Prinţi, baroni şi magistraţi, inculpaţi pentru moşii de 90.000 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest dosar ar fi vorba de retrocedări ilegale a peste 90.000 de hectare de pădure
În acest dosar ar fi vorba de retrocedări ilegale a peste 90.000 de hectare de pădure

Un dosar care are la bază imensele averi ale unor vechi boieri şi în care sunt suspectaţi de corupţie prinţi şi prinţese, judecători şi lideri politici a explodat ieri la DNA Braşov.

Procurorii anticorupţie au intrat pe firul unor „afaceri“ cu sentinţe ilegale – în care miza era retrocedarea ilegală a peste 90.000 de hectare de teren forestier – şi au efectuat, ieri, mai multe percheziţii la sediile mai multor firme şi la instituţii publice din trei judeţe.  În acest sistem se pare că sunt implicaţi lideri puternici ai Partidului Social Democrat, prinţi, dar şi trei magistraţi din Braşov şi Covasna.

Tot miercuri, rând pe rând, la sediul  Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Braşov au fost aduşi cu duba liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, deputatul Viorel Hrebenciuc şi parlamentarul Ioan Adam, pentu ca anchetatorii să le aducă la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală pe numele lor pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia. Aceştia au ajuns în faţa procurorilor după ce au asistat la descinderile care au avut loc la vila lor din Capitală.

Viorel Hrebenciuc, sforării contra statului

Concret, Viorel Hrebenciuc, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Mai exact, acesta ar fi intervenit pentru ca Paltin Sturza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.) să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure. 

Intervenţia parlamentarului ar fi survenit după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedare, iar funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire deoarece instanţa retrocedase  43.000 de hectare în condiţiile în care fuseseră solicitate doar 23.000. 

Pentru „a-i linişti“ pe angajaţii Direcţiei Silvice, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu care ar fi avut „foarte mare influenţă asupra directorului“.

Înainte să ia legătura cu Crăciunescu, însă, Hrebenciuc obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău,Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău,  pe care l-ar fi convins să nu mai apere interesele instituţiei, spun anchetatorii. 

Potrivit DNA, imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, parlamentarul Ioan Adam, împreună cu Viorel Hrebenciuc şi alte persoane, „a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (...), cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească“. 

Astfel, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare. De altfel, Crăciunescu a şi fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Procurorii au interceptat mai multe convorbiri telefonice purtate între Ioan Adam, Dan Bengescu (reprezentantul familiei Sturza) şi Viorel Hrebenciuc. 

Astfel, în urma unei discuţii din septembrie anul trecut, purtată cu Bengescu, parlamentarul i-ar fi explicat acestuia că directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, va fi chemat la Bucureşti, pentru a fi „instruit“ cum să procedeze în privinţa demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna. 

Mai mult, anchetatorii arată că în urma unei întâlniri dintre Hrebenciuc şi Bengescu, care a avut loc în august 2014, deputatul ar fi afirmat că trebuie să vorbească cu Ilie Sârbu pentru a-l „călca pe cap“ pe Crăciunescu, înţelegându-se că acesta intenţiona să ia „măsuri drastice“ faţă de directorul RNP Romsilva dacă nu va respecta sarcinile transmise, manifestându-şi intenţia de a-i oferi acestuia drept „donaţie“ o suprafaţă din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o.

În acest dosar, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. La rândul lui, deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat.

CSM: Judecătorii suspecţi pot fi arestaţi 

Tot ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a celor trei judecători suspectaţi în acest dosar. 

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă a magistraţilor Anca Roxana Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Andraş Lorand Ordog şi Gabriel Uţă, judecători în cadrul Tribunalului Covasna“, arată CSM într-un comunicat de presă. Aceştia

sunt suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea terenurilor.

Percheziţii acasă la prinţul Paul

În acest dosar au fost audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia. De alt¬fel, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă de poliţişti şi procurori. Paul Philippe şi Lia Georgia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. 

În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze 

Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe“.

De ce nu trebuie aviz pentru parlamentari

Spre deosebire de alte cazuri în care procurorii cer aviz Parlamentului pentru începerea urmăririi penale, în cazul celor trei parlamentari vizaţi în acest dosar, Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam nu este necesar un astfel de aviz deoarece senatorii şi deputaţii beneficiază de imunitate doar în cazul reţinerii sau arestării preventive. Doar miniştrii şi foştii miniştri beneficiază de imunitate şi în cazul urmăririi penale.

Cumetrii de rang înalt, fără culoare politică

Liderul deputaţilor PSD, Ilie Sârbu, este tatăl europarlamentarei Daciana Sârbu, căsătorită în 2007 cu actualul premier al României, Victor Ponta. Cei doi s-au cunoscut la Partidul Social Democrat. În acel moment, Victor Ponta era căsătorit şi avea deja un copil, Iar Daciana Sârbu avea o relaţie cu un sportiv. Cei doi s-au căsătorit în 2007. Nunta a avut loc odată cu botezul fetiţei lor. Naş de cununie le-a fost actualul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior. Pe de altă parte, prinţul Paul şi prinţesa Lia (foto) au devenit cumetri cu preşedintele Traian Băsescu după ce şeful statului le-a botezat fiul, Carol Ferdinand. 

Ceremonia religioasă a lui Carol Ferdinand a avut loc în luna mai 2010, la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Botezul a fost urmat de o recepţie la Hotel Intercontinental.

O poveste cu boieri, judecători, politicieni şi retrocedări ilegale

Percheziţiile făcute ieri de procurorii anticorupţie din Braşov sunt legate de modul în care s-a desfăşurat procesul privind cererea de retrocedare a unor suprafeţe întinse de terenuri cu păduri, a căror suprafaţă este de două ori mai mare decât Bucureştiul. 

Totul a început în 2005 când Elie Vlad Sturza, strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghica a solicitat 34.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, foste moşii deţinute în 1913 de boierul Ghica. Practic, Nicolae D. Ghica a avut în proprietate patru moşii: Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Agăş. După decesul său, terenurile au revenit celor patru copii ai săi, care au fost deposedaţi de acestea în 1945. „Calitatea de proprietar deposedat de pădure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta şi Neculai)“, spun anchetatorii.

Tocmai de aceea Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău a respins cererea lui Elie Vlad Sturza pe motiv că nu era rudă de până la gradul patru cu Nicolae Ghica, ca să aibă drept de moştenitor. „Acest dosar a fost câştigat definitiv şi irevocabil de instituţiile statului,  în 2007, la Oneşti, deoarece Elie Vlad Sturza şi apoi moştenitorul acestuia Paltin Sturza nu aveau calitatea de rudă de gradul patru, ca să poată primi pădurea“, a explicat Gheorghe Savu, şeful Ocolului 

Silvic Traian, fost director al Direcţiei Silvice Bacău.

Doi ani mai târziu, Paltin Sturza, cu ajutorul avocatului Ioan Adam, profesor universitar, dar şi deputat PSD, reuşeşte să redeschidă dosarul, printr-o cerere de revizuire excepţională, depusă însă tardiv, conform juriştilor de la Prefectura Bacău.

Intră în scenă completul de recurs

Cererea de revizuire a fost respinsă de Judecătoria Sf. Gheorghe. Paltin Sturza a făcut recurs, iar în 2010, completul format din Gabriel Uţă, Ordog Lorand şi Lidia Moldovanu a dispus admiterea acestuia şi trimiterea cauzei spre rejudecare, respinsă însă din nou de Judecătoria Sf. Gheorghe. A urmat o nouă cerere de revizuire, care a fost admisă, la Tribunalul Covasna, de un complet format din Ordog Lorand, Gabriel Uţă şi Maria Velican.

Aceştia au dispus atunci „admiterea recursului şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier şi 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru pădurile Dofteana şi Beleghet, deşi la judecarea revizuirii în fond, Sturza ceruse numai 23.000 ha“, renunţând la Dofteana şi Beleghet.

Ulterior, Direcţia Silvică Bacău a formulat o cerere de revizuire a deciziei Tribunalului Covasna, moment în care Gheorghe Sturza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Dan Costin Bengescu ar fi insistat „să-i determine pe reprezentanţii Romsilva să nu mai facă apărări, pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile“.

Procesul privind retrocedarea celor 43.000 de hectare nu s-a încheiat nici astăzi. Acesta continuă la Tribunalul Sibiu. 

Familia de boieri a lui Paltin Sturza

Dimitrie N. Ghika Comăneşti (născut în 1839) este urmaş de drept al boierilor Ghika, care au condus Moldova şi Ţara Românească mai bine de 75 de ani. 

Macedo-români, membrii familiei Ghika au ajuns să ocupe poziţii importante în Imperiul Otoman, dar şi în Ţările Române. 

Dimitrie Ghika Comăneşteanul a fost doctor în drept al Universităţii din Berlin, prefect al Bacăului, dar şi deputat în Parlamentul României. 

S-a căsătorit cu Zoe Lahovary, cu care a avut doi copii: Nicolae şi Maria. Nicolae s-a căsătorit în 1903 cu Yvonne Băleanu, care-i naşte pe Nicolae, Eugen, Dumitru (Dede), Yvette şi Alexis. 

Maria Ghika s-a căsătorit cu Leon Mavrocordat, iar fiica lor, Zoe Mavrocordat, a fost căsătorită cu Mihail Sturza (ministrul de Externe al României în 1940). Cei doi au avut un fiu, Elie Vlad Sturza, tatăl lui Paltin Sturza.

Greii PSD din dosarul „Retrocedărilor“

Viorel Hrebenciuc

Deputatul PSD Viorel  Hrebenciuc, supranumit „eminenţa cenuşie“ din partid, este cunoscut drept unul dintre cei mai eficienţi negociatori din politica românească. Hrebenciuc a fost unul dintre artizanii alianţei dintre PSD şi PNL (2007-2008) şi al aşa-numitei „coaliţii de la Grivco“, din 2009. După ce timp de doi ani a condus judeţul Bacău, din funcţia de prefect, în anul 1992 a intrat în politică şi, totodată, în Legislativ. Funcţiile s-au ţinut scai de deputatul de Bacău: director campanie electorală centrală a PDSR, vicepreşedinte PDSR şi apoi PSD, secretar general al Guvernului, deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, lider al Grupului Parlamentar PSD din Camera Deputaţilor şi director de campanie a lui Mircea Geoană. Pe măsură ce a căpătat greutate în politică, numele său a fost vehiculat într-o serie de dosare deschise de procurori.

Ilie Sârbu

Senatorul PSD, Ilie Sârbu, este licenţiat în teologie, deţine o diplomă de economist, iar în anul 1993, s-a înscris în PDSR, obţinând, pe parcursul anilor, mai multe funcţii importante. Între anii 2001-2004, în timpul guvernării Năstase, a deţinut portofoliul Agriculturii, iar în prezent este liderul senatorilor PSD.  

Ioan Adam

Deputatul PSD Ioan Adam, jurist de profesie, are în spate o bogată experienţă de avocat, meserie pe care a practicat-o în Braşov. În anul 2000 se înscrie în PSD, iar în 2004 câştigă primul mandat de parlamentar. Deşi face parte din eşalonul doi din PSD, studiile juridice i-au asigurat un loc în Comisia Juridică a Camerei. Ioan Adam este autorul a zeci de cărţi de drept, care i-ar fi adus în conturi în jur de două milioane de euro. 

Citiţi şi:

VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite