Procurorul general, Bogdan Licu: Dosarul Mineriadei ar reveni secţiei speciale pentru magistraţi
0Procurorul general interimar Bogdan Licu a confirmat că reluarea anchetei în dosarul Mineriadei din iunie 1990 ar reveni Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, anunţând că a formulat contestaţie împotriva deciziei de restituire a dosarului la Parchet.
„Am formulat contestaţie, astăzi, împotriva deciziei de restituire a cauzei la Parchet. Vom vedea mai departe ce este de făcut. Nu pot admite nimic (că dosarul nu a fost bine făcut - n.r.) pentru că nu a venit motivarea. Am luat la cunoştinţă doar despre minută, despre ce a hotărât domnul judecător, vom vedea motivarea şi vom hotărî ce este de făcut. Reluarea anchetei ar reveni, potrivit competenţelor din acest moment, Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, pentru că în cauză este implicat un magistrat. (...) Nu se pune problema să fie tras cineva la răspundere. Eu sper să nu rămână situaţia aşa, pentru că, după cum ştiţi, dosarul Mineriadei, pe lângă dosarul Revoluţiei, reprezintă o pată neagră pentru Ministerul Public”, a spus Licu, potrivit Agerpres.
Întrebat de jurnalişti cine trebuia să verifice legalitatea rechizitoriului în dosarul Mineriadei înainte de a fi trimis în instanţă, Licu a afirmat că este convins că acest lucru a fost făcut de către şeful Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu.
Bogdan Licu a mers la sediul Secţiei de anchetare a magistraţilor pentru a avea o întrevedere cu şeful acestei secţii, Gheorghe Stan.
„Am să stau de vorbă cu conducerea secţiei speciale. Această întâlnire este programată de săptămâna trecută, de când am preluat ca interimar funcţia de procuror general, am vorbit cu domnul procuror-şef de secţie Stan Gheorghe, am stabilit nişte lucruri pe care urma să le discutăm astăzi. Mi-a spus punctul de vedere şi anume că Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este parte componentă a Ministerului Public, deci nu este o secţie separată în afara Ministerului Public, ci o parte componentă. Ministerul Public are o structură ierarhică şi este condusă de un singur om şi anume de procurorul general. Procurorul general conduce această secţie, prin intermediul procurorului-şef de secţie. De altfel, îmbucurător pentru mine fiind faptul că, ieri, domnul procuror şef secţie, fiind audiat în Parlament, a recunoscut acest lucru”, a precizat Licu.
Curtea Supremă a retrimis miercuri dosarul Mineriadei la Secţia Militară a Parchetului General, după aproape doi ani în care a stat în camera preliminară a instanţei. Judecătorii au constatat nulitatea rechizitoriului. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în luna iunie 2017.
13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu şi Cazimir Ionescu sunt acuzate de infracţiuni contra umanităţii, fapte pedepsite cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.
Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.