Procurorii de la Parchetul General fac cercetări privind spitalele în care au fost îngrijiţi răniţii de la Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele care i-au îngrijit pe răniţi, în atenţia procurorilor FOTO Adevărul
Spitalele care i-au îngrijit pe răniţi, în atenţia procurorilor FOTO Adevărul

Spitalele care i-au îngrijit pe răniţii de la Colectiv au ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul General, aceştia solicitând documente de la unităţile sanitare.

Potrivit Mediafax, procurorii au păstrat, pentru cercetări, partea de dosar privind modalitatea în care au beneficiat de îngrijiri răniţii care au ajuns în spitalele din Capitală. Asta după ce mai mulţi aparţinători dar şi rude au sesizat Parchetul General cu privire la modul în care au fost îngrijiţi bolnavii.

Concret, s-a dispus „disjungerea cauzei în ceea ce priveşte alte infracţiuni pentru care nu s-a dispus în prezenta cauza trimiterea în judecată şi care au fost sesizate prin plângeri formulate în cursul urmăririi penale ori care vizează instituţii ale statului (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori alte instituţii ori autorităţi) precum şi în ceea ce priveşte tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv”.

Bilanţul tragediei din Colectiv

Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean Colectiv în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War“. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei. De altfel, bilanţul tragediei a ajuns la 64 de morţi, în timp ce alte peste 180 de persoane au fost rănite.

Patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patroana firmei de artificii Daniela Niţă, şi pirotehnistul Viorel Zaharia au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 

Cristian Mihai Niţă, administratorul firmei de artificii, este acuzat de favorizarea infractorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Piedone a fost trimis în judecată

Un al doilea dosar penal este cel instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi care l-a vizat pe primarul suspedat al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Piedone este acuzat de abuz în serviciu, legat de modul în care a emis autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În acest caz mai sunt judecate şi Aurelia Iofciu - şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti, Luminiţa Larisa Ganea - consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sector 4  Bucureşti şi Sandra Ramona Moţoc - referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4.

Funcţionarii sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit,  cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4.

Cel de-al treilea dosar penal îi vizează pe cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI. Ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite