Procurorii DNA cer aviz pentru începerea urmării penale împotriva lui Gabriel Oprea. Acuzaţia: ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la iesirea de la ICCJ FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea la iesirea de la ICCJ FOTO Eduard Enea

Procurorii DNA îl acuză pe fostul vicepremier Gabriel Oprea că, în noaptea de 20 octombrie, ar fi dat ordinul fatal de mărire a vitezei coloanei oficiale, ceea ce a dus la uciderea tânărului motociclist Bogdan Gigină. Poliţistul care a fost obligat să-i deschidă drumul lui Oprea ar fi împlinit pe 31 august vârsta de 29 de ani.

Fostul vicepremier al României, senatorul Gabriel Oprea (55 de ani) ar putea fi cercetat pentru ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. 

Procurorii DNA cer senatorilor să avizeze începererea urmării penale faţă de fostul ministru de Interne pentru această nouă infracţiune. Gabriel Oprea este cercetat deja în acest caz pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, după ce s-a folosit de coloana oficială a Poliţiei Rutiere deşi nu avea niciun drept. 

Potrivit probelor DNA, Oprea ar fi fost cel care a decis ca în seara de 20 octombrie 2015, să fie însoţit de un motociclist, pentru a se putea deplasa cu viteză sporită spre casă. „Gabriel Oprea este cel care a determinat, prin încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, prezenţa victimei Bogdan-Cosmin Gigină ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”, acuză DNA. 

„Viteza era stabilită de ministru”

 Procurorii au dat joi detalii şi despre cauza accidentului în urma căruia tânărul poliţist Gigină şi-a pierdut viaţa. Concret, DNA arată că „în acea seară, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseul spre locuinţa ministrului Oprea din cartierul Cotroceni. În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii. În acest sens, motociclistul care deschidea coloana oficială trebuia să ajungă în intersecţii înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit (dacă este cazul să dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei), după care – în momentul apropierii restului coloanei – să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecţie pentru a repeta acest proces”, au explicat anchetatorii. 

Acest mod de lucru a corespuns şi situaţiei din seara fatidică, atunci când după ce coloana ministerială a ajuns în intersecţia străzii Ştirbei Vodă cu Calea Plevnei, Bogdan Gigină a accelerat către următoarea intersecţie, cea cu Splaiul Independenţei. Din cauza ploii şi a întunericului, poliţistul nu a văzut groapa săpată în mijlocul drumului de lucrătorii de la gaze şi s-a prăbuşit cu motorul în ea. A murit pe loc.  Procurorii au strâns în acest caz mai multe mărturii, ale unor colegi ai lui Gigină. În plus, la dosar au fost făcute şi două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică. 

Ce ar fi dispus Gabriel Oprea

Din probele administrate în cauză ar rezult indicii rezonabile că, „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor”, ministrul de interne Oprea Gabriel ar fi dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere.

Lucrătorii respectivi funcţionau în cadrul compartimentului special din cadrul Brigăzii Rutiere a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale. Au fost desemnaţi lucrători care aveau atribuţii exclusive de însoţire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). „Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei”, arată anchetatorii.

5 deplasări zilnice

„Din analiza documentelor care atestă componenţa zilnică a misiunilor de însoţire şi deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale.

Fiecare deplasare presupunea redirecţionarea şi a unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul, cu consecinţa perturbării modului în care se realizează activitatea de supraveghere, îndrumare şi control al traficului. „De exemplu, în seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu”, arată procurorii.

În acele situaţii, intersecţiile în care acţionau agenţii de poliţie nu erau alese în funcţie de valorile de trafic, iar manevrele de dirijare nu urmăreau optimizarea circulaţiei, ci reducerea timpului de deplasare a demnitarului.

Anchetatorii susţin că în condiţiile în care numărul de agenţi de poliţie care desfăşoară la un anumit moment dat activităţi de dirijare a traficului pe raza întregului municipiu Bucureşti variază între 60 şi 80, asigurarea dispozitivului de siguranţă pentru fiecare demnitar presupune că o parte importantă din resursele Brigăzii de Poliţie Rutieră este alocată exclusiv activităţii de însoţire, cu afectarea celorlalte responsabilităţi.

„Totodată, un număr important de intersecţii cu valori mari de trafic nu pot fi dirijate de către agenţii de poliţie care trebuie să se deplaseze pentru a asigura traseul coloanelor oficiale”, arată procurorii.

De ce era important să aibă un motociclist în coloană

„Aşadar, profitând de autoritatea pe care funcţia de ministru de interne i-o conferea asupra funcţionarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoţirea sa permanentă cu echipaje ale poliţiei rutiere, cât şi modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliţiei rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate”, se arată în documentele DNA.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că prezenţa unui motociclist ca deschizător al coloanei oficiale reprezintă un element care implica un risc suplimentar, cunoscut fiind faptul că participarea la traficul rutier din postura de motociclist reprezintă o activitate cu un risc potenţial ridicat, mai cu seamă în cazul deplasărilor în regim de viteză sporită.

A treia oară la mâna senatorilor

Gabriel Oprea va ajunge pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală. Asta după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu: una în dosarul „Limuzina”, iar cealaltă în dosarul în care a fost acuzat că a folosit abuziv coloana oficială.

„Îl aştept în fiecare zi a vieţii mele”

Pe 31 august 2016, Bogdan Gigină ar fi împlinit 29 de ani. Mama poliţistului, Carmen Gigină, a postat un mesaj emoţionat pe Facebook, în care a arătat că „nu pregătim tort, nici scutece pentru nepoţi, pregătim colivă şi colaci şi ridicăm rugăciune pentru sufletul tău pentru restul zilelor noastre”.

„Îl aştept în fiecare zi a vieţii mele. Orice lift oprit înseamnă că eşti tu, orice uşă deschisă a casei te aşteaptă pe tine. Orice privire a mea pe geam aşteaptă silueta ta şi mâna ridicată în semn de «mamă, vin acasă», aşa cum făceai în fiecare zi”, a scris Carmen Gigină. 

Săptămâna trecută, tatăl agentului de poliţie spunea pe aceeaşi reţea de socializare că fiul său a refuzat în seara de 20 octombrie să asigure traseul ca antemergător, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar a fost păstrat pe post pentru că „nimeni nu îndrăznea să facă asemenea cereri către Gabriel Oprea”.

Bărbatul a mai menţionat că fiul său muncea şi 18 ore pe zi doar pentru a fi deplasat oficialul de la restaurant la toaleta proprie şi înapoi. Conform graficului de prezenţă din ziua aceea, Gigină avea program de opt ore, iar accidentul ar fi survenit în ora a-12-a de program. Tatăl poliţistului a încheiat cu o rugăminte adresată colegilor lui Bogdan Gigina să vorbească despre acest caz şi să spuna „doar adevărul”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite