan.

De asemenea, el a explicat că, luni, CNA a lansat o campanie de informare publică: „Este pentru prima dată când CNA demarează o campanie de informare publică proprie. O campanie de interes public, care spune foarte clar: Războaiele nu se duc doar cu armele, informaţiile false sunt la fel de fatale. Informaţi-vă doar din surse oficiale!”

Cum evităm confuzia?

„În acest moment, instituţiile de forţă din România şi-au adus în faţă cei mai buni comunicatori şi fac eforturi masive pentru a comunica cât mai mult, pentru a transmite informaţii cât mai clare şi calitative. Publicul trebuie să fie sfătuit să se informeze nu numai din surse credibile, ci din surse oficiale. Pentru că sursă credibilă, din punctul unei anumite părţi, poate să fie şi Russia Today. Sursă oficială, adică informaţii care provin de la instituţiile statului. Au apărut foarte multe aşa-zise publicaţii online în ultimele săptămâni care sunt pregătite sa dezinformeze. Ele par a fi surse credibile, iar aici amintesc situaţiile în care a fost clonate paginile unor publicaţii online”, a explicat membrul CNA.

Valentin Jucan a mai adăugat că instituţia pe care o reprezintă a avut recent o întâlnire cu principalii radiodifuzori pentru a-i îndemna să fie atenţi la cum se analizează evenimentele, la invitaţi, la analiştii politici etc. „Acum este nevoie într-adevăr de specialişti, de oameni care ştiu ce vorbesc, de oameni care sunt stăpâni pe tematicile pe care le dezbat”, a mai precizat acesta.

De asemenea, în contextul în care, recent, mai mulţi actori sociali importanţi şi-au dat cu părerea despre evenimentele din Ucraina, însă fără a avea expertiză în domeniu, Jucan a transmis: „În momentul în care unei astfel de persoane i se pune în faţă microfonul, fie că este vorba de radio sau televiziune, avem o problemă de responsabilitate. Tot ceea ce înseamnă media în acest moment în România trebuie să comporte multă responsabilitate. Pe cine invităm? Îi dăm microfonul lui Teodosie (Arhiepiscopul Tomisului n.r.), spre exemplu? Da, dacă vrea sa vorbească despre cele bisericeşti, nu despre conflictul din Ucraina”.

Rolul imaginilor cu puternic impact emoţional

Referitor la imaginile cu un puternic impact emoţional răspândite în spaţiul public, menite să expună situaţia din Ucraina, în special imaginile cu copiii ucraineni aflaţi la graniţele României, Valentin Jucan a explicat că a fost analizat caracterul moral sau imoral al acestora, însă opinia majoritară este aceea că, deşi imaginea punctuală a unui copil refugiat, despărţit de familie, este una puternică, impactul nostru emoţional este inferior gravităţii situaţiei care trebuie arătată.

„Deci trebuie arătat ce se întâmplă acolo. Imaginile care sunt folosite, nu sunt folosite neapărat pentru a crea rating, aşa cum există în alte cazuri, aceste imagini pot fi acceptate tocmai pentru că mobilizează societatea şi o face să conştientizeze gravitatea. Evident că nu trebuie exagerat şi nu trebuie să îi pui microfonul în faţă copilului, dar să arăţi situaţia reală de acolo este foarte important. Pentru că în contrapartidă, Federaţia Rusă nu face acest lucru şi face toate eforturile pentru a ascunde realitatea din teren”, a conchis Jucan. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite