Profesorul şpăgar de la Academia Navală vorbea în note muzicale de frica interceptărilor: „Vezi cum sună melodia. Aştept aprecierile tale de mare muzician”
0
„Nota «sol» o aveam noi, s-ar putea să fie «si» şi melodia s-ar schimba”, era mesajul aparent banal al unui lector universitar, acuzat de procurorii DNA că ar fi luat şpagă de la studenţi. În realitate, mesajul decodificat arăta aşa: „Nota 5 o aveam noi, dar s-ar putea să fie 7 şi media generală s-ar schimba”.
„Vedeţi că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?”, era parola folosită de fostul senator PSD Cătălin Voicu, în discuţiile telefonice cu milionarul Costel Căşuneanu, atunci când aducea aminte de şpagă. Termenii de „spital”, „doctor” şi „medicamente” i-au substituit pe cei de judecată, magistrat şi bani sau alte foloase materiale. Voicu credea, în 2009, că prin simpla schimbare a unor cuvinte putea să distragă atenţia, în cazul în care era interceptat, de la adevăratul sens al discuţiei.
Astfel de strategii au fost folosite frecvent în discuţiile telefonice de către cei implicaţi în diverse dosare de corupţie. Cel mai recent caz este cel al lectorului universitar Iulian Antonescu, de la Academia Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa. Acesta a fost trimis în judecată luna trecută pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi pentru trafic de influenţă.
Profesorul era titularul unuia din cele mai grele cursuri de la Academia Navală, cel de „Algebră, geometrie analitică şi diferenţială”. Doar cât a fost supravegheat, el ar fi primit sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în valoare totală de 1.546 lei şi 600 euro. Pus în faţa înregistrărilor audio-video, lectorul universitar a recunoscut parţial acuzaţiile.
„Vezi cum sună melodia”
În cazul uneia din acuzaţii, Iulian Antonescu este judecat că ar fi primit 600 de lei de la un student pentru a interveni pe lângă colegul său Maran Ilincuţ cu rugămintea de a promova un student la cursul de „Geometrie descriptivă”. Totuşi, studentul a primit doar nota 5, iar Iulian Antonescu i-a transmis codat că dacă vrea poate interveni să primească o notă mai mare, 7. Mai ales că tânărul ar fi dat şi bani pentru o medie generală mai mare. Profesorul îi transmite iniţial un sms în care îi spune studentului să intre pe internet să vadă în catalogul virtual nota de la „Geometrie descriptivă”: „Intră pe note şi vezi cum sună melodia. Aştept aprecierile tale de mare muzician. Pa”.
„Bine. Ca să ştiu şi eu dacă, într-adevăr, acompaniamentul este mai bun aşa sau...”, Iulian Antonescu, lector universitar
După două ore, Iulian Antonescu revine cu un telefon. „Nu pot să intru să ascult, că e... Site-ul nu s-a actualizat. Deci e vechi cum ar veni, nu s-au actualizat”, vorbea codificat studentul. „Băi, omule, ştii că s-ar putea ca nota pe care o şi nu... Şi am fost siguri de ea, să fie falsă… Şi melodia s-ar schimba dacă este nota care... Adică: do, re, mi, fa, sol. Nota sol o aveam noi”, spunea Iulian Antonescu, făcând referire la nota 5.
„Şi s-ar putea să fie : do, re, mi, fa, sol, la, si… Înţelegi?”, explica profesorul încercând să-l facă pe tânăr să înţeleagă că „si” era nota 7. „A, e bine, e bine!... Da, da, da”, era satisfăcut studentul.
„Vreau să pun cap la cap armonia, ştii?”
„Că vreau să văd... Să văd cum iese, că eu n-am diapazon la mine, n-am nimic, nu pot să-mi dau seama cum sună melodia”, îi spunea codificat Iulian Antonescu studentului că va vorbi cu colegul său. „Te uiţi de chestia asta şi dă-mi şi mie un OK, o ştire, ca să... Vreau să... Pun cap la cap armonia, ştii?”, se dădea pasionat de muzică Iulian Antonescu.
După câteva minute, lectorul universitar l-a sunat pe colegul său, profesorul Marian Ilincuţ, căruia i-a reproşat că i-a dat mică studentului: „Ţi-am zis să îi dai lu' ăla 7, 8 tu i-ai dat 5…. Da', n-am vorbit cu tine, mă!?”. „Ai vorbit, mă, da' sunt aţâţia ca el… Hai, te rog frumos. Las' că-1 îndreptăm noi”, promitea Ilincuţ.
„Şi ştii care a fost culmea? Că la toţi le-ai dat de la 6 în sus numa' lu' ăsta i-a dat 5. Deci, n-ai uitat”, spunea râzând Iulian Antonescu. Procurorii DNA au deschis o anchetă separată în cazul lui Marian Ilincuţ.