Proteste la Oltchim. 14 muncitori au intrat în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Oltchim Râmnicu-Vâlcea protestează de opt zile, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile de două luni FOTO: Mediafax
Angajaţii Oltchim Râmnicu-Vâlcea protestează de opt zile, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile de două luni FOTO: Mediafax

Nu mai puţin de 14 dintre cei aproximativ 500 de protestatari de la Oltchim Râmnicul Vâlcea au intrat joi în greva foamei. Unuia dintre aceştia i s-a făcut rău şi a leşinat. Bărbatul a avut nevoie să fie scos pe targă de medici din mijlocul mulţimii.

Incidentul s-a produs la puţin timp după sosirea la Râmnicu Vâlcea a ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.  Protestatarii s-au îmbulzit la intrarea în sediul pavilionului administrativ al combinatului pentru a discuta cu Pop şi cu conducerea unităţii.

„Este posibil ca şi alţi salariaţi să intre în greva foamei. Nemulţumirile sunt mari şi ar trebui rezolvate cât mai repede”, a declarat Corneliu Cernev, liderul protestatarilor.

Cernev este preşedintele sindicatului „Unirea" din Oltchim şi liderul protestelor din ultimele zile. Salariaţii îl vor pe acesta în locul lui Mihai Diculoiu la conducerea sindicatului „Oltchim", organizaţie sindicală majoritară ca număr de membri. 

La rândul său, liderul Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, în cazul în care până vineri nu vor fi plătite măcar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toţi angajaţii Oltchim şi se vor face plângeri la Direcţia Naţională de Anticorupţie (DNA) pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.

Hossu a spus că sindicaliştii cer ca până vineri, 21 septembrie, să fie nominalizat administratorul străin, astfel încât să poată fi repornit combinatul.

Hossu a precizat că plângerile la DNA vor fi făcute pentru că nu au fost respectate termenele date de Guvern şi stabilite prin memorandumul cu FMI.

Liviu Pop, primit cu huiduieli

Liviu Pop a ajuns în această după amiază la Oltchim pentru a discuta cu angajaţii, însă aceştia strigau la el „Hoţii! Hoţii!”. Protestatarii l-au acuzat pe ministrul delegat pentru Dialog Social că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină să discute cu ei.

Ministrul a reuşit cu greu să se adreseze mulţimii din cauza huiduielilor. „O să avem o întâlnire. Am spus că în şapte zile vom găsi soluţii, s-a achitat avansul pe iulie şi urmează să achităm integral salariile pentru iulie şi august. S-au respectat toate promisiunile, urmează să găsim soluţii în continuare”.

Într-un comunicat de presă remis joi de Ministerul Muncii se arată că luni a avut loc o întâlnire cu trei bănci comerciale şi cu unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Oltchim, o firmă puternică din Australia. Marţi, vicepremierul şi ministrul Economiei au avut consultări cu toate marile bănci prezente în România pe tema problemelor economice şi, punctual, pe subiectul Oltchim. Ministerul Muncii a mai precizat că pe 18 septembrie va fi anunţat câştigătorul licitaţiei, până în prezent fiind 12 cumpărători pentru caietele de sarcini, inclusiv cei patru din prima etapă. 

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde de leu sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participanţilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite